Δικηγόρος «Αφρίκα»: Οι επιθέσεις έγιναν κατ’ εντολή, νιώθω ευτυχισμένος για την απόφαση

Η απόφαση αθώωσης της Αφρίκα, του Σενέρ Λεβέντ και του Αλί Οσμάν Ταμπάκ είναι σημαντική για ολόκληρη την τ/κ κοινότητα, εκτιμά ο δικηγόρος της Αφρίκα, Τατζιάν Ρεϊνάρ που από «δικαστής» στην υπόθεση των επιθέσεων της 22ας Ιανουαρίου 2018 εναντίον της εφημερίδας, έγινε εθελοντικά, αυτός και η Μινέ Ατλί, υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου, γιατί «η Δημοκρατία είναι πολύ σημαντική».
 
Λίγες μέρες μετά την απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» Λευκωσίας για την υπόθεση της καρικατούρας του Ταγίπ Ερντογάν, στο κεφάλι του οποίου ουρούσε ένα αρχαίο ελληνικό άγαλμα και είχε δημοσιευθεί αρχές του Δεκέμβρη του 2017, ο Τατζιάν Ρεϊνάρ εξήγησε την σημασία αυτής της απόφασης.
 
Ο Τατζιάν Ρεϊνάρ, είναι 37 ετών. Γεννήθηκε το 1982 στη Λευκωσία, μεγάλωσε και έζησε στην Αμμόχωστο, σπούδασε στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου νομική, άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, ορίσθηκε στις βαθμίδες του νομικού συστήματος, έγινε «ανώτερος δικαστής» το 2016, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 24 Μαΐου 2018. Ως «ανώτερος δικαστής», στην βάση της «αστυνομικής» έκθεσης για τις επιθέσεις εναντίον των γραφείων της Αφρίκα πέρυσι, είχε εκδώσει – είπε - τα εντάλματα σύλληψης των έξι που συνελήφθησαν και με δική του εντολή στάλθηκαν στις κεντρικές φυλακές, λόγω των ποινικών αδικημάτων που διέπραξαν, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Οι επιθέσεις εναντίον της Αφρίκα
 
Σύμφωνα με τον κ. Ρεϊνάρ η εκδίκαση της υπόθεσης των επιθέσεων εναντίον της Αφρίκα έπρεπε να γίνει στο «κακουργιοδικείο» αλλά στάλθηκε και πάλι κοντά του. Με δική του απόφαση τους επιβλήθηκαν ποινές από 2 έως 6 μήνες φυλάκιση, αλλά επωφελούμενοι από ένα «διοικητικό» - όπως τόνισε – όργανο, το «συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό προϋποθέσεις» βγήκαν από την φυλακή νωρίτερα, παραγνωρίζοντας την δική του απόφαση. «Ήταν ένα μεγάλο νομικό σκάνδαλο, επειδή ήταν η πιο σοβαρή επίθεση που σημειώθηκε ποτέ. Τότε έγραψα και την παραίτησή μου».
 
Ο Τατζιάν Ρεϊνάρ σημείωσε ότι η κατάθεση της αγωγής για την καρικατούρα ήρθε μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιανουαρίου 2018, που ήταν αποτέλεσμα της στοχοποίησης της Αφρίκα από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπενθύμισε και την δήλωση του τότε Αναπληρωτή Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ακντάγ ότι θα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τιμωρηθούν αυτοί που έφταιγαν, εννοώντας και πάλι την Αφρίκα. Και οι τρεις υποθέσεις εναντίον της Αφρίκα, σημείωσε, ήταν πολιτικές. «Η πίεση ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης είναι η αρχή της πίεσης που θέλουν κάποιοι να ασκήσουν στους Τ/κ. Γίνονται μια σειρά από πράγματα εδώ και χρόνια αλλά πρώτη φορά βλέπουμε μια τόσο ξεκάθαρη επίθεση. Στις 22 Ιανουαρίου επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον της Αφρίκα και μετά άρχισαν την νομική επίθεση εναντίον της εφημερίδας. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε υπόθεση για ένα κολάζ. Στην πραγματικότητα ήταν μια υπόθεση ενάντια σε μια καρικατούρα που ο Σενέρ Λεβέντ βρήκε στο ίντερνετ, όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο, από έναν Έλληνα φίλο του στο Facebook, και την δημοσίευσε στην εφημερίδα». Ακόμα και να μην την είχε πάρει από το διαδίκτυο, τόνισε, να την σχεδίασαν και να την δημοσίευσαν, αυτό είναι ελευθερία έκφρασης.
 
«Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε»
 
Για τον ίδιο, είπε ο Τατζιάν Ρεϊνάρ, η υπεράσπιση της Αφρίκα ήταν θέμα μιας ευθύνης που όφειλε να αναλάβει. Είδε, είπε, το πολιτικό παιχνίδι που παιζόταν και αισθάνεται περήφανος που εθελοντικά πήρε μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Μέρα με την ημέρα, ανέφερε, οι πολιτικές της Άγκυρας επιβάλλονται όλο και περισσότερο, πλέον ζητούν ιδιωτικοποιήσεις, οι πιέσεις αυξάνονται και δεν είναι μόνο οικονομικές πλέον, αλλά πέρασαν και σε πιέσεις προς τις ελευθερίες. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Πλέον υπάρχει παρέμβαση στην ταυτότητά μας, στην έννοια της Δημοκρατίας, επεμβαίνουν σε μας. Γι αυτό θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να αναρωτηθούμε ποιοι είμαστε και γι’ αυτό αποφάσισα να πάρω μέρος σε αυτό τον αγώνα, θεώρησα ότι είναι χρέος μου. Θα μπορούσα να μην αναμειχθώ, ειδικά μετά που παραιτήθηκα. Αλλά αυτό είναι μια κοινωνική υποχρέωση, την οποία ανέλαβα με πολύ θέρμη».
 
Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι η τ/κ κοινότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, ο Τατζιάν Ρεϊνάρ απάντησε «σε μεγάλο κίνδυνο». Θεωρεί ότι όλα όσα έγιναν είχαν στόχο τον περιορισμό των ελευθεριών έκφρασης και Τύπου. Μπορεί να φαίνεται απλό, δήλωσε, και να μην γίνεται αντιληπτή η σημασία αυτής της απόφασης, αλλά όταν ο τομέας των ελευθεριών είναι υπό απειλή, όπως συμβαίνει στον βορρά της Κύπρου αυτή τη στιγμή, τότε αυτή η απόφαση έχει πολύ μεγάλη σημασία.
 
Η δίκη της καρικατούρας
 
Ο κ. Ρεϊνάρ σημείωσε ότι στους 8 μήνες εκδίκασης της υπόθεσης της καρικατούρας, οι 25 μάρτυρες κατηγορίες που εμφανίστηκαν στο «δικαστήριο» δεν γνώριζαν σημαντικά πράγματα, όπως ποιος ήταν ο Κουτλού Ανταλί. Πρυτάνεις, καθηγητές και ακαδημαϊκοί, πρόσθεσε, που διδάσκουν σε «πανεπιστήμια» στην τ/κ πλευρά, δεν ήξεραν τις «νομοθεσίες», αλλά υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη καρικατούρα εμπεριείχε προσβολή.
 
Με εντολή έξωθεν, συνέχισε, 10 άτομα με υπηκοότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας, κάποιοι και του ψευδοκράτους, πήγαν και κατέθεσαν και αυτοί παράπονο εναντίον της Αφρίκα. Τους ψάξαμε, είπε, κάποιοι δεν ήξεραν την Αφρίκα, δεν την διάβασαν ποτέ, ένας εξ’ αυτών μάλιστα μέχρι σήμερα δεν έχει διαβάσει ποτέ εφημερίδα, ενώ άλλοι ήταν μεταξύ των επιτιθέμενων εναντίον των γραφείων της εφημερίδας.
 
Η σημασία της απόφασης
 
Θεωρεί ότι η απόφαση αθώωσης αντιπροσωπεύει την έννοια της Δημοκρατίας, το ότι οι Τ/κ κοιτούν προς την Δύση. «Από αυτή την άποψη είμαι πολύ ευτυχισμένος». Θεωρούσε από την αρχή, σημείωσε, ότι αυτή ήταν μια πολιτική υπόθεση και η απόφαση θα ήταν επίσης πολιτική.
 
Θεωρεί ότι όλα έγιναν «με εντολή», οι επιθέσεις εναντίον της Αφρίκα, το ότι η «αστυνομία» έμεινε σιωπηλή, οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι πριν εκτίσουν τις ποινές τους ενώ άλλοι 9 αναζητούνται ακόμα, και μετά η κατάθεση αγωγών εναντίον της εφημερίδας. Ο κ. Ρεϊνάρ χαρακτήρισε έκπληξη την επιστολή παραπόνου εναντίον της Αφρίκα του τότε «πρέσβη» της Τουρκίας. Εξ όσων γνωρίζει, είπε, πρώτη φορά Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας στέλνει επιστολή παραπόνου στο όνομα του «τ/κ λαού» στην «αστυνομία».
 
Αυτή η επιστολή, είπε, τον έκανε να καταλάβει πόσο δίκαιος είναι ο αγώνας που διεξαγόταν και πως όντως όλο αυτό γινόταν «καθ’ εντολή». Εάν σε άλλη χώρα, ξένος πρέσβης μιλούσε εξ ονόματος του λαού της χώρας που ήταν, εναντίον μιας εφημερίδας της χώρας στην οποία βρισκόταν και μάλιστα ζητούσε την σύλληψη των δημοσιογράφων της, αυτό θα προκαλούσε διπλωματική κρίση, θα ήταν ένα σκάνδαλο. Όμως στην τ/κ πλευρά ήταν ένα αποδεκτό έγγραφο που αποδεικνύει ότι η βόρεια Κύπρος είναι μια υποδιοίκηση της Τουρκίας, δήλωσε ο Τατζιάν Ρεϊνάρ. Μιλά για μας ο «πρέσβης» της Τουρκίας στη Λευκωσία, σημείωσε.
 
Συνήθισα τις απειλές
 
Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται για την ζωή του, ο Τατζιάν Ρεϊνάρ απάντησε αρνητικά. Η υπόθεση των επιθέσεων της 22ας Ιανουαρίου ήταν πιο άγρια, ο ίδιος ήρθε αντιμέτωπος με απειλές αμέσως μετά τις συλλήψεις, αλλά δεν φοβήθηκε. «Έχω συνηθίσει τις απειλές. Δεν τις λαμβάνω υπόψη. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα, για το οποίο δεν πρέπει να ανησυχούμε, αλλά πρέπει να το γιορτάσουμε. Είναι μια μεγάλη επιτυχία στο όνομα των Τ/κ». Απέναντι σε ποιον ήταν αυτή η επιτυχία, διερωτήθηκε για να απαντήσει ότι είναι μια νίκη έναντι του Ταγίπ Ερντογάν που είχε στοχοποιήσει την Αφρίκα και του «πρέσβη» που με εντολή είχε ανοίξει αυτή την υπόθεση.
 
Πιστεύει, δήλωσε, ότι μπορεί να ασκηθεί έφεση ενάντια στην απόφαση από την «κατηγορούσα αρχή», υπάρχει αυτό το δικαίωμα εντός 14 ημερών από την πρωτόδικη απόφαση. Δηλώνει όμως επίσης ότι θα είναι και πάλι αν χρειαστεί, ο δικηγόρος υπεράσπισης στο «ανώτατο». Εάν εκεί η αθωωτική απόφαση ακυρωθεί, είπε, τότε θα προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους τον νομικό μας αγώνα, αν και δεν βλέπω μια τέτοια πιθανότητα».
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ρεϊνάρ είπε ότι υπάρχει μια συζήτηση περί ενδεχομένων αντιποίνων από την Τουρκία. Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» ενδεχομένως να υπάρξει μια προσπάθεια να αλλάξει το νομικό σύστημα στην τ/κ πλευρά, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο στην Τουρκία, όπως σημείωσε. «Γι’ αυτό λέω ότι για να μπορούν να λαμβάνονται ελεύθερα αποφάσεις, θα πρέπει να προφυλαχθεί η ελευθερία. Γι’ αυτό εγώ θα συνεχίσω να παρακολουθώ την διαδικασία. Επειδή περιμένω ότι μετά από αυτή την αθωωτική απόφαση κάτι θα ακολουθήσει», κατέληξε.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας