Δευτέρα 23 Σεπ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο και η Ακολουθία του Νιπτήρος

  24/04/2019 07:06
Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο και η Ακολουθία του Νιπτήρος

Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο και η Ακολουθία του Νιπτήρος

  24/04/2019 07:06

Τέσσερα γεγονότα θυμόμαστε απόψε Μεγάλη Τετάρτη όπου τελείται ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης.

-Ο ιερός Νιπτήρας, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από το Χριστό, δείγμα της άκρας Του ταπείνωσης  

-Τον Μυστικό Δείπνο και την παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας  

-Τη γεμάτη αγωνία και θαυμαστή συνάμα προσευχή του Κυρίου στον κήπο της Γεθσημανή, και 

-Tην προδοσία του Ιούδα

Ο Μυστικός Δείπνος
Από τα πιο γνωστά τροπάρια της ημέρας είναι το «Του Δείπνου Σου του Μυστικού, σήμερον Υιέ Θεού...» και το  «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» που έχει γραφτεί από τον Ρωμανό τον Μελωδό.
Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη.
Κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου ο Χριστός έπλυνε στους μαθητές του τα πόδια τους και τους κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά καθώς και: Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον.
Θεωρείται ως η πρώτη στην Ιστορία της Τέχνης τοιχογραφία που απεικονίζει τους Αποστόλους να αντιδρούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο στην αποκάλυψη του Ιησού ότι κάποιος θα τον προδώσει.

Το πρωί τελείται η τελευταία Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα το τελευταίο Μέγα Απόδειπνο.

Έθιμα της Μεγάλης Τετάρτης
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, πολλές γυναίκες πηγαίνουν στη λειτουργία της Μεγάλης Τετάρτης με μια σουπιέρα αλεύρι που έχουν στερεώσει μέσα 3 κεριά. Αυτά τα κεριά τα καίνε κατά τη διάρκεια του μυστηρίου και το αλεύρι το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα Πασχαλινά Κουλουράκια.

Παλαιότερα, τη Μεγάλη Τετάρτη παρασκευαζόταν και η νέα ζύμη. Επειδή, πίστευαν ότι η ζύμη του ψωμιού κάποια στιγμή μπορεί να χάσει τη δύναμη και την καθαρότητά της, την μεγάλη Τετάρτη φρόντιζαν να την ανανεώνουν.

Έτσι κυρίως στην Αθήνα, οι γυναίκες τις εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο το ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς, ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς, το οποίο οι γυναίκες μοίραζαν ξανά σε όλα τα σπίτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας