Κραυγή αγωνίας μητέρας μαθήτριας στο παρά πέντε των Παγκυπρίων Εξετάσεων

Κραυγή αγωνίας από μητέρα τελειόφοιτης μαθήτριας, μέσω ανοιχτής επιστολής προς τους θεματοθέτες των Παγκυπρίων Εξετάσεων και την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την αυριανή έναρξη των Εξετάσεων.
 
Η μητέρα ζητά από τους αρμόδιους να ετοιμάσουν βατές εξετάσεις, οι οποίες να είναι ευχάριστες στους υποψηφίους, καλώντας τους εξεταστές να μην είναι ιδιαίτερα αυστηροί στη διόρθωση των γραπτών. Η μητέρα αναφέρει στην επιστολή της πως οι «περιττά» δύσκολες εξετάσεις ή προβληματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, «τιμωρούν» και δεν ωφελούν όσους διεκδικούν θέσεις στα πανεπιστήμια εκτός Κύπρου και Ελλάδας.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια η επιστολή της μητέρας:
 
«Αγαπητοί Θεματοθέτες Παγκυπρίων Εξετάσεων και Υπηρεσία Εξετάσεων Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
 
Με αυτή την ανοικτή επιστολή μου προς εσάς και το Υπουργείο θα ήθελα να σας παρακαλέσω έστω και την ύστατη ώρα, παραμονές της έναρξης των Παγκυπρίων εξετάσεων, να λάβετε υπόψη σας τα εξής, τα οποία απορρέουν από την ματιά μου ως γονιού μαθήτριας που παρακάθεται Παγκύπριες εξετάσεις.
 
Οι Παγκύπριες εξετάσεις, όπως τις αντιλαμβάνομαι, έχουν ως στόχο και σκοπό να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των τελειόφοιτων για την χορήγηση απολυτηρίου, να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την εισδοχή των μαθητών στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας με βάση τον γενικό βαθμό κατάταξης και ίσως να δώσουν πληροφορίες για την ευρύτερη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου.
 
Επειδή χρησιμοποιείται η ίδια εξέταση για τους πιο πάνω στόχους, μη ξεχάσετε να λάβετε υπόψη σας ότι ο βαθμός δυσκολίας των εξετάσεων σε συνάρτηση με την απόδοση των μαθητών μπορεί να «διορθωθεί» με την αναγωγή βαθμολογίας για τους σκοπούς πρόσβασης στα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας, ενώ μια τέτοια διόρθωση δεν μπορεί να γίνει στο απολυτήριο.
 
Η βαθμολογία του απολυτηρίου για μια μερίδα μαθητών θα αποτελέσει το «εισιτήριο» πρόσβασης τους σε πανεπιστήμια εκτός Κύπρου και Ελλάδας. «Περιττά» δύσκολες εξετάσεις ή προβληματικές λόγω λανθασμένων θεμάτων «τιμωρούν» και δεν ωφελούν όσους διεκδικούν θέσεις σε πανεπιστήμια εκτός από τα ΑΑΕΙ Κύπρου και Ελλάδας. Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, για χάρη παραδείγματος, δεν αξιολογούν την βαθμολογία 8.39/20 ως τον μέσο όρο βαθμολογίας των εξετάσεων στα Μαθηματικά κατεύθυνσης του 2018 όπως έτσι φαίνεται στο απολυτήριο ενός τελειόφοιτου!
 
Παράλληλα, οι υπερβολικά και «περιττά» δύσκολες εξετάσεις ενισχύουν την παραπαιδεία, η οποία «οργιάζει» εις βάρος των μαθητών (έλλειψη χρόνου, αύξηση άγχους), των γονιών (οικονομική επιβάρυνση), των καθηγητών (απαξιώνονται είτε από τους εαυτούς τους είτε από τους συναδέλφους τους), του περιβάλλοντος (επιπρόσθετη μετακίνηση που συνεπάγεται σε ρύπανση) και επιπρόσθετα της οικονομίας (παράνομα μη φορολογούμενα εισοδήματα). Παράκληση μου είναι να γίνει προσπάθεια οι εξετάσεις να είναι βατές, να μην χρειάζονται αναγωγές και διορθώσεις, να αφήνουν ένα ευχάριστο συναίσθημα στους τελειόφοιτους και όχι το αίσθημα της αποτυχίας και της ματαίωσης και στο τέλος της ημέρας να είναι δίκαια η βαθμολογία για όλους.
 
Ας αποτελέσουν οι φετινές Παγκύπριες εξετάσεις την αρχή της πάταξης της παραπαιδείας και την αναζήτηση της πραγματικής γνώσης και ουσιαστικής παιδείας. Καλή επιτυχία στο έργο σας και Καλή επιτυχία σε όλους τους τελειόφοιτους μαθητές!
 
Λία Χατζηγεωργίου,
Μητέρα τελειόφοιτης μαθήτριας 2019»
 

Δειτε Επισης

Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο