Δέκα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων

Τα δέκα χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε απόψε το Μεσογειακό Ιδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων - FSF-MED στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

Στην εκδήλωση, το Ιδρυμα απέδωσε μεταθανάτια τιμή στον ιδρυτή και τέως Πρόεδρο της αεροπορικής εταιρείας Aegean Θεόδωρο Βασιλάκη. Το βραβείο FSF-MED “Life Achievement Award” απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον νυν Πρόεδρο της Aegean Airlines Ευτύχιο Βασιλάκη.  

Το σκεπτικό απόδοσης της τιμητικής διάκρισης διάβασε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος Χρήστος Πέτρου, λέγοντας ότι κύριο κριτήριο για απονομή του βραβείου είναι η αποδεδειγμένη συνεισφορά κάποιου ατόμου στην ανάπτυξη των αερομεταφορών αλλά και το ήθος, η αγάπη και το ενδιαφέρον αυτού του ατόμου προς τον άνθρωπο. 

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Πρόεδρος της εταιρείας Ευτύχιος Βασιλάκης ευχαρίστησε για την τιμή προς τον πατέρα του, λέγοντας ότι ήταν ένας πολύ απλός άνθρωπος που πίστευε στην ποιότητα, την ασφάλεια και την καλή συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Μίλησε επίσης για την παρουσία της εταιρείας στην Κύπρο και ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα υποτροφιών της εταιρείας μεταφέρεται και στην Κύπρο, όπου θα δοθούν δέκα υποτροφίες (κατά 50% χορηγία και κατά 50% δάνειο) σε Κύπριους και Κύπριες που επιθυμούν να σπουδάσουν πιλότοι. Αιτήσεις γίνονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Υφυπουργός Τουρισμού, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι πολιτικοί παράγοντες, ο Αρχηγός της Αστυνομίας και άλλοι.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιάκωβος Παπαδόπουλος είπε ότι "θεωρούμε το Ιδρυμα ως έναν καταλύτη για την ανταλλαγή ιδεών για αναδυόμενα θέματα που συνιστούν προκλήσεις για την πολιτική αεροπορία και που πρέπει να τύχουν διαχείρισης".  Τολμούμε να πούμε, πρόσθεσε, ότι το έργο που επιτέλεσε το ίδρυμα σε αυτά τα δέκα χρόνια, ξεπέρασε τις προσδοκίες και σημείωσε ότι "αυτό δεν εξάγεται από τη δική μας υποκειμενική αξιολόγηση αλλά από την εμπιστοσύνη που δείχνουν και τις αναφορές που κάνουν για μας διεθνείς οργανισμοί".  Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την παρουσία του και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ευόδωση των σκοπών του Ιδρύματος το οποίο είναι στη διάθεση του Προέδρου σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να προσφέρει στο έργο του. 

Στην ομιλία του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Χρήστος Πέτρου προέβη σε μια ανασκόπηση του έργου του Ιδρύματος τα τελευταία δέκα χρόνια με αναφορές στη διοργάνωση διεθνών και περιφερειακών συνεδρίων, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Οργανισμών Αεροπορίας ΕΑΤΕΟ, με βάση την Κύπρο, την οργάνωση σεμιναρίων για την αεροφοβία, την οργάνωση δύο συμβολικών πτήσεων για παιδιά με αυτισμό, την επιλογή του Ιδρύματος από την Κομισιόν για εκπόνηση μελέτης για αντιμετώπιση των κινδύνων από την ανεξέλεγκτη χρήση των drones, αλλά και την εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης για τη δημιουργία στην Κύπρο γενικού αεροδρομίου για μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, λέγοντας ότι ένα τέτοιο αεροδρόμιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τα ελικόπτερα στο πλαίσιο της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και γειτονικών χωρών και την κατασκευή του EastMed.

Το Ιδρυμα, είπε, το απασχολούν και οι πολιτικές πτυχές του κυπριακού τομέα αερομεταφορών και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με τους κινδύνους στην ασφάλεια στο FIR Λευκωσίας λόγω των παρανομιών της Τουρκίας και του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου στα κατεχόμενα. Οι κίνδυνοι αυτοί, είπε, αναγνωρίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι προέβησαν σε εισηγήσεις, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν από την Τουρκία. 

"Δεν μπορούμε να μην νοιώθουμε ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση όταν βλέπουμε τα σύμβολα του κράτους μας να παρουσιάζονται σε όλους τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που επισκεπτόμαστε και όταν διαπιστώνουμε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να πετύχει τους στόχους της για νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου και κέντρου ελέγχου, και όχι μόνο, απέτυχαν. Τονίζουμε το `και όχι μόνο` γιατί έχοντας υπόψη κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας στον διεθνή χώρο και τα σχετικά πρωτόκολλα που υπέγραψε με το ψευδοκράτος, όπου μεταξύ άλλων προνοούν την από μέρους της Τουρκίας παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας στο λεγόμενο FIR Τύμπου αν της ζητηθεί, ίσως οι στόχοι να είναι πέραν της αναγνώρισης των δύο παράνομων οντοτήτων στα κατεχόμενα", είπε. 

Ο κ. Πέτρου είπε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου στο όνομα της ασφάλειας εφαρμόστηκαν διευθετήσεις όπου η αυστηρή εφαρμογή των προνοιών της Συνθήκης του ICAO παραγνωρίστηκε και ότι σε δύο περιπτώσεις, μια το 2007 και μια το 2013 φθάσαμε πολύ κοντά να δοθεί κάποιος ρόλος στο παράνομο κέντρο ελέγχου αλλά με προσωπική παρέμβαση των Προέδρων της Δημοκρατίας, ο κίνδυνος αυτός αποτράπηκε. 

Εξέφρασε απογοήτευση για το ότι, όπως είπε, διαχρονικά η κυπριακή πολιτεία δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και αερομεταφορών, εκφράζοντας την πεποίθηση  ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη του σημαντικού αυτού τομέα στην Κύπρο είναι μεγάλες, ανεξάρτητα από το μικρό μέγεθος της Κύπρου και τις προκλήσεις του εθνικού θέματος. 

Ο κ. Πέτρου εξέφρασε την άποψη ότι για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι προοπτικές αυτές, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη στρατηγική, αποτελεσματική διεύθυνση των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και σημείωσε ότι το Ιδρυμα και θέλει αλλά και μπορεί να προσφέρει προς τον στόχο αυτό. 

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το Ιδρυμα  αναγνωρίζει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν διαχρονικά στον αεροπορικό τομέα αλλά θα συνεχίσει να κάνει εποικοδομητική κριτική στις εκάστοτε κυβερνήσεις σχετικά με κενά και αδυναμίες στην πολιτική αεροπορία και να υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις. 

Δειτε Επισης

Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Μέχρι και την Παρασκευή η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Γέφυρα για τον κόσμο της εργασίας τα σχέδια επιδότησης μισθού νέων πτυχιούχων
Αποκαλυπτήρια προτομής Επίτιμου Προέδρου Επιτροπής Πολυτέκνων Πάφου Λ. Τσέλεπου
Τη σημασία πολιτιστικής κληρονομιάς εξήρε η Κασσιανίδου στα εγκαίνια έργου Πύλης Πάφου
Η θέση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης για τις πλατφόρμες πορνογραφικού υλικού-«Σε εξέλιξη θέσπιση νόμου»
Αυξήθηκαν και στα κατεχόμενα οι «παράνομοι μετανάστες»
Μ. Ευαγγέλου: Πολλαπλά οφέλη από την προσχολική εκπαίδευση
Σωρεία αδυναμιών και παραλήψεων εντόπισε για το Υπουργείο Γεωργίας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας ο ΠτΔ-Έρχεται σειρά νομοθετημάτων
Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»