Πέντε πρωτεύσαντες στον REPORTER: Πίστεψαν και κυνήγησαν τα όνειρά τους

Από την περασμένη Δευτέρα, χιλιάδες μαθητές έχουν ριχθεί στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων, προσδοκώντας να εξασφαλίσουν μια θέση στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.
 
Πρόκειται ασφαλώς για μια δύσκολη, ψυχοφθόρα και αγχώδη προσπάθεια, που απαιτεί μεγάλες θυσίες και στερήσεις, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.
 
Ωστόσο, όλα τα πιο πάνω ξεχνιούνται και μετατρέπονται σε γλυκιά ανάμνηση, όταν τα αποτελέσματα που έρχονται είναι αυτά που ήθελες, όταν βλέπεις τους κόπους και τους μόχθους σου να ανταμείβονται.
 
Αυτό ακριβώς λένε στον REPORTER πέντε πρωτεύσαντες των Παγκύπριων Εξετάσεων προηγούμενων χρόνων, οι οποίοι μας μίλησαν για το πώς πίστεψαν, κυνήγησαν και έκαναν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Δίνοντας ταυτόχρονα τις συμβουλές τους, στους χιλιάδες μαθητές που αυτή την περίοδο παρακάθονται στις Εξετάσεις.  

«Οι εξετάσεις είναι μονάχα
το ξεκίνημα προς το όνειρο»
Η Χριστιάννα Κελεπέσιη, ήταν μια από τους πέντε πρωτεύσαντες της Λευκωσίας το 2015, ενώ κατέκτησε και τη δεύτερη θέση στους πρώτους των πρώτων της χρονιάς εκείνης. Αναπολώντας την εμπειρία της στις Παγκύπριες Εξετάσεις του 2015, σημειώνει πως οι εξετάσεις είναι μονάχα η αρχή του ταξιδιού για την πανεπιστημιακή μόρφωση.

«Ήταν μόνο η αρχή προς το όνειρο, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θα ακολουθούσε. Από μικρή ήθελα να σπουδάσω Αρχαιολογία και αυτός ήταν και ο στόχος που είχα θέσει στις Παγκύπριες εξετάσεις, να εξασφαλίσω θέση στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με πίστη και επιμονή, ο στόχος μου αυτός έγινε πραγματικότητα και πλέον βρίσκομαι στο τελευταίο έτος σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου», αναφέρει η Χριστιάννα, προσθέτοντας πως στα τέσσερα χρόνια των σπουδών της είχε την ευκαιρία να διδαχθεί και να καθοδηγηθεί από διακεκριμένους καθηγητές.

Η Χριστιάννα επισημαίνει πως εμπνεύστηκε από τον ενθουσιασμό των καθηγητών της για τον κόσμο της Αρχαιολογίας και, μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, είχε τη ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορα ανασκαφικά προγράμματα και προγράμματα ερευνών επιφάνειας του Πανεπιστημίου, αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες και γνώσεις πρακτικά στην Αρχαιολογία, αλλά και μαθαίνοντας στην πράξη την έννοια του πνεύματος συνεργασίας.

«Στα τέσσερα αυτά χρόνια, ο ενθουσιασμός και η αγάπη μου για την Αρχαιολογία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, και οι ευκαιρίες και δυνατότητες που μου δόθηκαν σπουδάζοντας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ήταν πολύ περισσότερες από ότι θα μπορούσα να φανταστώ.
 
Αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή για όσους βρίσκονται τώρα στον αγωνιώδη ρυθμό των Παγκυπρίων εξετάσεων, αυτή θα ήταν να μην εγκαταλείψουν ποτέ τα όνειρά τους. Τα βασικά συστατικά στοιχεία που χρειάζονται για να τα υλοποιήσουν είναι συνεχής προσπάθεια, κάτι που συνεπάγεται όχι μόνο επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, και το κυριότερο, διαρκής αγάπη γι’ αυτό που κάνουν», κατέληξε η Χριστιάννα.

«Το να θέτεις ένα στόχο είναι το πιο
καθοριστικό στο να τον πετύχεις»
Στον REPORTER μίλησε και ο πέμπτος στη σειρά των Παγκυπρίων Εξετάσεων του 2015, Ειρηναίος Τσιάρτας, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών του, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Θυμάμαι πως από τότε που αποφάσισα να επιδιώξω την Ιατρική, πολλές φορές είχα τους δισταγμούς μου, κυρίως για τον χρόνο που απαιτεί, όμως από τότε που ξεκίνησα τις σπουδές μου δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για εμένα για το ότι άξιζε και τον κόπο, και την κούραση για να μπω στη σχολή, όπως είμαι σίγουρος θα αξίζει και τον κόπο όταν θα την τελειώσω, διότι είναι όντως αυτό το οποίο θέλω να κάνω στο υπόλοιπο της ζωής μου.
 
Γενικά πιστεύω πως το να θέτεις ένα στόχο είναι το πιο καθοριστικό στο να τον πετύχεις, ίσως πιο καθοριστικό και από την προσπάθεια που πρέπει να επιβάλλεις αργότερα», ανέφερε ο Ειρηναίος, προσθέτοντας πως νιώθει ότι έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους που έθεσε όταν παρακάθησε τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

«Βέβαια, τώρα αντικαταστάθηκαν με νέους στόχους, νέες προσδοκίες, διότι το μέλλον είναι πάντα μπροστά μας και κρύβει ό,τι εμείς θέλουμε».

«Κάθε νέα αρχή συνοδεύεται
από μια πληθώρα νέων στοιχείων»
Ο Ζήνωνας Χατζηκώστας ήταν ανάμεσα στους πρώτους των πρώτων το 2013 και φέτος βρίσκεται στο τελευταίο έτος των σπουδών του στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. 
 
Ερωτηθείς αν σπούδασε αυτό που ήθελε ανέφερε: «Βέβαια! Από μικρός ονειρευόμουν τις σπουδές μου σε αυτό το συγκεκριμένο τομέα. Μέσα μου είναι βαθιά ριζωμένο το αίσθημα δικαίου και δεν μπορώ ως άνθρωπος να ανεχτώ και να σιωπήσω μπροστά στην αδικία. Για αυτό χρειαζόμουν τα ακαδημαϊκά εφόδια και τα κανονιστικά ερείσματα, ώστε να μπορώ προτάξω το ανάστημά μου μπροστά στις όποιες αδικίες αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας».

Ο Ζήνωνας ανέφερε πως σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει τους στόχους που έθεσε στην ακαδημαϊκή του πορεία.

«Όμως, οι στόχοι δεν έχουν τελειωμό. Κάθε τέλος ισοδυναμεί με μια νέα αρχή. Κάθε νέα αρχή συνοδεύεται από μια πληθώρα νέων στόχων και καινούργιων επιδιώξεων.  Οπότε η διαδικασία θέσης και επίτευξης στόχων είναι αέναη, αγωνιώδης, μα και συνάμα λυτρωτική». 

«Στο παρά πέντε ακολούθησα το ένστικτό μου»
Ο Στέλιος Καλλιστράτης πέρασε πρώτος στη σχολή Θεατρολογίας στο Ναύπλιο και, όπως αναφέρει, τελικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

«Παρ’ όλο που η σχέση μου με τα μαθηματικά είναι πολύ κάτω του μετρίου, εντούτοις θεωρώ πως, χρονικά, λίγο πριν από τις Παγκύπριες εξετάσεις του 2006, που παρακάθισα, μέχρι και σήμερα τα πάντα έχουν λειτουργήσει με μαθηματική ακρίβεια ή ήταν όλα μια συμπαντική συγκυρία ή απλά είμαι τόσο τυχερός και ακόμα δεν το πήρα χαμπάρι».
 
Ο Στέλιος ανέφερε πως άρχισε να τρέφει αισθήματα για το θέατρο στο Λύκειο, στο μάθημα επιλογής «θέατρο» και τόσο ο σύμβουλος του σχολείου του, όσο και οι γονείς του τον παρότρυναν να σπουδάσει κάτι σχετικό με τις Ανθρωπιστικές σπουδές.

«Στο παρά πέντε, κυριολεκτικά, ακολούθησα το ένστικτό μου και δήλωσα στο μηχανογραφικό πρώτες, τις σχολές Θεατρολογίας στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Μετά όλα τα Φιλολογικοϊστορικονομικά και λίγο πιο κάτω τη σχολή Θεατρολογίας στο Ναύπλιο. Και δικαιώθηκα! Η βαθμολογία μου με βοήθησε στο να περάσω πρώτος τότε στο Ναύπλιο. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Αργότερα στο Ναύπλιο άρχισα να νιώθω και μια ιδιαίτερη συμπάθεια για την υποκριτική και τη σκηνοθεσία που κατέληξαν αμφότερες να είναι ο επόμενος μου στόχος».

Όταν, ως φοιτητής, βρέθηκε στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλευρό της Τζένης Αρσένη και αργότερα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κατάλαβε πως ήθελε να ακολουθήσει το δεύτερό τους στόχο.
 
«Τότε ήταν που πίστεψα ότι ήταν η στιγμή να δοκιμαστώ για τον επόμενο στόχο μου. Την ίδια περίοδο που ήμουν Θεσσαλονίκη, έδωσα εξετάσεις για τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ, πέρασα με την πρώτη και τρία χρόνια μετά αποφοίτησα με άριστα. Από τότε, μπήκε σε εφαρμογή ο επόμενος μου στόχος που είναι να καταφέρνω να συντήρω τον εαυτό μου αποκλειστικά από την τέχνη μου».

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός...
ο μέγας απλώθηκε μπροστά μου»
Ο Στέλιος Φλουρής ήταν ένας από τους πρωτεύσαντες του 2001, ο οποίος παρακάθησε εξετάσεις τόσο για απόλυση, τις προεισαγωγικές, όσο και για πρόσβαση, τις εισαγωγικές, τα ίδια μαθήματα και αναπολώντας, ανέφερε στον REPORTER πως είχε δηλώσει σαν πρώτη επιλογή, μετά από σοβαρή και πιεστική παρότρυνση, τη σχολή αξιωματικών Ευελπίδων και δεύτερη επιλόγη τη σχολή Θετικών Επιστημών, στο Τμήμα Φυσικής, σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Όταν βγήκαν τα αποτελέσματα είχα πετύχει βαθμολογία 149 από τα 160, καθώς τότε αξιολογούσαν από τα 40 και είχα περάσει από τους πρώτους στη σχολή Ευελπίδων. Ωστόσο, επειδή η στράτευσή μας σαν νεοσύλλεκτοι είχε ολοκληρωθεί και ήμουν ήδη στην υπηρεσία της Εθνικής Φρουράς, αντιλήφθηκα πως η νοοτροπία της Εθνικής Φρουράς δεν μου αρμόζει. Έτσι, απέρριψα τη θέση και η δεύτερη κατανομή μου χάρισε τη δεύτερη σε σειρά επιλογή μου. Είμαι περήφανος που τίμησα και υπηρετώ αυτό το επάγγελμα. Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας απλώθηκε μπροστά μου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή