Αναβαθμίστηκαν τα δημόσια νοσηλευτήρια, μειώθηκαν οι λίστες αναμονής

Σε απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε στο Υπουργείο Υγείας κατά τον τελευταίο ένα χρόνο προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε, με φόντο την επερχόμενη εφαρμογή της 1ης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας(ΓΕΣΥ). 

Ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα επιτεύγματα του Υπουργείου του, όπως είναι η μείωση που παρατηρήθηκε στις λίστες αναμονής των ασθενών, καθώς επίσης και η αναδιοργάνωση στη πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο της οποίας συμπλεγματοποιήθηκαν Κέντρα Υγείας και επεκτάθηκαν τα ωράρια εργασίας τους.

Σημαντικό επίτευγμα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί επίσης η λειτουργία τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων, οι οποίοι δίνουν πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές και απομακρυσμένα σημεία.

Αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων-ΟΚΥπΥ

Αναφερόμενος στην αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως οι εργασίες Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας(ΟΚΥπΥ) ήταν εντατικές, καθώς στόχος τους ήταν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να καταλήξουν στη διοικητική και οικονομικής αυτονομία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, διορίστηκαν εκτελεστικός Διευθυντής και οικονομική Διευθύντρια του Οργανισμού και στη συνέχεια διορίστηκαν οι Διευθυντικές Ομάδες των τριών Περιφερειών που δημιουργήθηκαν:

  1. Η Περιφέρεια Λευκωσίας, στην οποία περιλαμβάνεται το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’
  2. Η Περιφέρεια Λάρνακας-Αμμοχώστου, στην οποία περιλαμβάνονται το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας και το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου
  3. Η Περιφέρεια Λεμεσού-Πάφου, στην οποία περιλαμβάνονται τα αντίστοιχα Γενικά Νοσηλευτήρια, καθώς επίσης και τα Νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλεως Χρυσοχούς.
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σχολίασε και την αναβάθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αναφέροντας πως με μια σειρά μέτρων στόχευαν στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ώστε να προετοιμάσουν τις συνθήκες που δημιουργούνται ενόψει του ΓΕΣΥ.
 
Προκηρύχθηκαν:
  • 20 νέες θέσεις ιατρών σε διάφορες ειδικότητες
  • 60 νέες θέσεις νοσηλευτών
  • 170 θέσεις φροντιστών υγείας, ο οποίος είναι ο νέος θεσμός που εισάγει το Υπουργείο Υγείας
  • 40 νέες θέσεις γραμματειακού/διοικητικού προσωπικού, που θα διςευκολύνει κατά πολύ την εξυπηρέτηση των ασθενών, καθώς επίσης και την εργασία και την καθημερινότητα των επαγγελματιών υγείας.

 
Ο υπουργός ανέφερε πως στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2019 προνοείται τριπλασιασμός του κονδυλίου για την αγορά εξοπλισμού.
 
«Είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες στα δημόσια νοσηλευτήρια, ώστε αυτά θα αποτελέσουν τη ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ», τόνισε ο υπουργός.
 
Αναδιοργάνωση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών των νοσηλευτηρίων και των Υγειονομικών Κέντρων του δημόσιου τομέας, το Υπουργείο προχώρησε στην συμπλεγαμτοποίηση των Κέντρων Υγείας της αστικής Λευκωσίας, καθώς και στην επέκταση των ωραρίων τους, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας.

Τα κέντρα που λειτουργούν, με διευρυμένο ωράριο μέχρι τις 20:00 τις καθημερινές και το Σάββατο από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις 23:00 είναι:

  • Το Κέντρο Υγείας Λατσιών
  • Το Κέντρο Υγείας Στροβόλου
  • Το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας
  • Το Κέντρο Υγείας Αγλαντζιάς
  • Το Κέντρο Υγείας Καϊμακλίου
  • Το Κέντρο Υγείας Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας
  • Το Κέντρο Υγείας Έγκωμης
  • Το Κέντρο Υγείας Παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας
  • Το Κέντρο Υγείας Παλαιού Νοσοκομείου Λεμεσού

 
Ο υπουργός σημείωσε πως αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε και το Περιφερειακό Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας Πάχνας, ενώ συμπλεγματοποιήθηκαν και τα Κέντρα Υγειας Κοφίνου και Λευκάρων.
 
«Η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη αλλαγή του Συστήματος Υγείας στον τόπο μας και προετοιμασία των Υγειονομικών μας Κέντρων ενόψει της 1ης φάσης του ΓεΣΥ, ώστε να είναι ανταγωνιστικά.

Με τη στοχευμένη αναβάθμιση συγκεκριμένων Κέντρων Υγείας μέσα από τη συμπλεγματοποίησή τους, αποσκοπούμε στην εξυπηρέτηση των Κυπρίων ασθενών με πιο ορθολογιστικό τρόπο, παρέχοντάς τους ουσιαστικές υπηρεσίες υγείας, δίδοντας παράλληλα στους επαγγελματίες υγείας τα αναγκαία εφόδια, σε υγιές περιβάλλον εργασίας, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους», υπογράμμισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Μείωση Ασθενών στις λίστες αναμονής
 
Ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στις λίστες αναμονής των ασθενών, σημείωσε πως με βάση τα στοιχεία, φαίνεται πως υπάρχει μείωση στις λίστες αναμονής καθώς από τις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019:

  1. 30,743 ασθενείς στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα
  2. 32,199 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης
  3. 19,632 ασθενείς εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτούργησαν εκτός ωρών εργασίας
Όσον αφορά το 2019, από τις 4 Φεβρουαρίου 2019 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019:
  1. 2,272 ασθενείς στάλθηκαν στον ιδιωτικό τομέα
  2. 13,337 ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα δημόσια νοσηλευτήρια για χειρουργικές επεμβάσεις/εξετάσεις στο πλαίσιο της υπερωριακής απασχόλησης
  3. 6,818 άτομα εξετάστηκαν στα Εξωτερικά Ιατρεία που λειτουργούσαν εκτός ωρών εργασίας

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έκανε λόγο και για το Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Αρωγής μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών του Υπουργείου, το οποίο έχει σκοπό την εξυπηρέτηση και την παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας στους ασθενείς.

«Μέσω του συγκεκριμένου σχεδίου επιδιώκεται κυρίως να δώσει λύσεις για τα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στην Κύπρο, είτε στα δημόσια νοσηλευτήρια, είτε στην Κύπρο εν γένει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018:

  1. 1,115 περιστατικά στάλθηκαν στο εξωτερικό
  2. 3,599 παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα
Όσο αφορά το 2019, από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου:
  1. 417 ασθενείς στάλθηκαν στο εξωτερικό
  2. 1,321 ασθενείς παραπέμφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε τις ευχαριστίες του στη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως ανέφερε, υπό την καθοδήγησης της εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια αυτά τα προγράμματα που αποσκοπούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Φαρμακευτική κάνναβη

Άλλος σημαντικός σταθμός για το Υπουργείο Υγείας, της χρονιάς που πέρασε, υπήρξε και η πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας για την παραγωγή και τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον και του ζήτησαν συνάντηση περισσότερες από 15 εταιρείες, κολοσσοί, του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Παράλληλα, σημείωσε πως έχουν δοθεί τρεις άδειες και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει πρόταση για την συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους, όπως εκφράσουν ενδιαφέρον για τις τρεις άδειες.

Εθνική Φαρμακευτική Αρχή

Στο πλαίσιο της προσαρμογής με τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις, δρομολογείται η νομοθετικής ρύθμιση και λειτουργία της Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Η Εθνική Φαρμακευτική Αρχή θα έχει την ευθύνη του ελέγχου και της εποπτείας των ανθρώπινων φαρμακευτικών προϊόντων, των καλλυντικών και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και θα αποτελεί έναν ευέλικτο και σύγχρονο οργανισμό που θα ανταποκρίνεται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις περιλαμβανομένης και της αποτελεσματικής συμμετοχής σε ευρωπαϊκές και άλλες διεθνείς επιτροπές», υποστήριξε.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως έχει αναβαθμιστεί το Κρατικό Συνταγολόγιο με την ένταξη κατά το 2018:

  • Με την ένταξη 21 νέων καινοτόμων φαρμάκων
  • Αναθεωρήθηκαν 42 πρωτόκολλα φαρμακοθεραπείας

Παράλληλα, στο πλαίσιο εξέτασης ονοματικών αιτημάτων για φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό συνταγολόγιο ή η χορήγησή τους δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπείας, αξιολογήθηκαν 7,248 αιτήματα επί ονομαστικής βάσης, εκ των οποίων τα 7,027 έχουν εγκριθεί. Η δαπάνη για να ικανοποιηθούν τα πιο πάνω αιτήματα ανήλθε στα 18 εκ. ευρώ.

Αναπτυξιακά έργα

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε και στα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκα ή υλοποιούνται.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η μεταφορά του Κέντρου Ήπατος, Γαστρεντερολογίας και Διατροφής από το Κέντρο Υγείας Έγκωμης στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με στόχο να γίνει συγκέντρωση των Υπηρεσιών που αφορούν στο παιδί για τη μετεξέλιξη του Νοσοκομείου σε αμιγώς Νοσοκομείο Μητέρα και Παιδί.

Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα, όπως είναι η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας με τη δημιουργία Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών και Πνευμονολογικής / Φυματιολογικής Κλινικής, συνολικού κόστους 6,8 εκ. ευρώ.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει το θεμέλιο λίθο.

Επιπλέον, αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών και η προκήρυξη προσφορών για την ανέγερση νέου κτηρίου για τη στέγαση του Κρατικού Χημείου του Κράτους, τη δημιουργία νέας Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου που αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές εντός του 2019, τη δημιουργία Χειρουργικού Θαλάμου 20 κλινών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που αναμένω ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, όπως επίσης και η δημιουργία Κέντρου Μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.
 
Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης
 
Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκρίζωση της Ηπατίτιδας Γ, το οποίο καταρτίστηκε από την αντίστοιχη Εθνική Συντονιστική Επιτροπή με τη συμβολή εκπροσώπων εμπλεκομένων Υπουργείων, φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη σταδιακή διαχείριση, τον έλεγχο και εν τέλει την εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.
 
«Πρωταρχικός μας στόχος μέσα από τη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, είναι ο ασθενής και η παροχή υψηλής ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών στη χώρα μας. Η Στρατηγική θα  αποτελέσει στο εξής σημαντικό εργαλείο προς την ορθολογική αντιμετώπιση της ασθένειας του καρκίνου πάνω σε μια ολιστική βάση με γνώμονα πάντοτε την προσφορά προς τον ασθενή, την καλύτερη δυνατή βοήθεια από την πρώιμη πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα», τόνισε ο υπουργός.
 
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία θεσμοθετείται η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε το καλοκαίρι με τη σύσταση ad hoc Επιτροπής για τη συγγραφή και την υιοθέτηση Πρωτοκόλλων και Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών.
 
«Η αναγκαιότητα σύστασης της Εθνικής Επιτροπής έρχεται να υλοποιήσει ένα πάγιο αίτημα τόσο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όσο και των οργανωμένων συνόλων των επαγγελματιών υγείας. Η δημιουργία και η εφαρμογή Πρωτοκόλλων και ΚΚΟ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εποπτεία και την ομοιογένεια των διαδικασιών που θα εφαρμόζονται σε περιβάλλον ΓεΣΥ».
 
Κλειστό Κέντρο για Ανήλικους Ουσιοεξαρτώμενους
 
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο πρώτο κλειστό Κέντρο για Ανήλικους Ουσιοεξαρτώμενους, το οποίο είναι μια συνεργασία του Υπουργείου με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και άλλων φορέων.
Είναι μια προσπάθεια για αντιμετώπιση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης που παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια παγκόσμια.
 
Υπηρεσία Ασθενοφόρων

Αναφορικά με την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου σημείωσε πως καταγράφηκαν σημαντικές δράσεις, ενώ λειτούργησαν τέσσερις νέοι Σταθμοί Ασθενοφόρων:

  • Στο Μονιάτη (περιοχή Τροόδους)
  • Στην Πάχνα (Ορεινή Λεμεσό)
  • Στον Πύργο Τηλλυρίας και στην Ευρίχου.

Οι τέσσερις νέοι σταθμοί Ασθενοφόρων δίνουν κάλυψη σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε πιο δυσπρόσιτες περιοχές και απομακρυσμένα σημεία γρηγορότερα και αμεσότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές