Καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Ρίκκου ο Πρόεδρος στις 12/4

Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αναμένεται να παρουσιαστεί στις 12 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης στην ποινική υπόθεση του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου.
 
Την είδηση της κλήτευσης του Προέδρου Αναστασιάδη ως μάρτυρα υπεράσπισης στην υπόθεση, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα δικαστικά χρονικά της Κύπρου, αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης» και επιβεβαίωσαν, με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, έγκυρες κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε την μαρτυρική κλήση για να παρουσιαστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης σε μια ποινική διαδικασία δεν μπορεί να την αγνοήσει και να μην παρουσιαστεί.    
 
Ρίκκος Ερωτοκρίτου: Έκανα ότι έπρεπε στην υπόθεση Providencia

Η υπόθεση συνεχίστηκε σήμερα με την απολογία του κ. Ερωτοκρίτου ο οποίος, καταθέτοντας ενόρκως από το εδώλιο του μάρτυρα, εξέφρασε την απόλυτη πεποίθηση του ότι οι ενέργειες του στο χειρισμό της υπόθεσης Providencia ήταν οι ενδεδειγμένες. «Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι οδηγίες για ποινική δίωξη ήταν, κατά την κρίση μου, οι ενδεδειγμένες”, σημείωσε προσθέτοντας ότι “όλα έγιναν κανονικά, ανοιχτά και χωρίς πρόθεση να αγνοηθεί ή να παραγκωνισθεί κανένας”.
 
Σε γραπτή δήλωση του, την οποία ανέγνωσε και στη συνέχεια κατέθεσε στο Δικαστήριο, ο κ. Ερωτοκρίτου υπεραμύνθηκε της απόφασης του να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι “η ποινική δίωξη ήταν η μόνο ορθή απόφαση στη βάση του ότι τα αδικήματα τεκμηριώνονταν χωρίς περίπλοκους συλλογισμούς”.
 
Το Κακουργιοδικείο αποφάσισε σήμερα όπως η αντεξέταση του κ. Ερωτοκρίτου από την Κατηγορούσα Αρχή γίνει την επόμενη Τρίτη,  5 Απριλίου στις 9 το πρωί,  ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 12 Απριλίου, την ίδια ώρα,  με την παρουσίαση των μαρτύρων υπεράσπισης που κλήτευσε η πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου, με προεξάρχουσα τη μαρτυρία του Προέδρου Αναστασιάδη. Το δικαστήριο όρισε επίσης την 14η Απριλίου για συνέχιση της διαδικασίας.   
 
Η εξέταση και αντεξέταση του Προέδρου αναμένεται να επικεντρωθεί στις δύο συναντήσεις που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερωτοκρίτου και τον Κώστα Κληρίδη πριν από τον διορισμό του στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο κ. Ερωτοκρίτου στην απολογία του.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου,  η πρώτη συνάντηση ήταν φιλοφρονητικής φύσεως και σε αυτήν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «απευθύνθηκε και στους δύο μας, λέγοντας για τις προσδοκίες του κόσμου, για πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούσαν την κατάρρευση της οικονομίας. Μας κάλεσε δε να συνεργαστούμε και οι δύο μας, και να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεων μας για ταχεία και αποτελεσματική προσαγωγή των υπαιτίων στη δικαιοσύνη. Σ’ αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο» .
 
Στη δεύτερη συνάντηση, ο κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Κληρίδη πως ως Γενικός Εισαγγελέας “θα βοηθηθεί από την συνεισφορά μου ειδικά σε ποινικές υποθέσεις, όπως και για τις υποθέσεις της κατάρρευσης της οικονομίας”. “Και συνεχίζοντας (ο Πρόεδρος) απ` ό,τι θυμάμαι, είπε ότι θα ήταν καλό, να κάνετε μια συνεννόηση οι δύο σας γι΄ αυτό, προσθέτοντας ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας. Εισηγήθηκε μάλιστα ένα πρωινό καθημερινό καφέ μαζί του Γενικού Εισαγγελέα και εμένα, στη Νομική Υπηρεσία, για σκοπούς συνεννόησης μας, για την καθημερινή εργασία. Πάλι και σ` αυτά συμφωνήσαμε και οι δύο και φύγαμε”.

Όπως είπε, “καμία άλλη προϋπόθεση, όρος ή αντίλογος, γραπτά ή προφορικά, δεν τέθηκε και δεν έγινε, από κανέναν τόσο στο Προεδρικό Μέγαρο όσο και μετά”.
 
Κατά την εξέταση του από την Κατηγορούσα Αρχή τον περασμένο Οκτώβριο, ο νυν Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι έθεσε τρεις όρους στον κ. Ερωτοκρίτου σε σχέση με τα καθήκοντά του οι οποίοι και έγιναν αποδεκτοί, κατόπιν, όπως ανέφερε, δικής του επιμονής να καθοριστούν τα καθήκοντά του. Τα θέματα αυτά τέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, σε δύο συναντήσεις στο Προεδρικό που έγιναν μεταξύ της απόφασής του να αποδεχθεί τον διορισμό του και της επίσημης ανάληψής των καθηκόντων του. Οι όροι αυτοί ήταν ότι για τις σοβαρές ποινικές υποθέσεις πριν να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα το συζητούσε μαζί με τον ίδιο, ο δεύτερος ότι αν υπήρχε περίπτωση διιστάμενων απόψεων και πάλι προτού προβεί σε ενέργειες θα το συζητούσε μαζί του ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, οι αστυνομικοί φάκελοι έπρεπε να τίθενται ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα. Όπως εξήγησε, ο κ. Κληρίδης, ο κ. Ερωτοκρίτου είχε υποβάλει πρόταση να χειρίζεται τις ποινικές υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας, γεγονός που δεν αποδέχθηκε ο ίδιος.
 
Τη θέση ότι αν δεν έθετε τους όρους που έθεσε σε σχέση με τα καθήκοντα του Κ. Ερωτοκρίτου, τότε ο ίδιος θα υποβίβαζε το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα, εξέφρασε ο Κώστας Κληρίδης αντεξεταζόμενος από τον δικηγόρο του κ. Ερωτοκρίτου Χρήστο Πουργουρίδη. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι «αν είχα υποβιβάσει το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα σ` αυτό το επίπεδο, θα ήμουν πραγματικά αξιολύπητος και αξιοκατάκριτος». Πρόσθεσε ότι αν δεν είχαν γίνει αποδεκτοί οι όροι που έθεσε, δεν θα αναλάμβανε τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα. Ήταν, πρόσθεσε, οι τρεις όροι που έθεσε και στο Προεδρικό αλλά και επακριβώς στον ίδιο τον κ. Ερωτοκρίτου σε κατ` ιδίαν συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Γενικού Εισαγγελέα από τον κ. Κληρίδη. Ήταν θέμα που είχε διευθετηθεί μεταξύ μας και θεώρησα ότι μπορούσα να τον εμπιστευθώ, συμπλήρωσε.
 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα