Εκδήλωση για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, διοργάνωσαν το Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» και το Σπίτι της Κύπρου τη Δευτέρα 20 Μαΐου.
 
Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκου Κενεβέζου και πολλών εκπροσώπων ποντιακών οργανώσεων, συλλόγων και σωματείων, τα οποία ανέδειξαν ότι  Κύπρος και Πόντος είναι δύο τόποι που τους συνδέει μια ιστορία, μια ανοικτή πληγή, αλλά και ένας διαρκής αγώνας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και δικαίωσης, όπως ανέφερε η Μορφωτική Σύμβουλος δρ Νάντια Στυλιανού, καλωσορίζοντας τους έγκριτους ομιλητές και το ακροατήριο στο Σπίτι της Κύπρου.
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Πρέσβης κ. Κυριάκος  Κενεβέζος, η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» κα Έφη Σαββουλίδου-Λεντάκη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» κα Σοφία Σαββίδου, η Γραμματέας του Χορευτικού Συλλόγου Ποντίων «Σέρρα» κα Εριφύλη Μπακιρλή και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος» κ. Δημοσθένης Ιωαννίδης.
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, υποψήφιος Ευρωβουλευτής  Ν.Δ.  Δημήτρης Καιρίδης, με θέμα Η εθνική μνήμη ως εθνικό κεφάλαιο σήμερα, ο διδάκτωρ Ιστορίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συγγραφέας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βλάσης Αγτζίδης, με θέμα Η ανάδυσις της προσφυγικής μνήμης και η περιπέτειά της, και ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ερευνητής, συγγραφέας κ. Ιωάννης Ιακωβίδης, με θέμα Ποντιακή διάλεκτος: η ιστορική της διαδρομή μέχρι την εποχή μας, η αρχαιοελληνική της προέλευση και η σύγχρονη μελέτης της.
 
Στις ομιλίες και στους χαιρετισμούς αναδείχθηκε η δύναμη της ψυχής και η αδάμαστη θέλησή του Ποντιακού Ελληνισμού να κρατήσει, ακουμπώντας στην ιστορική μνήμη, ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του Πόντου, συνεχίζοντας τον δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη δικαίωση της μνήμης των αφανισθέντων προγόνων, μέσω της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
 

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα