Κυριακή 18 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Ο εφευρέτης του Διαδικτύου, Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

  23/04/2019 15:57
Ο εφευρέτης του Διαδικτύου, Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Ο εφευρέτης του Διαδικτύου, Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

  23/04/2019 15:57
Μια τεράστια προσωπικότητα του 21ου αιώνα έρχεται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πρόκειται για τον Sir Timothy Berners-Lee που, με την εφεύρεση του - αυτή του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web) -, μεταμόρφωσε κυριολεκτικά τον κόσμο που ζούμε και θα ζούμε στον 21ο αιώνα. Χάρη σε αυτόν ο κόσμος μας έγινε πιο ανοιχτός και προσβάσιμος.
 
Το περιοδικό «Time» τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα μας.
 
Ο πρωτοπόρος επιστήμονας και εφευρέτης Sir Timothy Berners-Lee δημιούργησε τη γλώσσα επικοινωνίας των υπολογιστών στο διαδίκτυο, το γνωστό πρωτόκολλο http (Ηypertext Τransfer Ρrotocol), όπως βέβαια και τον τρόπο αναγνώρισης κάθε σελίδας με ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό, το Universal Resource Identifier, μαζί το αναγνωριστικό διεύθυνσης. Εν ολίγοις συνδύασε αρμονικά υφιστάμενες τεχνολογίες, κάνοντας το ίντερνετ να αναγνωρίζει ιστοσελίδες και να μεταφέρει πακέτα δεδομένων.

Το 1990, με τη βοήθεια των συνεργατών του, παρουσίασε την πρώτη εκδοχή του Παγκόσμιου Ιστού, αλλά και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης (browser), όπως και τον πρώτο web server.

Την Δευτέρα 6 του Μάη στις 12 το μεσημέρι, το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Κύπρου υποδέχεται τον Sir Timothy Berners-Lee, καθώς αναγορεύεται απο την Σύγκλητο σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο, «η επιτιμοποίηση του Sir Timothy Berners-Lee σηματοδοτεί την πιο σημαντική σελίδα στο χώρο των επιστημών όχι μόνο για το Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο αλλά και για την ίδια την Κύπρο. Ένας πρωτοπόρος της επιστήμης του 21ου αιώνα είναι μαζί μας».

Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) είναι σήμερα ο διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web, η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του.

Είναι, ακόμα,ερευνητής και κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT, όπως και διευθυντής του Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού στο Διαδίκτυο.
 
Η τελετή επιτιμοποιησης είναι ανοικτή για το κοινό.
  
Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και υποβολή συμμετοχών κάντε κλικ ΕΔΩ. 
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας