Αντίστροφη μέτρηση για το ΓΕΣΥ-Έτσι θα επιλέξετε τον προσωπικό σας γιατρό

Ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η διαδικασία εγγραφής των ενήλικων δικαιούχων στο ΓΕΣΥ και συγκεκριμένα στους καταλόγους των προσωπικών ιατρών.

«Προτρέπουμε όλους τους δικαιούχους να εγγραφούν στο  Μητρώο, ώστε να έχουν εύκολη πρόσβαση στους προσωπικούς ιατρούς», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), Άθως Τσινωντίδης, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου σήμερα το πρωί, κατά την οποία έγινε παρουσίαση του τρόπου εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο και στους καταλόγους προσωπικών ιατρών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν ηλεκτρονικά, μέσω της πύλης δικαιούχων, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ενώ όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, μπορούν να καλέσουν στο 17000 (Κέντρο Εξυπηρέτησης για το ΓΕΣΥ), το οποίο θα λειτουργεί τη Μεγάλη Παρασκευή, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 14:00, την Τρίτη του Πάσχα από τις 08:00 μέχρι τις 20:00, ενώ καθημερινά λειτουργεί από τις 08:00 μέχρι τις 20:00.

Στην ιστοσελίδα του ΓΕΣΥ, οι δικαιούχοι μπορούν να βρουν ενημερωτικά βίντεο για τον τρόπο εγγραφής τους στο Μητρώο ΓΕΣΥ και στους καταλόγους των προσωπικών ιατρών.


Τα βήματα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων στο
ΓΕΣΥ και στους καταλόγους προσωπικών ιατρών
Τέσσερα είναι τα βασικά βήματα εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων στο ΓΕΣΥ και στους καταλόγους των προσωπικών ιατρών. 

Βήμα 1ο: Δημιουργία λογαριασμού χρήστη, το οποίο γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του ΓεΣΥ (www.gesy.org.cy). Ο δικαιούχος μπορεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικό λογαριασμό και στη συνέχεια τον ενεργοποιεί μέσω e-mail που θα σας αποσταλεί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που θα δηλώσει. 

Βήμα 2ο: Σύνδεση στην Πύλη Δικαιούχων & Εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ.

Αφού συνδεθεί ο δικαιούχος μέσω του λογαριασμού χρήστη που δημιούργησε, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη, μπορεί να προχωρήσει στην εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ, συμπληρώνοντας τα δημογραφικά σας στοιχεία (π.χ. διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας, κλπ). Έπειτα θα ενημερωθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων ότι η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς. 

Βήμα 3ο: Αναζήτηση και επιλογή προσωπικού ιατρού. Αφού εγγραφεί στο Μητρώο Δικαιούχων και έχει πρόσβαση στην Πύλη Δικαιούχων, μπορεί να αποστείλει ηλεκτρονικό αίτημα εγγραφής σε κατάλογο προσωπικού ιατρού της επιλογής του, τον οποίο θα εντοπίσει μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης στο σύστημα. Εφόσον ο προσωπικός ιατρός αποδεχθεί το αίτημα ηλεκτρονικά, θα ειδοποιηθεί σχετικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή/και της Πύλης Δικαιούχων. 

Βήμα 4ο: Ολοκλήρωση διαδικασίας και επίσκεψη σε προσωπικό ιατρό. Η διαδικασία εγγραφής του δικαιούχου στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού ολοκληρώνεται αφού εγγραφεί στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ (Βήμα 2), και ακολούθως σε κατάλογο προσωπικού ιατρού (Βήμα 3). Στη συνέχεια και κατά την πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό του ιατρό, θα του ζητηθεί να επιδείξει κάποιο έντυπο ταυτοποίησης (π.χ. ταυτότητα), κάτι που είναι απαραίτητο σε κάθε επίσκεψη σε συμβεβλημένο με το ΓεΣΥ παροχέα υπηρεσιών φροντίδας υγείας και θα του ζητηθεί επίσης να υπογράψει από κοινού με τον προσωπικό του ιατρό το «ΕΝΤΥΠΟ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ». 

Άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορούν να εγγραφούν στους κατάλογους μέσω τρίτων προσώπων, τα οποία ήδη διαθέτουν ενεργοποιημένο λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων, καθώς επίσης και μέσω του προσωπικού ιατρού, ο οποίος συμμετέχει στο ΓεΣΥ.

«Ένας δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτημα εγγραφής σε περισσότερους από ένα προσωπικό ιατρό, ωστόσο, μπορεί να εγγραφεί μόνο σε ένα κατάλογο προσωπικού ιατρού. Αυτό καθορίζεται ανάλογα με το ποιος ιατρός θα ανταποκριθεί πρώτος στο αίτημα του δικαιούχου», εξήγησε ο κ. Τσινωντίδης.

Για να μπορούν οι δικαιούχοι να εγγραφούν στο Μητρώο, είναι απαραίτητο να είναι καταχωρημένοι είτε στο Αρχείο του Τμήματος Πληθυσμού, είτε στο Αρχείο του Τμήματος Μετανάστευσης ή / και στο Αρχείο των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να υποβάλουν αίτημα εγγραφής.

Αλλαγή προσωπικού ιατρού
Ένας δικαιούχος μπορεί να αλλάξει προσωπικό ιατρό, όταν περάσει διάστημα έξι μηνών. Σε περίπτωση που επιθυμεί να αλλάξει ιατρό, αλλά δεν έχει περάσει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, ο δικαιούχος μπορεί να αποστείλει αίτημα στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.
 
Πώς εγγράφονται στο Μητρώο Δικαιούχων
του ΓΕΣΥ τα μέλη της οικογένειας
Κατά τη διάσκεψη Τύπου παρουσιάστηκε η διαδικασία εγγραφής μέσω της Πύλη Δικαιούχων.
 
Όπως αναφέρθηκε από το λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων μπορεί κάποιος να προχωρήσει στην υποβολή αιτημάτων εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ για όλα τα μέλη της οικογένειάς του, επιλέγοντας «Διαχείριση Αιτημάτων Εγγραφής» και στη συνέχεια υποβάλλοντας ένα νέο αίτημα εγγραφής, ακολουθώντας τις οδηγίες που εμφανίζονται.
 
Για τα παιδιά με κυπριακή υπηκοότητα, εάν ο γονέας είναι εγγεγραμμένος πριν από το παιδί, κατά τη διάρκεια της εγγραφής του παιδιού θα εμφανίζονται τα στοιχεία του. Αν το παιδί είναι εγγεγραμμένο πρώτο, οι γονικές λεπτομέρειες θα συμπεριληφθούν αυτόματα στο αρχείο του παιδιού μόλις εγγραφεί ο γονέας.

Ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχείο
δικαιούχου μέσω της Πύλης Δικαιούχων
Για να αποκτήσει πρόσβαση μέσω της Πύλης Δικαιούχων στο αρχείο δικαιούχου, το οποίο περιλαμβάνει τα δημογραφικά στοιχεία ενός προσώπου, το ιατρικό του προφίλ και το ιατρικό ιστορικό του, θα πρέπει να το συνδέσει με το λογαριασμό χρήστη του.
 
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που έχει ανήλικα παιδιά, θα αποκτήσει αυτόματα πρόσβαση και στα αρχεία των παιδιών μέσω της ίδιας διαδικασίας.
 
Για να συνδέσει κάποιος το αρχείο δικαιούχου του με το λογαριασμό χρήστη του θα πρέπει να διαθέτει δύο κωδικούς επαλήθευσης. Θα πρέπει να ζητήσει από τον προσωπικό ιατρό του να του παραδώσει σε έντυπη μορφή τον «Κωδικό Επαλήθευσης 1», ο οποίος είναι ο ένας από τους δυο κωδικούς επαλήθευσης που απαιτούνται για να αποκτήσει  πρόσβαση στο αρχείο δικαιούχου του.
 
Στη συνέχεια, ο δεύτερος απαιτούμενος κωδικός θα σταλεί αυτόματα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δηλώθηκε κατά την εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓΕΣΥ. Αφού βεβαιωθεί κάποιος ότι κατέχει και τους δύο απαιτούμενους κωδικούς, θα πρέπει να συνδεθεί με τον λογαριασμό χρήστη στην Πύλη Δικαιούχων, να εντοπίσει και να επιλέξει τον σύνδεσμο «ΣΥΝΔΕΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΣΑΣ», να εισαγάγει τους 2 κωδικούς επαλήθευσης στα αντίστοιχα πεδία και να επιλέξει το «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ» για να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
 
Ο ΟΚΥπΥ
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενημερώνει ότι από αύριο Τετάρτη 24 Απριλίου με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ μέσω του λογισμικού συστήματος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την εγγραφή τους και να επιλέξουν Προσωπικό Ιατρό από τα Κέντρα Υγείας του ΟΚΥπΥ.
 
Η διαδικασία εγγραφής των δικαιούχων είναι απλή και μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον δικαιούχο ή οικείο του πρόσωπο, είτε με καθοδήγηση από τον Προσωπικό Ιατρό της επιλογής του κάθε δικαιούχου.
 
Στα Αστικά Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν σημεία διευκόλυνσης των δικαιούχων με καταρτισμένους λειτουργούς, οι οποίοι θα μπορούν να καθοδηγήσουν όσους το επιθυμούν να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά είτε συμπληρώνοντας το Έντυπο Εγγραφής σε Προσωπικό Ιατρό που θα υπάρχει στον χώρο. Σημεία διευκόλυνσης θα λειτουργήσουν από τις αρχές Μαΐου σε όλα τα Κέντρα Υγείας παγκύπρια.
 
Καλούνται όλοι οι δικαιούχοι που επιθυμούν να εγγραφούν σε Προσωπικό Ιατρό των Κέντρων Υγείας του ΟΚΥπΥ να προσκομίζουν απαραίτητα το δελτίο ταυτότητάς τους για αποφυγή πιθανής ταλαιπωρίας.
 
Διευκρινίζεται, επίσης, πως η εγγραφή των ενήλικων δικαιούχων θα αρχίσει την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019, και θα είναι μια συνεχής διαδικασία, χωρίς ημερομηνία λήξης.

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ