Ψηφίζουμε για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην Ευρωβουλή

Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών ώστε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές αλλά και μια ισόρροπη εκπροσώπηση μεταξύ των φύλων, που θα ανεβάσει το ποσοστό συμμετοχής γυναικών από την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο προωθούν την εκστρατεία για τη Δημοκρατία της Ισότητας, που διεξάγεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών για προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών.

Η εκστρατεία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία. 
 
Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου,  η Πρόεδρος του Κυπριακού Λόμπυ Γυναικών - που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών-  Στέλλα Καμμίτση, τόνισε τη σημασία της αντιπροσώπευσης στην Ευρώπη και από γυναίκες, σημειώνοντας τον κίνδυνο στις προσεχείς Ευρωεκλογές να μην εκλεγεί ούτε μια γυναίκα Ευρωβουλευτής της Κύπρου. 
 
Σήμερα το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στην ομάδα Ευρωβουλευτών της Κύπρου είναι 17%  (μια γυναίκα σε σύνολο έξι Ευρωβουλευτών) και αποτελεί το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Η κ. Καμμίτση επεσήμανε πως η ισότητα των φύλων είναι μια από τις πέντε αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και στις οποίες στηρίζει τις δράσεις της. Τόνισε την ανάγκη ισότιμης εκπροσώπησης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αφού οι αποφάσεις αφορούν και αυτές, όπως οι νόμοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Θα πρέπει να γίνουν ορατές οι γυναίκες, πρέπει να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες και πρέπει τα πολιτικά κόμματα να πάρουν σοβαρά αυτό το θέμα και να αναπτύξουν στρατηγικές για την προώθηση των γυναικών, υπογράμμισε, υποδεικνύοντας πως ένα ποσό από τους προϋπολογισμούς των κομμάτων πρέπει να δίδεται για αυτό τον σκοπό.
 
Ως Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών λέμε ότι ψηφίζουμε για αξιόπιστες πολιτικές της ΕΕ για την ισότητα των φύλων σε διεθνές επίπεδο, για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, για μια Ευρώπη απαλλαγμένη από τη βία κατά των γυναικών, για μια κοινωνία που νοιάζεται, για οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών, για βιώσιμη χρηματοδότηση για την ισότητα των φύλων, σημείωσε η κ. Καμμίτση.
 
Είπε πως πρέπει κανείς να ψηφίσει για να στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, να διασφαλίσει τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, τη μείωση και την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών γυναικών και αντρών, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων.
 
Θα πρέπει οι γυναίκες και οι άντρες να ψηφίσουν και να ψηφίσουν και γυναίκες για να υπάρχει ισότητα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, υπογράμμισε.
 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως η επίτευξη της ισότητας των φύλων στην αντιπροσωπευτική πολιτική δεν απαιτείται μόνο για την προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και ως σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική δημοκρατία και τη χρηστή διακυβέρνηση που ενδυναμώνει και ενισχύει το δημοκρατικό σύστημα.
 
Επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελεί βασικό στόχο της ΕΕ, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σοβαρά στους δημοκρατικούς θεσμούς τόσο στα κράτη μέλη όσο και στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε πως αυτή η υποεκπροσώπηση συνιστά σοβαρό δημοκρατικό έλλειμμα που απαιτεί επείγουσα λύση τόσο σε επίπεδο εθνικών κοινοβουλίων όσο και στο ίδιο το ΕΚ που αυτή τη στιγμή έχει 37% γυναίκες μέλη του.
 
Η κ. Ατταλίδου υπογράμμισε ακόμη πως υπολείπονται πολλά να γίνουν όπως να υπάρξουν θετικά μέτρα, εκπαίδευση, εμβάθυνση των θεσμών, ενίσχυση της πολιτότητας για να αλλάξει η κουλτούρα και να δημιουργηθεί ο πολιτικός πολιτισμός που θα επιτρέψει να είμαστε μια κοινωνία όπου όλα τα μέλη της θα έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.
 
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό θύματα bullying στο διαδίκτυο και για αυτό τον λόγο πάρα πολλές σταματούν και να κάνουν παρεμβάσεις και δεν ακούγεται πολύ η φωνή των γυναικών, επεσήμανε, σημειώνοντας πως αυτό ανησυχεί την ΕΕ.

Το παρών τους στη διάσκεψη Τύπου έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, υποψήφιες για εκλογή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων.

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Επιτίθεται σε Εισαγγελία η πλευρά της οικογένειας του Θανάση-«Η στάση της ενίσχυσε την προσπάθεια συγκάλυψης»
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ