Σε συναγερμό οι Αρχές-Τρέχουν να καθαρίσουν πετρελαιοκηλίδα

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν πετρελαιοκηλίδα, η οποία εμφανίστηκε σε μεγάλη έκταση στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής της ευρύτερης Λεμεσού. 
 
Ένα σκάφος του τμήματος Αλιείας, δύο ειδικά σκάφη που έχει εκμισθώσει ο Δήμος Λεμεσού και δύο μικρά σκάφη των ναυαγοσωστών επιχειρούν για καθαρισμό της θάλασσας.

Πηγή από το από το Τμήμα Αλιείας, ανέφερε στο ΡΙΚ ότι πρόκειται για μικρά υπολείμματα μαζούτ σε στερεά μορφή τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται διάσπαρτα από την περιοχή του Αγίου Τύχωνα μέχρι και την περιοχή του παλιού λιμανιού. 
 
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι πρόκειται για  κομματάκια πίσσας, τα οποία δεν κολλούν, καταδεικνύοντας έτσι ότι η διαρροή του πετρελαιοειδούς σημειώθηκε σε κάποιο σημείο στα ανοικτά  της Κύπρου, πριν από 15 με 20 μέρες, και κατέληξε στη Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι έχουν κινητοποιηθεί οι υπηρεσίες όλων των εμπλεκομένων φορέων, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο και από πλευράς των τοπικών αρχών, δηλαδή, το κοινοτικό συμβούλιο του Αγίου Τύχωνα και τους δήμους Γερμασόγειας, Αγίου Αθανασίου και Λεμεσού, για αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Διαχειρίσιμη η κατάσταση
Διαχειρίσιμο είναι το περιστατικό ρύπανσης, σύμφωνα με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
 
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η Ομάδα Αντίδρασης του ΤΑΘΕ ειδοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου για την ύπαρξη πετρελαϊκής ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού. Προσωπικό του ΤΑΘΕ και λειτουργός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας μετέβησαν άμεσα στην επηρεαζόμενη περιοχή για αξιολόγηση της κατάστασης.

Όπως αναφέρεται, μετά την αξιολόγηση, κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για στερεά υπολείμματα καυσίμου σε μορφή μικρών τεμαχίων, προχώρησε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες για αντιμετώπιση της κατάστασης, με ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης και λόγω της φύσης του περιστατικού (μικρά τεμάχια διασκορπισμένα σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων), ενημερώθηκε η Τοπική Αρχή, η οποία κινητοποίησε προσωπικό για περισυλλογή σωματιδίων από την ακτή καθώς και η Επαρχιακή Διοίκηση, για παραχώρηση ναυαγοσωστών προς ενίσχυση της όλης προσπάθειας.

Σήμερα, το προσωπικό του ΤΑΘΕ συνέχισε την εν λόγω επιχείρηση με τη στήριξη και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ η επιχείρηση αντιμετώπισης ενισχύθηκε με τη συνδρομή ιδιωτικής εταιρείας.

Η επιχείρηση βρίσκεται υπό τον συντονισμό και την επίβλεψη του ΤΑΘΕ και κρίνεται ως διαχειρίσιμη. Οι εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της περιοχής, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Στόχος να μην φθάσει στις περιοχές λουομένων
Από το απόγευμα της 22ας Μαΐου 2019,  έκαναν την εμφάνιση τους στην ανοικτή  θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λεμεσού, στερεά και ημιστερεά υπολείμματα πετρελαιοειδών, τα οποία κινούνταν δυτικότερα προς το κόλπο της Λεμεσού, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού. 

"Αμέσως κινητοποιήθηκαν σκάφη τόσον του Τμήματος Αλιείας όσον και της μισθωμένης από το Δήμο εταιρείας καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης. Οι προσπάθειες συνεχίστηκαν από νωρίς το πρωί σήμερα Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 και μετά από συνεννοήσεις του Δήμου Λεμεσού με το Τμήμα Αλιείας, έγινε κατορθωτή η μίσθωση δύο επιπλέον ειδικών σκαφών, με ειδικό εξοπλισμό για την καταπολέμηση πετρελαιοκηλίδων. Στόχος είναι να κατασταλεί η ρύπανση έξω από τους κυματοθραύστες πριν φθάσει στις ακτές, και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί και η ρύπανση που τυχόν θα εισχωρήσει εντός των ορίων της περιοχής λουομένων", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, σημειώνει ο Δήμος Λεμεσού, το Τμήμα Περιβάλλοντος με τη λήψη δειγματοληψιών, όσον και το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, διεξάγουν ελέγχους για εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης με σκοπό να ληφθούν τα αυστηρότατα μέτρα που προβλέπονται από τις σχετικές Νομοθεσίες.

"Η όλη επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη καταστολή της ρύπανσης", κατέληξε.

Δειτε Επισης

Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας