Επαφές Ειρήνης Χαραλαμπίδου στην Αγία Πετρούπολη

Χωριστές επαφές με αξιωματούχους της πόλης αλλά και με ακαδημαϊκές σχολές πραγματοποίησε η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στο πλαίσιο συμμετοχής της σε συνέδριο για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας στην Αγία Πετρούπολη.
 
Όπως αναφέρει ανακοινωθέν της Βουλής, η κ. Χαραλαμπίδου είχε συνάντηση με την Επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Φατίμα Ελόεβα καθώς και άλλα μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές του Τμήματος.

Η κ. Χαραλαμπίδου έτυχε ενημέρωσης για την ύλη την οποία διδάσκονται οι φοιτητές, την ακαδημαϊκή δραστηριότητα που αναπτύσσει το Τμήμα τόσο εντός της Ρωσίας όσο και διεθνώς, τις συνεργασίες του με άλλα Πανεπιστήμια περιλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Εξέφρασε δε την συγκίνησή της για την εκτίμηση της οποίας απολαύουν εντός της Ρωσίας η αρχαία, βυζαντινή και σύγχρονη ελληνική γλώσσα, η λογοτεχνία και ο πολιτισμός αλλά και για την ύπαρξη κλασικού γυμνασίου στην Αγία Πετρούπολη όπου οι μαθητές μαθαίνουν την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις για το ρωσικό εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα και ειδικότερα τη θέση της κυπριακής διαλέκτου και λογοτεχνίας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου.   

Εξάλλου, χθες, η κ. Χαραλαμπίδου πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Νομοθετικής Συνέλευσης της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Σολοβίοφ και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της πόλης, Αντρέι Κχλούτοφ. Στις συναντήσεις παρέστη ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Αγία Πετρούπολη, κ. Δημήτρης Άσσος.

Κατά τη συνάντηση στη Νομοθετική Συνέλευση της Αγίας Πετρούπολης, η κ. Χαραλαμπίδου και ο κ. Σολοβίοφ εξήραν εκατέρωθεν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόσο στον κοινοβουλευτικό όσο και στον πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, σχέσεις οι οποίες εδράζονται στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Ρωσία σε σχέση με το Κυπριακό πρόβλημα, ιδίως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ενημέρωσε για τη συνεργασία μεταξύ ρωσικών και κυπριακών αντιπροσωπιών στα πλαίσια διακοινοβουλευτικών οργανισμών.

Παράλληλα, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη διδυμοποίηση της Αγίας Πετρούπολης με τη Λεμεσό και την εκεί έντονη δραστηριοποίηση Ρώσων πολιτών στον επενδυτικό, τον επιχειρηματικό και τον πολιτιστικό τομέα. Τόνισε ότι η ύπαρξη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης ενισχύει περαιτέρω το τουριστικό ρεύμα μεταξύ Κύπρου και Αγίας Πετρούπολης και ευνοεί τις εκατέρωθεν ανταλλαγές σε κάθε τομέα.

Στη συνέχεια ανταλλάγηκαν απόψεις σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και ειδικότερα για το ζήτημα του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών και της σύγκρουσης συμφερόντων.

Στη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης, η κ. Χαραλαμπίδου επανέλαβε την εκτίμηση της Κύπρου προς τη Ρωσία τόσο για την υποστηρικτική προς τις προσπάθειες του κυπριακού λαού στάση αρχών που διαχρονικά τηρεί η Ρωσία, όσο και για τη συμβολή του δανείου από τη Ρωσία, στις προσπάθειες ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας από την κρίση.

Ο κ. Κχλούτοφ αναφέρθηκε από πλευράς του στις σημαντικές οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται από πολίτες των δύο χωρών αλλά και στο σημαντικό τουριστικό ρεύμα μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Κύπρου, αποδίδοντάς το και στην κυπριακή φιλοξενία.

Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις για θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας σε ότι αφορά τις δυο χώρες όσο και την ευρύτερη γειτονία τους.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου