Παρασκευή 10 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα συστήματα της Ε.Ε. για τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ

  22/05/2019 12:01
Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα συστήματα της Ε.Ε. για τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα συστήματα της Ε.Ε. για τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ

  22/05/2019 12:01
Αριθμός ζητημάτων που αφορούν στην Υγεία απασχόλησε τη σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε ότι «σήμερα στο Υπουργικό εγκρίναμε σειρά προτάσεων».
 
«Η πρώτη αφορά στην Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Μέχρι στιγμής, δικαιούχοι για Κάρτα Νοσηλείας στο εξωτερικό ήταν με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Τώρα δικαιούχοι για έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας είναι όλοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. Άρα από 1η Ιουνίου, όσοι είναι δικαιούχοι στο ΓεΣΥ, θα δικαιούνται να έχουν Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας, που αυτό σημαίνει ότι όταν βρίσκονται σε χώρες της ΕΕ θα λαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλα τα αντίστοιχα εθνικά Συστήματα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των ενδονοσοκομειακών, παρόλο που στην Κύπρο θα εφαρμοστεί (σ.σ. η 2η φάση του ΓεΣΥ που αφορά στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη) σε έναν χρόνο», εξήγησε ο Υπουργός Υγείας.
 
Επιπλέον προσωπικό στον ΟΚΥπΥ
Ακολούθως, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην έγκριση της πρότασης που αφορά στον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ, επισημαίνοντας πως σε αυτόν περιλαμβάνονται πρόνοιες για πρόσληψη επιπλέον υποστηρικτικού προσωπικού.
 
«Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες για επιπλέον υποστηρικτικό προσωπικό, έχουμε εγκρίνει Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό για 25 νέες θέσεις γραφέων και 8 νέων θέσεων λειτουργών Λογιστηρίου. Να αναφέρω ότι αυτές είναι επιπλέον των 300 θέσεων που έχουν ήδη εγκριθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν και 40 θέσεις γραφέων», σημείωσε, και συνέχισε λέγοντας πως αυξάνονται οι θέσεις των γραφέων κατά 25 με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του κοινού όσο και του ιατρικού προσωπικού στα αυτόνομα νοσηλευτήρια. Σημείωσε πως η απόφαση θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Υπερωριακή απασχόληση
Επιπλέον, υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου, «έχει εγκριθεί πρόταση για επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης, δηλαδή της λειτουργίας των Εξωτερικών Ιατρείων στα αυτόνομα νοσηλευτήρια μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2020 και την επέκταση της υπερωριακής απασχόλησης στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών τα απογεύματα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΑΕΠ. Αυτό το μέτρο θα συνεχίσει μέχρι 30 Ιανουαρίου 2020. Αναμένω ότι μετά και τις συναντήσεις που θα έχει ο ΟΚΥπΥ με τους Διευθυντές των ΤΑΕΠ, να εξεύρουν κι άλλους τρόπους αντιμετώπισης των υπαρκτών προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».
 
Ο κ. Υπουργός είπε επιπρόσθετα ότι στη συγκεκριμένη πρόταση θα τερματίζονται πλέον οι παραπομπές στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ και μέχρι τώρα παραπέμπονταν από τα δημόσια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτά αφορούν και επεμβάσεις και εξετάσεις όπως μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, κολονοσκοπήσεις, κοκ. Οι παραπομπές αυτές τερματίζονται από 1 Ιουνίου 2019.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίνουν κίνητρα στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας