Χαιρετίζει το νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων

Την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τη Διαμεσολάβηση σε Οικογενειακές Διαφορές, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση το 2014 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, χαιρετίζει η  Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.  
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου της, πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο νομικό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει περαιτέρω τον θεσμό της οικογένειας και των μελών που την απαρτίζουν, σε περιπτώσεις οικογενειακών διαφορών.
 
Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου εισάγεται για πρώτη φορά στην Κύπρο ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ως μιας διαδικασίας, κατά την οποία δύο ή περισσότερα μέλη μιας οικογένειας επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση οικογενειακών τους διαφορών με τη βοήθεια διαμεσολαβητή.
 
Άντρες και γυναίκες, ενθαρρύνονται, μέσω συναινετικών προσεγγίσεων, να περιορίσουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις και αντιπαλότητες και να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών, που μπορεί να αφορούν γονική μέριμνα, διατροφή παιδιών, διατροφή συζύγων ή συμβίων και περιουσιακές σχέσεις συζύγων ή συμβίων.
 
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο των αρχών της απαγόρευσης κάθε μορφής διακρίσεων, της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού, της εμπιστευτικότητας, ουδετερότητας και αμεροληψίας, της εθελούσιας συμμετοχής των μερών, καθώς και της λήψης υπόψιν από τον διαμεσολαβητή οποιαδήποτε ευάλωτης κατάστασης των μερών που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία διαμεσολάβησης.
 
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ των γονέων, αλλά και των ανήλικων τέκνων τους, αφού μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων διασφαλίζεται καλύτερη και πιο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ενώ περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν από τις οικογενειακές συγκρούσεις.
 
Τούτο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία όλων ανεξαίρετα των μελών της οικογένειας.
 
Περαιτέρω, ο θεσμός της διαμεσολάβησης αναμένεται ότι θα συμβάλει στην εξοικονόμηση του χρόνου που απαιτείται μέσω δικαστικών διαδικασιών, στον περιορισμό των εξόδων τόσο των εμπλεκόμενων μερών όσο και του κράτους, αποφορτίζοντας σημαντικά το δικαστικό σύστημα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου