Πολύ καλή η βάση έναρξης του ΓΕΣΥ την 1η Ιουνίου-Ικανοποιητικοί οι αριθμοί

Ενδελεχούς ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ), ένα δεκαπενθήμερο πριν από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του Συστήματος την 1η Ιουνίου, έτυχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Στο Προεδρικό, βρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, καθώς και εκπρόσωποι, τόσο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) όσο και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ), οι οποίοι είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Νίκο Αναστασιάδη.
 
Σε ανάρτησή του στο twitter μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στον τόπο μας. «Μία μεταρρύθμιση που η συμμετοχή πέραν των 380 χιλ. πολιτών καταδεικνύει την καθολική αποδοχή της», τόνισε.
 

«Το γνωρίζω, πως με την έναρξη εφαρμογής μιας επαναστατικής μεταρρύθμισης πιθανόν να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Δεν πρέπει να απογοητευτούμε. Πρέπει να πεισμώσουμε και όπου παρουσιάζονται στρεβλώσεις να παρεμβαίνουμε για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του Σχεδίου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Είμαστε σε καλό δρόμο»
Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κύπρου έχει ήδη ενεργοποιήσει την εγγραφή του στο ΓΕΣΥ και έχει επιλέξει προσωπικό ιατρό.
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι, στο πλαίσιο τακτικών ενημερώσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές συναντήσεις, όπου συζητήθηκαν η πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ και η εξέλιξη των διαδικασιών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.
 
«Δύο εβδομάδες πριν την εφαρμογή του μεγαλεπίβολου αυτού Σχεδίου, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όσον αφορά στους σχεδιασμούς για την ένταξη των Προσωπικών  Ιατρών τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά, οι αριθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί.
 
Η ροή εγγραφής των δικαιούχων συνεχίζεται κανονικά, έχουν σχεδόν εγγραφεί 400,000 δικαιούχοι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός. Όσον αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες, δηλαδή τα φαρμακεία, τα κλινικά εργαστήρια, τα ακτινολογικά κέντρα, κτλ, οι διαδικασίες έχουν τροχιοδρομηθεί και άρα πλέον έχουμε κοιτάξει τους σχεδιασμούς για τις τελευταίες δύο βδομάδες, τι πρέπει να γίνει τόσο επικοινωνιακά για να ενημερωθεί όσον το δυνατό πιο καλά και ο κόσμος για τις πρόνοιες, τα ωφελήματα και τι να αναμένει», υπέδειξε ο υπουργός Υγείας.
 
Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έτυχε επίσης ενημέρωσης για τις πιθανές εστίες προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην αρχή. «Αντιλαμβάνεστε ότι με κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση μπορεί να υπάρξουν και θα υπάρξουν προβλήματα και τι προγραμματισμό έχουμε κάνει, ούτως ώστε να επιλύσουμε τα οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα θα προκύψουν με την εφαρμογή», υπογράμμισε.
 
Κληθείς να πει ποια προβλήματα αναμένεται να προκύψουν με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, ο κ. Ιωάννου είπε πως ένα παράδειγμα είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα με το λογισμικό, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ο ΟΑΥ έχει κάνει σχεδιασμούς και για αυτό το ενδεχόμενο, πέρα από τις ασκήσεις προσομοίωσης που έχει πραγματοποιήσει ήδη.
 
Επεσήμανε δε πως είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν προβλήματα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, τόσο των παρόχων όσο και των δικαιούχων αναφορικά με την πλοήγησή τους μέσα στο Σύστημα. Επομένως, συνέχισε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ενημέρωσης τόσο του κόσμου όσο και των παρόχων.
 
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας τόνισε εκ νέου πως «η άρνηση βασικών συντελεστών να συμβληθούν ή τουλάχιστον να συνομιλήσουν, λειτουργεί επιπλέον δυσκολίες στην εφαρμογή. Εμείς τα αντιμετωπίζουμε, για αυτό αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αρχή, αλλά με τις εβδομάδες θα ομαλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πολύ πιο σωστά το όλο Σύστημα».
 
«Δεν έρχονται
να συνομιλήσουμε»
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο ίδιος θα συνεχίσει την ενημέρωση προς τα μέλη της ιατρικής κοινότητας παρά τις πρόσφατες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από πλευράς ΠΙΣ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η επαφή και η ενημέρωση προς τους ιατρούς είναι συνεχής και γίνεται εδώ και αρκετό διάστημα από τον ίδιο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, «η ιατρική κοινότητα είναι βασικός πυλώνας του ΓΕΣΥ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των ασθενών και οφείλουμε και πρέπει να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και τις πιθανές λύσεις που έχουν για υπαρκτά ή μη προβλήματα που θεωρούν ότι θα υπάρξουν στην όλη διαδικασία.
 
Γι’ αυτό και οι επαφές μας ήταν συνεχείς. Τις τελευταίες εβδομάδες είχα καλέσει τις επιστημονικές εταιρείες όπως προσέλθουν, ακριβώς για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά και έχω λάβει επιστολή από τον ΠΙΣ ότι απαγορεύει ουσιαστικά στις επιστημονικές εταιρείες (σ.σ. να συνομιλούν απευθείας) και ότι θα πρέπει η διαβούλευση να γίνεται μέσω του ΠΙΣ, με την προϋπόθεση, για να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, να αλλάξει η νομοθεσίας όπως το έχουν θέσει. Άρα, στην ουσία μας λένε ότι δεν έρχονται να συνομιλήσουμε.
 
Εν πάση περιπτώσει, εμείς κάνουμε τις επαφές μας, οφείλουμε να τις κάνουμε, οφείλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι επιστημονικές εταιρείες και οφείλουμε να ακούσουμε και τους προβληματισμούς τους, αλλά και τις πιθανές λύσεις που έχουν να προτείνουν, ούτως ώστε να βελτιώσουμε εκεί και όπου χρειάζεται την τελική πρόταση. Το τονίζω για ακόμα μια φορά ότι η βελτίωση είναι συνεχιζόμενη. Οτιδήποτε φανεί στην πορεία ότι χρήζει βελτίωσης, θα βελτιώνεται».
 
Κληθείς να πει ποιο μήνυμα μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις σημερινές συναντήσεις, ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις δημόσιες τοποθετήσεις του μεταφέρει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση προχωρά κανονικά με τους σχεδιασμούς, καλώντας την ίδια ώρα όλους τους συμβαλλόμενους να δείξουν καλή θέληση, να προσέλθουν και να συνεργαστούν με του ΟΑΥ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ακολούθως ο Υπουργός Υγείας, «επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη θέληση και τη στήριξή του σε αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση».
 
Φάρμακα και
φαρμακοποιοί
Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΑΥ κ. Θωμάς Αντωνίου, ερωτηθείς εάν προχωρά η διαδικασία ένταξης των φαρμακείων στο Σύστημα, απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας πως υπάρχει μια σταθερή ροή εγγραφής φαρμακείων.
 
Διαβεβαίωσε πως «θα έχουμε επάρκεια φαρμακείων στο ΓΕΣΥ όπως έχουμε και ακτινολογικών και Προσωπικών Ιατρών και χημείων. Άρα την 1η Ιουνίου θα έχουμε μια πολύ καλή βάση έναρξης του ΓΕΣΥ. Όπως είπε και ο Υπουργός είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση, δεν αναμένεται να είναι χωρίς προβλήματα. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για να είναι το ελάχιστο δυνατό των προβλημάτων. Όμως, ο Κύπριος πολίτης θα πάρει το ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου, όπως το έχουμε υποσχεθεί».
 
Σε ερώτηση εάν οι διαβουλεύσεις για τα φάρμακα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αν αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις σύντομα, ο κ. Αντωνίου δήλωσε πως από την 1η Ιουνίου και οι πολίτες, αλλά και οι ιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους φάρμακα για τις θεραπείες τους. «Πιθανόν να υπάρχουν και εκεί κάποια μικρά προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε μέρα με την ημέρα», ανέφερε.
 
Τέλος, επεσήμανε πως περίπου 480 φαρμακοποιοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, με την πλειοψηφία εξ αυτών να έχει ήδη υπογράψει.
 

Δειτε Επισης

Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα