Επίτιμος Διδάκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου Γαλλίας

Ο Πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς αναγορεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, κάνοντας έκκληση στην ομιλία του που ακολούθησε, για μια διεθνή συμμαχία στον πλανήτη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην παρουσία εκπροσώπων της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας και εκπρόσωπων του διπλωματικού κόσμου, ο κ. Φαμπιούς, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν μεταξύ άλλων ως Πρωθυπουργός της Γαλλίας  και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, αναγορεύτηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο.

Ο Πρύτανης του πανεπιστημίου ανέγνωσε την απόφαση του Πανεπιστημίου να απονέμει στον κ. Φαμπιούς τον τίτλο αυτό, στην οποία αναφέρεται ότι ο τιμώμενος συνέβαλε σημαντικά στην επιστήμη του δικαίου μέσω αναγνωρισμένης διεθνούς επιστημονικής δραστηριότητας.

Μιλώντας για τον κ. Φαμπιούς, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ στο Παρίσι για το Κλίμα, το 2015, ο Πρύτανης είπε ότι πρόκειται για μια  κορυφαία προσωπικότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα και ότι είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Εξέφρασε βεβαιότητα ότι η εμπειρογνωμοσύνη του θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των πολιτικών, νομικών και περιβαλλοντικών μηχανισμών ως μέσο προώθησης του νομικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Καλώς ήρθατε στην κοινότητα και την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου" είπε.

Ο Πρύτανης εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του πανεπιστημίου προς την Γαλλία για την καταστροφή που έπληξε τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

 Στην αντιφώνησή του, ο κ. Φαμπιούς ευχαρίστησε το πανεπιστήμιο για την τιμή να καταστεί "μέλος της κοινής μας οικογένειας".

Στην ομιλία που ακολούθησε, ο κ. Φαμπιούς  μίλησε για το περιβάλλον και την νομική του πτυχή και υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που έλαβε χώρα στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου.

Είπε ότι ένα χρόνο μετά, η κατάσταση σε ό,τι αφορά  τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δεν είναι καλύτερη, αλλά χειρότερη και είπε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να δράσουμε με την αίσθηση του κατεπείγοντος.

"Είναι δική μας ευθύνη έναντι των σημερινών και των μελλοντικών γενεών να σώσουμε το περιβάλλον. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης ", προειδοποίησε, λέγοντας ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρά την ευθύνη μας.

Αυτό σημαίνει, είπε, ότι ήρθε η ώρα για ένα είδος νέας συμμαχίας για τον πλανήτη μας.

Ο κ. Φαμπιούς είπε ότι αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη περιβαλλοντική πρόκληση, η οποία είναι η σημαντικότερη πρόκληση της εποχής μας. Σε διάφορους τομείς, ανέφερε,  έχει σημάνει ήδη κόκκινος συναγερμός. Είπε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα πιο θερμά  που έχουν καταγραφεί ποτέ και είπε ότι η Κύπρος και η περιοχή στην οποία βρίσκεται επηρεάζεται ιδιαίτερα, καθώς μέχρι το τέλος του αιώνα, η θερμοκρασία στην περιοχή θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5 με 6 βαθμούς Κελσίου.

Υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Κύπρου για το συντονισμό των προσπαθειών των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την αλλαγή του κλίματος είναι πολύ χρήσιμη.

Μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία, τη μαζική μετανάστευση, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες, λέγοντας ότι η δράση για την πρόληψη της καταστροφής του περιβάλλοντος  συμβάλλει στην ασφάλεια για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές και είναι θέμα ειρήνης ή πολέμου.

Η άρνηση και ο σκεπτικισμός δεν αποτελούν λύση, είπε και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρη η πρόκληση που έχουμε ενώπιον μας καθώς αφορά στην επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Ο κ.  Φαμπιούς ανέφερε ότι ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμμαχία για τον πλανήτη. Το πρώτο στοιχείο αυτής της νέας συμμαχίας είναι ότι χρειαζόμαστε μια νέα συμμαχία με την φύση και όλα τα ζωντανά του πλανήτη μας, σημειώνοντας ότι όλα είναι συνδεδεμένα.

Δεύτερον, είπε, χρειαζόμαστε μια νέα συμμαχία μεταξύ των κρατών. Εξήγησε ότι οι νόμοι διαφέρουν από το ένα κράτος στο άλλο αλλά τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν έχουν σύνορα.

Χρειαζόμαστε, επίσης, ανέφερε, περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών για την καταπολέμηση της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ο κ. Φαμπιούς επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή έχει δημιουργήσει μια νέα δυναμική, αλλά τώρα είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί και να προχωρήσει περαιτέρω.

Χρειαζόμαστε τώρα μια πραγματική διεθνή συνθήκη που να συγκεντρώνει τις διάφορες αρχές που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα δικαιώματα και τα καθήκοντα των πολιτών, των εταιρειών και των κρατών, σημείωσε ο κ. Φαμπιούς. Είπε ότι αυτό το θέμα συζητείται αυτή την περίοδο στον ΟΗΕ και ευχαρίστησε την Κύπρο για την στήριξή της. Αν το επιτύχουμε, θα ενισχύσουμε την προστασία του περιβάλλοντος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, είπε.

Είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε μια συμμαχία μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών, των επιχειρήσεων, των ΜΚΟ, των περιφερειών, των πόλεων, των πανεπιστημίων, των πολιτών κλπ. Χρειαζόμαστε μια νέα συμμαχία μεταξύ των γενεών, ανέφερε, και αναφέρθηκε στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή.

Ενωρίτερα, ο Κοσμήτορας του πανεπιστημίου, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμάρας μίλησε για τον τιμώμενο και την συνεισφορά του στον τομέα της πολιτικής και του περιβάλλοντος. Τον κ. Φαμπιούς συνεχάρη και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου, Δρ Χριστόφορος Χατζηκυπριανού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ