Ο απολογισμός του ΥΠΑΜ-Οι εξί πυλώνες δράσης και οι επόμενοι στόχοι

Το έργο που επιτελέστηκε στο Υπουργείο Άμυνας κατά την περίοδο Μαρτίου 2018 – Μάιου 2019, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σάββας Αγγελίδης την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αγγελίδης παρουσίασε:

  • τις σημαντικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου Άμυνας,
  • τις δράσεις που σχεδιάστηκαν, οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν ήδη πάρει «σάρκα και οστά», και
  • τον προγραμματισμό του Υπουργείου ως προς τις ενέργειες που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης.

Οι έξι κύριοι πυλώνες δραστηριότητας του Υπουργείου Άμυνας, στους οποίους στηρίχτηκαν οι στρατηγικές επιδιώξεις του Υπουργείου, σύμφωνα με τον κ. Υπουργό ο οποίος ανέπτυξε τους πυλώνες ως παρακάτω, είναι:

«1ος πυλώνας δραστηριοτήτων

Ενίσχυση διακρατικών δεσμών και ενδυνάμωση σχέσεων αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη

Για την υλοποίηση αυτού του πυλώνα κινούμαστε σε τέσσερεις βασικούς άξονες:

1ος Άξονας

 H ενίσχυση της εξωστρεφούς πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών:

(α)  Διευρύναμε τις αρμοδιότητες των Ακόλουθων Άμυνας Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου σε Ιταλία και Ιρλανδία, αντίστοιχα.

(β)  Συμμετείχαμε σε κοινές ασκήσεις με Ελλάδα, Ισραήλ Αίγυπτο, Ιορδανία  και Ολλανδία. Συμμετοχή για πρώτη φορά στην πολυεθνική άσκηση «CAMBRIAN PATROL 2018» στην Ουαλία, όπου η Κυπριακή Αποστολή Ειδικών Δυνάμεων κατέλαβε την τρίτη θέση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

(γ)   Διοργανώσαμε    τις    πολυεθνικές    Ασκήσεις    «ΝΕΜΕΣΙΣ    2018»    και «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2018», με τη συμμετοχή αεροναυτικών μέσων από Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Ιταλία και παρατηρητές από πέραν των 20 χωρών.

(δ) Συνυπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Έρευνας και Διάσωσης, με τις χώρες μέλη του RASARAC (Σερβία – Κροατία – Μαυροβούνιο – Βόρεια Μακεδονία – Σλοβακία – Σλοβενία – Βοσνία – Ουγγαρία – Βουλγαρία), και την Ελλάδα.

2ος  Άξονας

Η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, με πρώτο βήμα την τοποθέτηση, για πρώτη φορά, Ακόλουθου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον.

Η συνεργασία μας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας έχει στρατηγικό ορίζοντα, με σκοπό την αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών και διεξάγεται με ατζέντα η οποία, εξυπηρετεί την επίτευξη και τη διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

3ος  Άξονας

 Η ενίσχυση σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στήριξη της προσπάθειας για την Ενιαία Αμυντική Πολιτική και στρατηγική της Αυτονομίας και η ενεργότερη εμπλοκή σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας στην Άμυνα.

(α) Μετέχουμε ενεργά σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού  Οργανισμού  Άμυνας (ΕΟΑ).

(β) Διατηρούμε την παρουσία μας σε επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας της ΕΕ με Αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

(γ) Λάβαμε μέρος στην άσκηση που διοργάνωσε η ΕΕ και περιελάμβανε εξέταση υβριδικών επεισοδίων. Στο πλαίσιο αυτό συντονίσαμε ευρεία άσκηση Κυβερνοάμυνας.

(δ) Τοποθετήσαμε δύο επιπλέον στελέχη μας, ως Εθνικούς Εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

(ε) Τοποθετήσαμε την Κύπρο στον πρώτο πυρήνα της νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Άμυνας και Ασφάλειας, μέσα από τη δήλωση συμμετοχής μας σε οκτώ Προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

(στ)  Συμμετέχουμε ενεργά σε ειδικές δράσεις που γίνονται για πρώτη φορά  και αφορούν στην έρευνα και στην ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας.

4ος  Άξονας

Έρευνα και Διάσωση

Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει καταστεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα σύγχρονα, κέντρα στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο. Στόχος μας, η συνεχής ενίσχυση του ρόλου αυτού. Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2018 διερευνήθηκαν 249 συνολικά περιστατικά, με αποτέλεσμα τη διάσωση 72 συνολικά ατόμων.

2ος πυλώνας δραστηριοτήτων

Ενδυνάμωση επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς

Ο καθορισμός ορθολογικής, μελετημένης βάσης εκπόνησης και υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς. Το 2018 πετύχαμε ποσοστό απορρόφησης του Προϋπολογισμού Αμυντικής Θωράκισης, περίπου στο 90%. Επιπλέον με Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό συνολικού ποσού €44 εκατομμυρίων, η συνολική απορρόφηση του Αμυντικού Προϋπολογισμού ανήλθε στο 150%.

Η συνεχής συνεκπαίδευση των στελεχών, των συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ) και των οπλιτών μας με άλλες ένοπλες δυνάμεις.

Η ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού της Εφεδρείας – Εθνοφυλακής. Εισήχθηκαν και εφαρμόζονται στο νέο Σύστημα Πρόσκλησης των Εφέδρων, ο  θεσμός του ‘εθελοντή εφέδρου’ των ‘εθελοντικών παρουσιάσεων’ και του ‘Ανοικτού Πεδίου Βολής’. Τα αποτελέσματα του νέου συστήματος είναι άκρως ενθαρρυντικά, γεγονός το οποίο διαπίστωσα και προσωπικά, όταν επισκέφθηκα και συναντήθηκα με εφέδρους κατά τη διάρκεια της παρουσίασής τους σε χώρους εκπαιδεύσεως. Ιδιαίτερα, το ανοικτό πεδίο βολής είναι η καινοτομία που αγκαλιάστηκε από το σύνολο των Εφέδρων και κέρδισε τα ευμενή σχόλια των στελεχών που το εφάρμοσαν. Με το νέο σύστημα πετύχαμε την ιδιαίτερα αυξημένη προσέλευση των εφέδρων και τη σημαντική μείωση των αδικαιολόγητων απουσιών.

Ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της Ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’, καθώς και της Αεροπορικής Βάσης ‘Αντρέας Παπανδρέου’.

3ος πυλώνας δραστηριοτήτων

Μεταρρύθμιση, αναδιοργάνωση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του Υπουργείου και της Εθνικής Φρουράς

Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για αναβάθμιση του διοικητικού πλαισίου του Υπουργείου και την ενίσχυσή του με εξειδικευμένα άτομα.

Μελετούμε τη συγχώνευση Υπηρεσιών του Υπουργείου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ).

Υλοποιήσαμε την απόφαση και μεταφερθήκαμε στο παρόν κτήριο στο οποίο από 18/4/2019 συστεγάζεται το Υπουργείο και μέρος του ΓΕΕΦ.

Στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Πολιτικής έχουμε πιστοποιήσει στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για το σύστημα αξιολόγησης περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΕΜΑS).

Αναδιοργανώνουμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες στις Στρατολογικές Υπηρεσίες, με σκοπό την ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών. Λειτουργία Κέντρου Υποστήριξης και Μηχανογράφησης Υπουργείου Άμυνας, το οποίο στηρίζει τη Στρατολογία, την Επιστράτευση, καθώς και την σύνδεση του Υπουργείου με άλλες κρατικές Υπηρεσίες.

Εξυπηρετούμε τους πολίτες, για πρώτη φορά, από τα ΚΕΠ παγκυπρίως, ώστε να προμηθεύονται στρατολογικά πιστοποιητικά και να τυγχάνουν στρατολογικών υπηρεσιών.

Δημιουργία εφαρμογής ‘ΥΠΑΜ Κύπρου’ για έξυπνα κινητά για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των νεοσύλλεκτων, των εφέδρων, του στρατιωτικού προσωπικού, των μαθητών παραγωγικών σχολών και του κοινού.

4ος  πυλώνας δραστηριοτήτων

Ισχυροποίηση αποδοτικής  αξιοποίησης διαθέσιμων δημοσιονομικών πόρων και ενίσχυση του Προϋπολογισμού

Για την ενίσχυση της απόδοσης των οικονομικών πόρων και του Προϋπολογισμού, έχουμε ήδη προχωρήσει σε νοικοκύρεμα των δαπανών και στην απλοποίηση των διαδικασιών των προσφορών.

Η υλοποίηση του Προϋπολογισμού για το 2018 ανήλθε στα €376 εκ. περίπου, ήτοι ποσοστό 95% του προϋπολογιζόμενου ποσού.

5ος πυλώνας δραστηριοτήτων

Απλοποίηση και βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου

Προωθούμε νομικές τροποποιήσεις με στόχο την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων του προσωπικού. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκαν σε νόμο/εγκρίθηκαν και δημοσιεύθηκαν, στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας οχτώ νομοσχέδια/Κανονισμοί και υποβλήθηκαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται η ψήφιση/έγκριση δύο ακόμη νομοθετημάτων. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα της θεσμοθέτησης του ωραρίου του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και την παραχώρηση μεταλλίων στα στελέχη (Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς) αλλά και σε όσους έλαβαν μέρος σε επιχειρήσεις ή προσέφεραν υπηρεσίες στον στρατό της Δημοκρατίας κατά την διάρκεια πολεμικών περιόδων.

6ος πυλώνας δραστηριοτήτων

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού

1.  Στελέχη

(α)  Με  απόφαση  του  Ανώτερου  Συμβουλίου  Κρίσεων,  στις 15/3/2019, κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες την υπηρεσία τους αριθμός ανωτέρων και ανωτάτων Αξιωματικών με βάση τη σχετική νομοθεσία και προγραμματίζεται το αμέσως προσεχές διάστημα η διενέργεια των προαγωγών του 2019 οι οποίες, θα ανέλθουν στις 187 για όλους τους βαθμούς. Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει αποσυμφόρηση της πυραμίδας (χαμηλόβαθμοι Αξιωματικοί παρέμεναν καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα) με αποτέλεσμα την εξύψωση του ηθικού του προσωπικού, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι θα έχει προοπτική ανέλιξης.

(β) Για ισχυροποίηση και προστασία του θεσμού των ΣΥΟΠ παραχωρήθηκαν κίνητρα και συγκεκριμένα καθορίστηκε ο αριθμός των 24ωρων Υπηρεσιών από 5 έως 6 και δόθηκε μια ημέρα απαλλαγής μετά από υπηρεσία αργίας.

2. Στρατεύσιμοι

(α) Από τον περασμένο Οκτώβριο εφαρμόστηκε δοκιμαστικά το πρόγραμμα παρασκευής και διάθεσης έτοιμου φαγητού από ιδιωτικό οικονομικό φορέα, σε Στρατόπεδα και Φυλάκια της επαρχίας Λάρνακας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής ήταν θετικά, γι’  αυτό εξετάζεται επέκταση του προγράμματος σε όλες τις επαρχίες.

(β) Ολοκληρώθηκε μελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας, στη βάση των αποτελεσμάτων της οποίας έχουμε ήδη ενεργήσει και σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένες δράσεις. Οι εισηγήσεις μας τυγχάνουν νομοτεχνικό έλεγχο από τη Νομική Υπηρεσία.

Οι κυριότεροι στόχοι για το υπόλοιπο του 2019, είναι οι εξής:

1. Επέκταση της Ναυτικής Βάσης ‘Ευάγγελος Φλωράκης’ – Εκπόνηση Μελέτης – Χρηματοδότηση και συνεργασία με φίλιες χώρες.

2. Ενδυνάμωση των σχέσεων με άλλες χώρες, ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος της Κύπρου ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

3. Εκπόνηση εξοπλιστικού προγράμματος σε βάθος οχταετίας.

4. Εκπόνηση μελέτης που αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις του Υπουργείου, την παραγωγικότερη κατανομή των διατιθέμενων κονδυλίων και την απλοποίηση των διαδικασιών στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας.

5. Δρομολόγηση ενεργειών για την απρόσκοπτη λειτουργία των πεδίων βολής Ξυντούς, και Καλού Χωριού, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παρακείμενων κοινοτήτων.

6. Δρομολόγηση ενεργειών για προμήθεια – εγκατάσταση συστήματος επιτήρησης στη γραμμή αντιπαράταξης .

7. Συνέχεια στην ανάπτυξη εφαρμογών για έξυπνα κινητά, που να στηρίζουν τα στελέχη στην εργασία τους (για παράδειγμα, αυτόματος υπολογισμός χρόνου εργασίας στελεχών σύμφωνα με το προσχέδιο Κανονισμού για το ωράριο των στελεχών, ενημέρωση για δραστηριότητες Υπουργού και στελεχών, κ.ο.κ.).

8. Σύσταση Δεξαμενής Σκέψης για την αξιοποίηση γνώσεων και εμπειριών αποστράτων και ακαδημαϊκών, στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας.»

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες