Έκοψαν φοιτητή από την επιδότηση ενοικίου χωρίς να παραλάβουν την αίτησή του

Αντιμέτωπος με την εκ των προτέρων απόρριψη της αίτησης που πήγε να υποβάλει στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, ώστε να του επιδοτηθεί το ενοίκιό του, βρέθηκε φοιτητής που σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και προέρχεται από προσφυγική οικογένεια, καθότι ο Λειτουργός της Υπηρεσίας του μετέφερε πως δεν δικαιούται επίδομα, επειδή σπουδάζει στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο για είναι και δικαιούχος.
 
Και όχι μόνο αυτό. Ο λειτουργός δεν δέχθηκε καν να παραλάβει την αίτηση του νεαρού, λέγοντάς του πως δεν δικαιούται τίποτα, επειδή δικαίωμα επιδότησης ενοικίου έχουν μόνο οι πρόσφυγες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο και όχι στο εξωτερικό, ακόμη και αν πρόκειται για πόλεις της Ελλάδας.
 
Μετά και από αυτή την εξέλιξη ο φοιτητής, αποφάσισε και υπέβαλε παράπονο στην Επίτροπο Διοικήσεως. 
 
Το παράπονο
Όπως αναφέρει η Επίτροπος στην ειδική έκθεσή της που κυκλοφόρησε πριν από μερικές ημέρες, «ο εκτοπισμένος φοιτητής της υπέβαλε παράπονο, αναφορικά με το περιεχόμενο ανακοίνωσης που η Υπηρεσία Μερίμνης και Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων είχε εκδώσει περί το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και με την οποία γνωστοποιούσε ότι δέχεται αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου σε εκτοπισθέντες και παθόντες φοιτητές αποκλειστικά Κυπριακών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, αποκλείοντας, έτσι, τους εκτοπισθέντες και παθόντες φοιτητές Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
 
«Είναι η θέση του παραπονούμενου, ότι αυτό συνιστά παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης, εισάγοντας δυσμενή διάκριση των δεύτερων σε σχέση με τους πρώτους», σημειώνεται στην έκθεση.
 
Προστίθεται ακόμη, ότι ο παραπονούμενος ισχυρίστηκε πως ο αρμόδιος λειτουργός της εμπλεκόμενης Υπηρεσίας αρνήθηκε να παραλάβει την αίτησή, στερώντας του, έτσι τη δυνατότητα υπαγωγής της απόφασης που θα λαμβανόταν σε σχέση με αυτήν, σε δικαστικό έλεγχο.
 
Τους αποκλείουν γιατί δεν
μπορούν να τους ελέγξουν
Στην έκθεση η Επίτροπος Διοικήσεως αναφέρει ότι ζήτησε διευκρινίσεις εγγράφως για το θέμα από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Μέριμνας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση σε διάστημα έξι μηνών.
 
Στη συνέχεια, απέστειλε και νέα επιστολή στην οποία τελικά ανταποκρίθηκε ο Διευθυντής, αναφέροντας ότι εκείνο που πράττουν είναι να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση, δεν έγινε κανένα σχόλιο για το παράπονο του φοιτητή και για το λόγο αυτό ακολούθησε σειρά τηλεφωνικών επαφών της Υπηρεσίας με το Γραφείο της Επιτρόπου.
 
Κατά την Επίτροπο, «διαπιστώθηκε ότι σύμφωνα με την θέση τους, υπάρχει αδυναμία διενέργειας επιτόπιου ελέγχου, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο απαιτηθεί για σκοπούς εξέτασης της αίτησης για παραχώρηση επιδόματος ενοικίου από φοιτητή που μισθώνει κατοικία στο εξωτερικό και ως εκ τούτου το γεγονός αυτό οδήγησε στην θέσπιση των εν λόγων κανονισμών με το περιεχόμενο που έχουν μέχρι και σήμερα».
 
Ο Νόμος και η θέση της Επιτρόπου
Στην ειδική έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως επικαλείται το Άρθρο 28 του Συντάγματος, με βάση το οποίο κατοχυρώνεται η αρχή της ισότητας.
 
«Σύμφωνα με αυτήν, όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοίκησης και της δικαιοσύνης, δικαιούμενοι να τύχουν ίσης μεταχείρισης», υποδεικνύει.
 
Όλες οι αιτήσεις πρέπει
να παραλαμβάνονται
Στα συμπεράσματά της, η Επίτροπος Διοικήσεως, αφού διευκρινίζει ότι η Υπηρεσία Μέριμνας, δεν διέψευσε το γεγονός ότι δεν παραλήφθηκε η συγκεκριμένη αίτηση, υπογραμμίζει πως αυτό δεν συνιστά σύννομη δράση.
 
Με απλά λόγια, όλες οι αιτήσεις πρέπει να παραλαμβάνονται, να τυγχάνουν εξέτασης με βάση τη νομοθεσία και να διαβιβάζεται απάντηση, δεόντως αιτιολογημένη, στον αιτητή, ώστε αυτός στην περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του να μπορέσει, εφόσον το επιθυμεί, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
 
Επειδή προέκυψε αυτό το ζήτημα με τη μη παραλαβή της αίτησης και τη δυνατότητα προσφυγής του παραπονούμενου στη Δικαιοσύνη για να υποστηρίξει τη θέση του περί άνισης μεταχείρισης των φοιτητών του εξωτερικού, σε σχέση με τους φοιτητές στην Κύπρο για το θέμα του επιδόματος ενοικίου, τονίζει η Επίτροπος, κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να ασχοληθεί με το θέμα καθότι, όπως εξηγεί, οι εκ καταγωγής εκτοπισμένοι φοιτητές είναι εκτοπισμένοι, είτε φοιτούν στην Κύπρο είτε φοιτούν στο εξωτερικό και είναι εξ' αυτής της ιδιότητας που δικαιούνται το επίδομα.
 
Υποδεικνύει επίσης, ότι τα όσα επικαλούνται για τις δυσκολίες σε θέματα ελέγχου, στις οποίες έγινε αναφορά από Λειτουργούς της εμπλεκόμενης Υπηρεσίας, αυτές σύμφωνα με την Επίτροπο, δεν αποτελούν λόγο διατήρησης της εν λόγω διάκρισης.
 
Επισημαίνει πως η αρμόδια Υπηρεσία οφείλει να εξεύρει τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών, οι οποίες πιθανόν να ανακύψουν και των οποίων δεν δύναται να γίνεται επίκληση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η άνιση μεταχείριση που καταγράφεται.
 
Τι εισηγείται η Επίτροπος Διοικήσεως
 
-Παραλαβή όλων ανεξαιρέτως των αιτήσεων από τη Υπηρεσία Μέριμνας, έστω και αν κατά την κρίση τους είναι προδήλως αβάσιμη αίτηση.
 
-Αναθεώρηση και τροποποίηση των προνοιών των Περί Ενοικιοστασίου (Επιδόματα σε Εκτοπισθέντες και Παθόντες) Κανονισμών, ώστε να μην δημιουργούν οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ των εκτοπισμένων φοιτητών που φοιτούν στην Κύπρο και αυτών που φοιτούν στο εξωτερικό.
 
Η έκθεση κοινοποιείται από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών ως το αρμόδιο Υπουργείο για να επιληφθεί των διαπιστώσεων που προέκυψαν από την εξέταση του εν λόγω παραπόνου.

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ