«Τα θύματα δεν αντέχουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον θύτη»

Ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής άλματα, τα οποία έχει κάνει η Κύπρος με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας, εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αναστασία Παπαδοπούλου: Σταθερή αύξηση των καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών

Στη συνεδρία, παρευρέθηκε η πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία σε εκτενές υπόμνημα κατέγραψε και παρουσίασε ενώπιον των παρευρισκόμενων τις δράσεις οι οποίες έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής αλλά και όσες εκκρεμούν και δεν υλοποιήθηκαν καθόλου ή σε ικανοποιητικό βαθμό.

Οι συγκεκριμένες δράσεις αφορούν τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες σήμερα καλέστηκαν να απαντήσουν για τις καθυστερήσεις αλλά και την μη πραγματοποίηση αυτών κατά την εφαρμογή της Στρατηγικής, ανάμεσα σε αυτά την α)καθυστέρηση της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, β) την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, γ) την μη αντικατάσταση του συστήματος τηλεοπτικής σύνδεσης θύματος με την αίθουσα Δικαστηρίου.

«Δεχθήκαμε αντιδράσεις από γονείς»
Στο υπόμνημα, το οποίο παρέδωσε η κ.Παπαδοπούλου, θεωρώντας ως σημαντικό παράγοντα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα σχολεία, παρατηρήθηκε πως, υπήρξε «σαφής καθυστέρηση στην εφαρμογή της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Για αυτό το λόγο το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προχώρησε σε μικρής εμβέλειας έρευνα μεταξύ εκπαιδευτικών για να εντοπίσει τα προβλήματα τα οποία επηρέασαν την εφαρμογή αυτής της δράσης. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας παρουσιάστηκαν στη Φωνή στις 26/6/18 και ακολούθως συμφωνήθηκε, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο υποβάλει στο Υπουργείο Παιδείας τον προγραμματισμό για τις δράσεις εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης».

Παίρνοντας θέση για την τοποθέτηση της προέδρου του Συμβουλίου, λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, σημείωσε πως κατά την προσπάθεια εφαρμογής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών για τον τρόπο χειρισμού και παρουσίασης του μαθήματος αλλά και από γονείς. Μάλιστα, σημείωσε πως το 2017 το Υπουργείο Παιδείας δέχθηκε καταγγελία από γονείς για την προώθηση και ενσωμάτωση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ωστόσο δικαιώθηκε. Για τη σχετική τοποθέτηση, λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, τόνισε πως στη έρευνα που έγινε από μικρό δείγμα εκπαιδευτικών επιβεβαιώθηκε η αναφορά του Υπουργείο για αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών, ωστόσο τα προγράμματα επιμόρφωσης προχωρούν κανονικά, παρόλο που το διήμερο εκπαίδευσης που είχε προγραμματιστεί το περασμένο καλοκαίρι ακυρώθηκε λόγω των γεγονότων που αντιμετώπιζε στο διάστημα εκείνο ο τομέας της παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας, σημείωσε δε, πως έχουν επιμορφωθεί 1000 περίπου εκπαιδευτικοί ώστε να καταστούν ικανοί για το μάθημα αυτό, γιατί όπως σημείωσε «η πρόληψη δεν είναι κάτι που ένας εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα αλλά να το νιώθει και να το αντιλαμβάνεται».

Επιπλέον, η λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σημείωσε πως μετά και τα αποτελέσματα που έδειξε η έρευνα γίνονται σκέψεις για τη δημιουργία μιας ομάδας στήριξης των σχολείων. Υπάρχουν ανησυχίες για τον τρόπο αντιμετώπισης υποθέσεων, για τη διαχείριση των περιστατικών, γιατί συνήθως, όπως ανέφερε, το ζήτημα εστιάζεται στο πως θα αντιδράσει το σχολείο σ΄αυτές τις περιπτώσεις, γιατί πολλές απ΄αυτές καταγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Όσον αφορά την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, που όπως αναφέρει στο υπόμνημά της η κ. Παπαδοπούλου, «αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα» δεν έχει εφαρμοστεί. Η λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, για αυτό τοποθετήθηκε σημειώνοντάς πως, και σε αυτή την περίπτωση ακριβώς επειδή αφορά ευάλωτη ομάδα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

«Τα θύματα δεν αντέχουν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον θύτη»
Σημαντικό είναι το σημείο του υπομνήματος της κ. Παπαδοπούλου στο οποίο γίνεται αναφορά, στη ενεργοποίησης του συστήματος τηλεοπτικής σύνδεσης του παιδιού-θύματος,  με την αίθουσα του Δικαστηρίου Λευκωσίας ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η μαρτυρία των παιδιών κατά την ακροαματική διαδικασία από το Σπίτι του Παιδιού ωστόσο, «με την πυρκαγιά στο Δικαστήριο Λευκωσίας τον Μάρτιο 2018, έχει καταστραφεί το υφιστάμενο σύστημα του Δικαστηρίου με αποτέλεσμα στις ακροαματικές διαδικασίες από τον Μάρτιο του 2018 τα παιδιά θύματα να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με τον θύτη/κατηγορούμενο και να μαρτυρούν πίσω από παραβάν. Ενώ, η τεχνική υποδομή είναι έτοιμη αναμένεται ακόμη, η τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορεί να εφαρμοστεί η δράση αυτή δεν έχει τροποποιηθεί ακόμη», σημειώνει η πρόεδρος της «Φωνής».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, η ίδια η κ.Παπαδοπούλου τόνισε πως δεν μπορούν τα παιδιά να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα με το θύτη τους, «εγώ η ίδια δέχθηκε προσωπικά παρατηρήσεις από θύματα τα οποία στην εικόνα του θύτη ταράζονται».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε διαβεβαιώσεις σχετικά, ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί άμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο για επίλυση των σχετικών νομοθεσιών.

Τέλος η κ. Παπαδοπούλου στο υπόμνημά της σημειώνει πως σχεδιάζονται επίσης επιπρόσθετες δράσεις με τη συνεργασία αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και η συνέχιση και μετεξέλιξη δράσεων οι οποίες έχουν υλοποιηθεί και έχουν κριθεί ως επιτυχημένες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε πως, όσον αφορά τις δράσεις που αναλήφθηκαν από τα διάφορα υπουργεία κυρίως για εκπαίδευση και εξειδίκευση των αρμοδίων, είπε ότι είναι σημαντικό για την εθνική στρατηγική ότι υπάρχει αυτή η αλλαγή που επιτρέπει την εξειδικευμένη επαγγελματική διαχείριση των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης, γεγονός που είναι ο στόχος. 

Επίσης ανέφερε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη η λειτουργία παραρτημάτων του Σπιτιού του Παιδιού σχεδόν σε όλες τις επαρχίες, ώστε παιδιά που καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, να μπορούν να έχουν μακροχρόνια παρακολούθηση και βοήθεια σε πολυθεματικές υπηρεσίες σε κάθε επαρχία.

«Εξαιρετικής σημασίας θα είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Σύμβασης Λανζαρότε για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία θα γίνει στην Κύπρο τον προσεχή Οκτώβριο», είπε τέλος η κ.Κυριακίδου.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη