Ιδρύθηκε το ZOE vs War Violence για τερματισμό της βίας σε ένοπλες συρράξεις

Σάρκα και οστά παίρνει το ίδρυμα ZOE vs War Violence, ένα Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η καταδίκη και ο τερματισμός όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, θυμάτων και μαρτύρων κατά τη  διάρκεια ένοπλων συρράξεων. 

Η εξαγγελία του Ιδρύματος έγινε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Frederick και όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που στάληκε στα ΜΜΕ, το Ίδρυμα φιλοδοξεί  να ενισχυθεί ο διάλογος  γύρω από τα έμφυλα εγκλήματα κατά της ειρήνης, της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι βιασμοί, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η παρενόχληση, η κακοποίηση και η κάθε μορφή βίας που δέχονται γυναίκες, κορίτσια και παιδιά θύματα ή μάρτυρες κατά τη διάρκεια  ένοπλων συρράξεων.

Το ZOE vs War Violence ιδρύθηκε από επτά γυναίκες με δράση, όραμα αλλά και μεγάλη προσφορά σε θέματα γυναικών, προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της ειρήνης στον κόσμο.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Νόρα Δικαίου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, η Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του Ιδρύματος, η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και η Αλίκη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, Αλίκη Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στις βαναυσότητες που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα ή ένα παιδί κατά τη διάρκεια του πολέμου, κάνοντας αναφορά σε πραγματικές ιστορίες. Στόχος του ZOE, πρόσθεσε, είναι να διεκδικεί από εδώ και μπρος το δικαίωμα, οι γυναίκες όλου του κόσμου να χαίρονται τα όνειρά τους σε ένα πιο όμορφο κόσμο.

Στον χαιρετισμό της η κ. Φρειδερίκου, ανέφερε ότι ζούμε σε μια εποχή πασιφανούς παραβίασης των νόμων που απαγορεύουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και ότι το Πανεπιστήμιο Frederick δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί κομμάτι μιας τέτοιας προσπάθειας, αφού έχει ήδη ενεργό ρόλο και συμμετοχή σε δράσεις που έχουν σχέση με πρόσωπα που χρήζουν προστασίας λόγω ενόπλων συρράξεων.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, στον δικό της χαιρετισμό σημείωσε πως η σύσταση του Οργανισμού ZOE vs War Violence συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 1325, ενός ψηφίσματος που διατυπώνει την έμφυλη διάσταση των εγκλημάτων πολέμου όπως είναι π.χ. οι βιασμοί γυναικών ως όπλα πολέμου.

Το Ίδρυμα θα διοργανώσει άμεσα εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με γνωστοποίηση όλων των εγκληματικών ενεργειών στις εμπόλεμες ζώνες, με προβολή φωτογραφικού υλικού και ζωντανών μαρτυριών και επισκέψεις σε ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες. 

Στην συνέντευξη Τύπου μίλησε και η Χάιφα, μαθήτρια που ήρθε στην Κύπρο από τη Συρία μαζί με την οικογένειά της.

Τα μόνιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι: 
Αλίκη Χατζηγεωργίου, Επίτιμη Πρόεδρος Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
Σοφία Γιωργαλλά,  Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς σύνορα. 
Νόρα Δικαίου, Πρόεδρος του Διεθνούς Ομίλου ΖΟΝΤΑ Λευκωσίας.
Γιολάντα Χατζησωτηρίου, Mέλος του Διεθνούς Ομίλου ΖΟΝΤΑ Λευκωσίας.
Ζωή Bennett, Πρόεδρος Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Οργάνωσης Συνομοσπονδία Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη.
Ζωή Μαυρογένους, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.  
Αναστασία Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick.

Τα μη  μόνιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν διοριστεί από  τα ιδρυτικά μέλη είναι τα ακόλουθα:
Δρ Άντρη Ανδρονίκου, Κοινωνική Λειτουργός, Ακαδημαϊκός σε θέματα Οικογενειακής και Παιδικής Προστασίας, Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Frederick.
Μαρίνα Παπαδοπούλου, Επιχειρηματίας,  Πρόεδρος Σώματος Κυπρίων Οδηγών.
Ελένη Κωνσταντινίδου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς σύνορα.
Ρίτα Καρατζιά, Πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και θεμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cyta και τώρα συνιδρυτής της SocialWiz.
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας