Δευτέρα 23 Σεπ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Βρήκαν βατό το δοκίμιο των Νέων οι μαθητές-Πώς το είδε ο Δ. Ταλιαδώρος

Φοινιώ Σάββα   20/05/2019 14:57
Βρήκαν βατό το δοκίμιο των Νέων οι μαθητές-Πώς το είδε ο Δ. Ταλιαδώρος

Βρήκαν βατό το δοκίμιο των Νέων οι μαθητές-Πώς το είδε ο Δ. Ταλιαδώρος

Φοινιώ Σάββα   20/05/2019 14:57
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών άνοιξε σήμερα η αυλαία των Παγκύπριων Εξετάσεων, στις οποίες παρακάθισαν 7689 υποψήφιοι. Ακολουθεί το μάθημα των Μουσικών Σπουδών, αύριο Τρίτη και το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, την Τετάρτη.
 
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαρούρης, επισκέφθηκε το πρωί το Λύκειο Κύκκου Β' και πριν από το πρώτο γραπτό, προέτρεψε τους  μαθητές να χαμογελούν. Τους ευχήθηκε να ευοδωθούν οι προσπάθειές τους και να πραγματοποιηθούν τα όνειρά τους. «Κάθε στιγμή της ζωής μας είναι μοναδική», είπε, «και αυτή η στιγμή πρέπει να τους πεισμώσει, αν δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό και να είναι σίγουροι ότι το μέλλον τους ανήκει».
«Να ξέρετε ότι σας αγαπάμε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για σας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, απευθυνόμενος στους μαθητές που ετοιμάζονταν να ριχθούν στη μάχη των εξετάσεων. 

Ο φιλόλογος και πρώην πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, αναλύοντας το εξεταστικό δοκίμιο στον REPORTER ανέφερε πως δεν υπήρχε κάποιο σημείο, το οποίο να δυσκόλεψε τους μαθητές.

 
«Οι ερωτήσεις ήταν απλές, το ίδιο και οι γλωσσικές ασκήσεις. Στον επικοινωνιακό λόγο, στην έκθεση, το θέμα του καταναλωτισμού το έχουν διδαχτεί οι μαθητές και είναι κάτι που ζουν. Έχουν καταλάβει πως πρέπει να δώσουν τρία παραδείγματα.
 
Αν παρακολουθούν για παράδειγμα τι γίνεται γύρω τους με τον υπερκαταναλωτισμό, να συνειδητοποιήσουν την καταστροφή του περιβάλλοντος, ακόμη και την μικρή λεπτομέρεια με τις πλαστικές σακούλες που τις ρίχνουμε στη θάλασσα, θα μπορούσαν να τα αναφέρουν αυτά. Ή αν συνειδητοποιούν οι μαθητές πως με την υπερκατανάλωση φαγητών υπάρχει πρόβλημα στην υγεία, τότε μπορούσαν να το αναφέρουν και αυτό», υπέδειξε ο κ. Ταλιαδώρος.

Σχολιάζοντας τα κείμενα της λογοτεχνίας, ο διευθυντής του Λυκείου Α’ σημείωσε πως ήταν αναμενόμενα τα δύο ποιήματα που επιλέχθηκαν, το «Δεύτερο γράμμα στη μητέρα», του Κώστα Μόντη και ο «Ονήσιλος» του Παντελή Μηχανικού, ενώ αναφέρθηκε και στη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι μαθητές με το ποίημα του Μόντη.

«Η όποια δυσκολία που υπήρχε στο “Δεύτερο γράμμα στη μητέρα” είναι εξ αντικειμένου, καθώς το ίδιο το κείμενο είναι δυσνόητο. Ο Μόντης μιλά με συμβολισμούς στην ποίησή του και αυτό το ποίημα το έγραψε σε μια περίοδο που εκείνα που ήθελε να πει στην τότε εξουσία μπορεί να μην άρεσαν και γι’ αυτό το λόγο τα έλεγε συμβολικά».

Κληθείς να σχολιάσει το αδίδακτο κείμενο στη λογοτεχνία, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε πως δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το θέμα του Ονήσιλου, αλλά έχει παραλληλισμούς που θα μπορούσαν να κάνουν οι μαθητές.

Ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο το δοκίμιο
Βατό βρήκαν και οι μαθητές το εξεταστικό δοκίμιο των Νέων Ελληνικών, στο οποίο εξετάστηκαν για τις Παγκύπριες Εξετάσεις, αναφέροντας πως αυτό που χρειαζόταν για να λύσουν το δοκίμιο ήταν καλή προετοιμασία.

Μαθητές μίλησαν στον REPORTER και, μεταξύ άλλων, ανέφεραν πως το δοκίμιο δεν ήταν ούτε αρκετά δύσκολο, ούτε αρκετά εύκολο.

«Το δοκίμιο ήταν βατό και χρειαζόταν καλή προετοιμασία για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε», δήλωσε η Χριστιάνα, η οποία είναι παλαιά απόφοιτος και παρακάθησε στις εξετάσεις επιδιώκοντας καλύτερη θέση.

«Πέρσι το δοκίμιο ήταν πιο εύκολο, αλλά επειδή καθόμουν αυτόν το χρόνο και διάβαζα, χωρίς την πίεση του σχολείου, προετοιμάστηκα καλά και βρήκα το δοκίμιο καλό», ανέφερε.

«Όσοι προετοιμάστηκαν σωστά, έγραψαν», υποστήριξε ο τελειόφοιτος Ιουλιανός, προσθέτοντας πως το γραπτό δεν ήταν ούτε πολύ εύκολο, ούτε πολύ δύσκολο.

«Δεν υπήρχε τίποτα δύσκολο στο γραπτό και σε αυτό μπορεί να παίζει ρόλο το σωστό διάβασμα», τόνισε ο Σάββας. «Εκτός από κάποιες ερωτήσεις, που ζητούσαν συγκεκριμένα πράγματα και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και δικές μας γνώσεις, το γραπτό ήταν αρκετά βατό».

«Το δοκίμιο δεν ήταν ούτε εύκολο, ούτε δύσκολο, αλλά ήταν κατανοητό και μπορούσα να ανταποκριθώ», σημείωσε η τελειόφοιτη Στυλιάνα, ενώ η Δόνα υπογράμμισε πως δεν υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο να δυσκολεύτηκε.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας