Ανεβάζει στροφές το ΓΕΣΥ-Αρχίζουν και οι εγγραφές στους παιδίατρους

Καθοριστική κρίνεται η παρούσα εβδομάδα για το Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ), σ' ό,τι αφορά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς πέραν από το άνοιγμα των καταλόγων των παιδιάτρων, αναμένονται ξεκαθαρίσματα και ανακοινώσεις για το μεγάλο κεφάλαιο των φαρμάκων, ενώ θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι προθέσεις των ειδικών γιατρών.
 
Μετά τους προσωπικούς γιατρούς, σειρά παίρνουν οι παιδίατροι οι κατάλογοι των οποίων ανοίγουν από σήμερα Δευτέρα για έγγραφες.
 
Επί του παρόντος, έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ γύρω στους εβδομήντα παιδιάτρους, με το ενδιαφέρον ωστόσο να είναι συνεχές, ενώ ο αριθμός αυτός κρίνεται σε αυτό το πρώτο στάδιο τουλάχιστον ικανοποιητικός, αφού καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες που προκύπτουν σε σχέση με τα παιδιά που θα εξετάζουν.
 
Αυξάνονται οι προσωπικοί γιατροί
Την ίδια ώρα, μεγαλώνει και η λίστα με τους προσωπικούς γιατρούς που έχουν συμβληθεί με το ΓΕΣΥ.
 
Όπως δήλωσε στον REPORTER η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Έφη Καμίτση, μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι προσωπικοί γιατροί είχαν φθάσει τους 321 και η τάση που υπάρχει είναι αυξητική.
 
Οι εγγραφές και η επιλογή
προσωπικού γιατρού
Τεράστιο πάντως είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για εγγραφή στο Γενικό Σύστημα Υγείας, καθώς παρά τις γιορτές του Πάσχα που μεσολάβησαν, χιλιάδες ήταν αυτοί που έσπευσαν διαδικτυακά να εγγραφούν.
 
Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΟΑΥ, μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι εγγραφές ανέρχονται στις 165 χιλιάδες δικαιούχων, αριθμός που αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τη διαδικασία οποιαδήποτε ώρα και μέρα επιθυμούν μέσω του διαδικτύου.
 
Μάλιστα, από τους 165 χιλιάδες δικαιούχους που έχουν εγγραφεί, οι 130 χιλιάδες έχουν επιλέξει ήδη και τον προσωπικό τους γιατρό από τον κατάλογο που είναι αναρτημένος και μπορεί να επισκεφθεί ο κόσμος στην ιστοσελίδα του Οργανισμού.
 
Τα προβλήματα στις εγγραφές
με ηλικιωμένους και αλλοδαπούς
Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία εγγραφής, η κ. Καμίτση εξήγησε πως αυτά εστιάζονται κυρίως σε δυο κατηγορίες, στους αλλοδαπούς και στους ηλικιωμένους, οι οποίοι δεν διαθέτουν τις ευρωπαϊκές ταυτότητες.
 
Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν στην κατοχή τους τις παλιές πορτοκαλί ταυτότητες, στις οποίες δεν αναγράφονται τα στοιχεία με λατινικούς χαρακτήρες, παρά μόνο στα ελληνικά και ούτε έχουν ημερομηνία λήξης και επομένως δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ.
 
Στις περιπτώσεις αυτές, το κοινό καλείται όπως δοκιμάζει να υποβάλει στο σύστημα πληροφορικής το όνομα του στα Αγγλικά (λατινικούς χαρακτήρες). 
 
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εγγραφή, το κοινό καλείται να αποτείνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή τα Γραφεία Επαρχιακής Διοίκησης για ενημέρωση ως προς τον τρόπο γραφής του ονόματός τους στα Αγγλικά ή/και επικαιροποίηση των στοιχείων τους στα Αγγλικά (λατινικούς χαρακτήρες), ή έκδοση νέας ταυτότητας.
 
Εξάλλου, σ’ ότι αφορά στους μη Κύπριους πολίτες που κατέχουν έγγραφο ΜEU1 ή MEU3, φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις πολιτών που εμπίπτουν στις κατηγορίες αυτές αδυνατούν επίσης να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ.
 
O ΟΑΥ είναι σε επικοινωνία με τα Τμήματα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών, απ' όπου τροφοδοτείται με τα σχετικά δεδομένα για επίλυση του θέματος και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση/οδηγίες προς το κοινό εντός των επόμενων ημερών. 
 
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις προσώπων τα οποία κατέχουν τα πιο πάνω έγγραφα και εργάζονται, και δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή τους στο σύστημα του ΓΕΣΥ, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού (ARC) είναι καταχωρημένος στο  σύστημα μηχανογράφησης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Για τον σκοπό αυτό το κοινό μπορεί να αποτείνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή απευθείας στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Οι κάτοχοι κυπριακής ταυτότητας, που δεν έχουν όμως κυπριακή υπηκοότητα και επιθυμούν να εγγραφούν στο ΓΕΣΥ, πρέπει να αποταθούν για βοήθεια στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
 
Νεότερα για τα φάρμακα
Σ’ ό,τι αφορά στο  μεγάλο κεφάλαιο των φαρμάκων, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πυρετωδώς ανάμεσα στην επίσημη πλευρά και τους άμεσα εμπλεκόμενους και αναμένονται νεότερα αυτή την εβδομαδα, ίσως και τελικό ξεκαθάρισμα, με τις ενδείξεις, να είναι σύμφωνα με πληροφορίες, θετικές.

Ωστόσο, οι πηγές με τις οποίες συνομιλήσαμε, τονίζουν ότι χρειάζεται προσοχή και στο τι λέγεται, μέχρι να υπάρξουν τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις.
 
Παίρνουν σειρά και οι ειδικοί γιατροί
Ίσως από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να διαφαίνονται και οι προθέσεις των ειδικών γιατρών, οι οποίοι δειλά-δειλά εισέρχονται στη διαδικασία αυτή και επί του παρόντος το ενδιαφέρον τους εστιάζεται σε διευκρινιστικά σημεία σε σχέση με το ΓΕΣΥ και την ενδεχόμενη συμμετοχή τους.
 
Διαδικασίες και συζητήσεις ωστόσο που αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε κατοπινό στάδιο.

Δειτε Επισης

Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό
Προειδοποιεί το Ιράν-«Έχουμε εντοπίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, είμαστε με το χέρι στη σκανδάλη»
Αρνήθηκε της χημειοθεραπείες για να γεννήσει το παιδί της-Έζησε μαζί του μόλις οκτώ μήνες