Πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λάρνακα το 4ο Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ρε Αλέξη

Το 4ο Φιλολογικό μνημόσυνο για τον επαναστάτη Ρε Αλέξη πραγματοποιήθηκε απόψε στο Σωματείο «Το Λευκόνοικο» στη Λάρνακα.
 
Το μνημόσυνο διοργανώθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο Μηλιάς  Αμμοχώστου, το Σωματείο Μηλιά Αμμοχώστου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Μηλιά Αμμοχώστου «Ρε Αλέξη» σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκονοίκου και την διαδικτυακή εκπομπή «Παράθυρο στην Κριτική Σκέψη» με τον πολιτικό αναλυτή Χαράλαμπο Αριστοτέλους.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την επανάσταση των Κυπρίων υπό τον Ρε Αλέξη, που έγινε στην καρδιά της Φραγκοκρατίας, το 1426 και επέβαλε την λαϊκή εξουσία για δέκα μήνες έως το 1427.
 
Ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για τον Ρε Αλέξη, μιλώντας στο ΚΥΠΕ «χαρακτήρισε ίσως την πιο ένδοξη σελίδα της Κυπριακής ιστορίας την περίοδο της επανάστασης, υπό το συγκεκριμένο άτομο, που έλαβε χώρα το 1426 – 1427, όταν οι Κύπριοι κοστολογούνταν πολύ φθηνότερα από τα ζώα, ωσάν να ήταν αντικείμενα. Αυτή ήταν πολύ σημαντική στιγμή της ιστορίας του Κυπριακού λαού γιατί, όταν μεταλάβεις από αυτό το γεγονός, σου δημιουργούνται όχι μόνο κριτική σκέψη, αλλά και αντισώματα και αντιστάσεις να αντιμετωπίσεις σημερινές καταστάσεις και όλον αυτό τον πόλεμο που γίνεται εναντίον των εργαζομένων και των απλών λαϊκών στρωμάτων».
 
Πρόσθεσε ακόμα ότι «δεν έχει γίνει ποτέ προηγουμένως εξ’ ολοκλήρου ντοκιμαντέρ για τον Ρε Αλέξη, για την στάση των χωρικών, για το πώς ξεκίνησε το Κίνημα των δουλοπάροικων, η εξέγερση και κατ’ επέκταση το τι οικοδομήθηκε στον απόηχο αυτής της επανάστασης. Αυτό είναι συνταρακτικό και συγκλονιστικό» είπε, γιατί όπως εξήγησε «αυτή η κοινωνία έρχεται από τα οράματα του πολύ μεταγενέστερου δικού μας μέλλοντος και ήταν κάτι πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του».
 
Το πρωτοποριακό συνέχισε, ήταν πως «ο Ρε Αλέξης αντί της βασιλείας, μετέφερε το Κεντρικό Συμβούλιο στη Λευκωσία και μετέτρεψε τη πόλη σε διοικητικό κέντρο της λαοκρατίας που οικοδόμησε. Αυτό το Κεντρικό Συμβούλιο διοικήθηκε με αμεσοδημοκρατία, με διευρυμένες τις δημοκρατικές διαδικασίες σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε οι σημερινές να φαντάζουν αναχρονιστικές» είπε και σημείωσε πως «η τότε κοινωνία της συλλογικότητας διοικήθηκε με πλατιά λαϊκή συμμετοχή, με αποκεντρωμένες εξουσίες, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες αποτελούν την απαρχή, την κοιτίδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Κύπρο».
 
Σημείωσε επίσης ότι «το πρωτοποριακό που έκανε ο Ρε Αλέξης αποτελεί και την κοιτίδα της κοινοκτημοσύνης, διότι διανέμει τα αγαθά, την παραγωγή και τα πρώην φέουδα στους δουλευτάδες της, στον Κυπριακό λαό. Ετσι καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι βάζει τη γυναίκα στη θέση που της αξίζει και της αρμόζει, όταν η γυναίκα την τότε εποχή ήταν αντικείμενο. Οι δουλοπάροικοι υπό την καθοδήγηση αυτού του μεγάλου επαναστάτη, βάζουν τη γυναίκα στη θέση που της αξίζει, υπό την έννοια της κοινοκτημοσύνης σε όλα, εκτός από τις παντρεμένες γυναίκες».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αριστοτέλους είπε πως «το ντοκιμαντέρ εξετάζει και πραγματεύεται το πώς, αυτός ο πρωτοποριακός τρόπος που κυβέρνησαν οι τότε δουλοπάροικοι, δηλαδή οι Κύπριοι, υπό την καθοδήγηση του Ρε Αλέξη, μπορεί να εφαρμοστεί στο σήμερα και να δώσει διέξοδα στα αδιέξοδα του σήμερα. Ουσιαστικά δηλαδή, πραγματεύεται την κοιτίδα της κοινοκτημοσύνης και τα μετέπειτα ψεγάδια της, τα μετέπειτα δηλαδή εγχειρήματα μέχρι τη σημερινή εποχή, κάποιες πινελιές ουσιαστικά, όπως έχουν εφαρμοστεί στα σημερινά δεδομένα, σε σχέση με το τι έγινε τότε».
 
Πρόσθεσε ότι «η επανάσταση υπό τον Ρε Αλέξη, ήταν ακτινοβόλα και όχι μόνο ανέτρεψε τους Φράγκους, που ήταν οι πιο στυγνοί κατακτητές της Κύπρου, αλλά πήγε ένα βήμα πάρα πέρα και οικοδόμησε μια κοινωνία λαϊκής βάσης και λαϊκής εξουσίας».
 
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Αριστοτέλους απάντησε πως «τότε οι Φράγκοι έγραφαν την ιστορία, από την δική τους πλευρά, των κατακτητών δηλαδή, με αποτέλεσμα να μην έχουμε σχετικό φωτογραφικό υλικό ή οποιαδήποτε εικόνα, ή τη μορφή του Ρε Αλέξη. Οι Φράγκοι επιχείρησαν όχι μόνο να αφήσουν την εξέγερση για πάντα στη σκοτεινή άβυσσο της ιστορίας, αλλά και να θάψουν ό,τι θαβόταν» είπε και σημείωσε ότι «τους έχουν ξεφύγει κάποιες λεπτομέρειες που είναι ικανές για μας σήμερα να δομήσουμε την ιστορική αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο είναι ολοζώντανο, διαχρονικό, ακτινοβόλο και ουσιαστικά στέλνει μηνύματα για το σήμερα».
 
Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών οι οποίοι φαντάστηκαν τον Ρε Αλέξη και με βάση τα στοιχεία που μας δίνουν οι χρονικογράφοι, προσπάθησαν να του δώσουν μια μορφή. Ο Ρε Αλέξης καταγόταν από τη Μηλιά Αμμοχώστου και οι σύντροφοι Μηλιώτες του τον ακολούθησαν μέχρι την Λευκωσία και εγκαταστάθηκαν γύρω από τα τείχη της Λευκωσίας τον σημερινό Στρόβολο» είπε και πρόσθεσε πως γι’αυτό τον λόγο ο Δήμος Στροβόλου έδωσε σε μια μικρή οδό του το όνομα του Ρε Αλέξη.
 
Αναφερόμενος στην ιστορία του Ρε Αλέξη, ο κ. Αριστοτέλους είπε πως «κέρδισε την εύνοια των Φράγκων στο Παραδίσι που ήταν τα χωράφια της Μηλιάς, όπου έστησαν το εξοχικό τους οι Φράγκοι και έκαναν. Αφού έγινε ιπποκόμος – αγγελιαφόρος, υπεύθυνος για τους αγγελιαφόρους των Φράγκων ο Ρε Αλέξης κέρδισε το προνόμιο να μπορεί να κινείται σε όλη την Κύπρο, σε μια εποχή όπου ήταν πολύ δύσκολο να μετακινείται κάποιος στη χώρα, και είχε επιρροές σε όλο το νησί».
 
Ωστόσο, συνέχισε «ο Ρε Αλέξης εγκατέλειψε την εύνοια και τα προνόμια αυτά, και εδώ είναι το μεγαλείο της προσωπικότητα του, και συμπορεύτηκε με τους δουλοπάροικους σε έναν υπέρ πάντων αγώνα για την απαλλαγή της Κύπρου από τους Φράγκους και την οικοδόμηση της λαϊκής εξουσίας».
 
Αναφερόμενος στο Ρε Αλέξη, ο πολιτικός αναλυτής είπε ότι «αυτό συμβόλιζε τον τίτλο τιμής από το λατινικό rex/re που σημαίνει ρήγας-βασιλιάς, που έδωσαν οι δουλοπάροικοι στον ηγέτη τους. Οι ευρωπαίοι φεουδάρχες βοήθησαν τους Φράγκους να καταστείλουν την εξέγερση των Κυπρίων, με αποτέλεσμα στις 12 Μαίου του 1427, ο Ρε Αλέξης να συλληφθεί, να μεταφερθεί στη Λευκωσία, να βασανιστεί, να διαπομπευθεί στους δρόμους της πόλης και τέλος να απαγχονιστεί στην αυλή του παλατιού».
 
Σημείωσε επίσης ότι «επιδιώκουμε όπως η 12η Μαΐου, ημέρα θανάτου του Ρε Αλέξη, να μετατραπεί στην Κύπρο σε Ημέρα των Αγροτών, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους έξι αιώνες αγώνων που έδωσαν οι αγρότες του νησιού».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία