Πορεία Mothers Rise Up και στην Κύπρο –Κατατέθηκε υπόμνημα για το περιβάλλον

Τη σημερινή μέρα της Μητέρας επέλεξαν μητέρες και τα παιδιά τους αλλά και πολλοί πατεράδες και άλλα μέλη της οικογένειας να πορευθούν από τη Βουλή στο Προεδρικό Μέγαρο και να επιδώσουν υπόμνημα για το περιβάλλον.  Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Mothers Rise Up που ξεκίνησε από την Αγγλία και σήμερα επεκτείνεται σε πολλές χώρες σε όλο το κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση για τις κλιματικές αλλαγές και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον πλανήτη.

Πορείες  και εκδηλώσεις κάτω από την ομπρέλα του Mothers Rise Up, αλλά  και άλλων οργανώσεων πραγματοποιούνται σήμερα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, το υπόμνημα που κατατέθηκε στο Προεδρικό και το οποίο παρέλαβε ο Υφυπουργός παρά τω προέδρω Βασίλης Πάλμας, αποτελεί συνέχεια του υπομνήματος που ετοίμασε η ανεξάρτητη ομάδα μαθητών Youth for Climate Cyprus, το οποίο και επέδωσε στη Βουλή στις 15 Μαρτίου. Το υπόμνημα υπέγραψαν η κίνηση Mothers Rise Up, το Youth for Climate Cyprus, οι Mums In Cyprus, οι Eco Mamas, οι Φίλοι της Γης Κύπρου και η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών.

Εκτός από τη Συμφωνία των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή του 2015, στη Βρετανία πρόσφατα η Βουλή των Κοινοτήτων έγινε το πρώτο κοινοβούλιο στον κόσμο που υιοθέτησε πρόταση για κήρυξη «περιβαλλοντικής και κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο υπόμνημα.

"Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι πλέον ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο και αποδεκτό γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η Κύπρος δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες", προστίθεται.

Στο υπόμνημα κατατίθενται μια σειρά από αιτήματα που αφορούν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την επίτευξη των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων, την εκπαίδευση και ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της κλιματικής αλλαγής, την άμεση θεσμοθέτηση της εθνικής στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

"Σύντομα, θα κληθείτε να λάβετε αποφάσεις που θα κρίνουν το δικό μας μέλλον και επιβίωση. Οι αποφάσεις σας οφείλουν να αντικατοπτρίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ανθρωπότητα. Να θυμάστε ότι το κόστος τυχόν απραξίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος υιοθέτησης των πιο πάνω αιτημάτων μας. Η ευθύνη που φέρετε είναι ισότιμη της κρισιμότητας της κατάστασης, καθώς είναι πλέον ζήτημα ζωής και θανάτου – για τα δικά σας παιδιά, για εμάς, για το μέλλον όλων. Η κινητοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα είναι η απαρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων που θα γίνονται για όσο χρειαστεί, μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας", καταλήγει το υπόμνημα που κατατέθηκε.

Επίσημη επιστολή στήριξης για το Mothers Rise Up υπέγραψαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, το Κυπριακό ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος – Terra Cypria, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, η Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα, η Οικολογική Κίνηση Κύπρου, ο σύνδεσμος Φίλοι της γης Κύπρου, η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών και ο σύνδεσμος Ενάλια Φύσις.


Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις