Παρασκευή 29 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εκατοντάδες παράπονα από καταναλωτές για ξένα σώματα και βρωμιά σε τρόφιμα

  15/04/2019 12:54
Εκατοντάδες παράπονα από καταναλωτές για ξένα σώματα και βρωμιά σε τρόφιμα

Εκατοντάδες παράπονα από καταναλωτές για ξένα σώματα και βρωμιά σε τρόφιμα

  15/04/2019 12:54
Τα… σκουλήκια και άλλοι «απρόσκλητοι επισκέπτες» μέσα στο φαγητό μας, καθώς και η βρωμιά, φαίνεται να ήταν οι βασικοί λόγοι για τις καταγγελίες που προέβαιναν οι καταναλωτές το 2018 στην Υγειονομική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τα τρόφιμα.
 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ετήσιας Έκθεσης Υγειονομικών Υπηρεσιών για το 2018, από τα 248 παράπονα που έγιναν από καταναλωτές, τα 60 αφορούσαν ξένο σώμα σε τρόφιμο, ενώ άλλες 59 καταγγελίες αφορούσαν την υγειονομική κατάσταση σε επιχειρήσεις τροφίμων.
 
Έγιναν, επίσης, 48 παράπονα αναφορικά με την ποιότητα τροφίμων, 34 για ισχυρισμούς για ακατάλληλα τρόφιμα, 11 για ημερομηνίες ανάλωσης που είχε παρέλθει και μονοψήφιος αριθμός για άλλα ζητήματα. Όλες οι περιπτώσεις διερευνήθηκαν και λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα.
 
Οι αρμόδιες υπηρεσίες διερεύνησαν, επίσης, 26 περιπτώσεις δηλωτέων μολυσματικών ασθενειών: Δύο αφορούσαν Campylobacter sp., 18 αφορούσαν Σαλμονελώσεις και έξι Ηπατίτιδα Α.
 
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η Υγειονομική Υπηρεσία χρειάστηκε 12 φορές να προβεί σε ανακοινώσεις για τρόφιμα, τα οποία κρίθηκαν, κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων ή σχετικής ενημέρωσης από την Ε.Ε., ως επικίνδυνα για ανθρώπινη κατανάλωση.
 
Χιλιάδες έλεγχοι και εξετάσεις
Η Υγειονομική Υπηρεσία προέβη το 2018 σε χιλιάδες ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα:
  • Πραγματοποιήθηκαν 18,200 επίσημοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις τροφίμων και ελέγχθηκαν 10,445 επιχειρήσεις
  • Εξετάστηκαν 2,691 αιτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων και εκδόθηκε αντίστοιχος αριθμός υγειονομικών πιστοποιητικών
  • Εξετάστηκαν 232 αιτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων αναφορικά με τα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και κρίθηκαν όλα κατάλληλα
  • Εξετάστηκαν 1648 αιτήσεις από επιχειρήσεις τροφίμων για έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών και εγκρίθηκαν όλες
  • Εξετάστηκαν 1242 αιτήσεις για έκδοση άδειας για κυκλοφορία συμπληρωμάτων διατροφής και εγκρίθηκαν οι 1207
  • Εξετάστηκαν 20 αιτήσεις για παραχώρηση άδειας πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής και εγκρίθηκαν όλες
  • Εγκρίθηκαν όλες οι αιτήσεις που αφορούσαν υγειονομικές συνθήκες σε υποστατικά πέραν από τους χώρους παρασκευής τροφίμων. Πιο συγκεκριμένα, εκδόθηκαν 256 πιστοποιητικά καταλληλότητας σε παιδοκομικούς σταθμούς, 72 σε στέγες ηλικιωμένων, 35 σε κέντρα ενηλίκων και 52 σε κέντρα προστασίας και απασχόλησης παιδιών
  • Ελέγχθηκαν 4,314 φορτία στο Λιμάνι Λεμεσού και λήφθηκαν 296 δειγματοληψίες, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό 18 φορτίων μη συμβατών. Από αυτά καταστράφηκαν τα 11 και τα επτά επιστράφηκαν στη χώρα προέλευσής τους
  • Ελέγχθηκαν 269 φορτία στο αεροδρόμιο Λάρνακας
  • Επιτράπηκε η διέλευση 132 φορτίων μέσω οδοφραγμάτων και έγιναν 36 έλεγχοι και όλα ήταν συμμορφούμενα με τη νομοθεσία.
 
Μέτρα και πρόστιμα
Ο Προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών επέβαλε διοικητικό πρόστιμο σε 38 επιχειρήσεις τροφίμων, στις οποίες, κατά τους επίσημους ελέγχους, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας και υγειονομικές ελλείψεις. Συνολικά το ύψος τους ανέρχεται σε €13,225. Σε τρεις περιπτώσεις, μάλιστα, οι υποθέσεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο.
 
Κατά το 2018 λήφθηκαν 3,990 δείγματα τροφίμων από τη χονδρική αγορά και το λιανικό εμπόριο, από τα οποία 174 (ποσοστό 4,4%) βρέθηκαν να μην συνάδουν με τις παραμετρικές τιμές που καθορίζονται από τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να προβεί σε μέτρα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
 
Στο πλαίσιο των μέτρων, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε 68 περιπτώσεις, με συνολικό ύψος €21,650, ενώ τρεις υποθέσεις οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. Στάλθηκαν, επίσης 14 προειδοποιητικές επιστολές.
 
Λόγω ακαταλληλότητας, που διαπιστώθηκε στις δειγματοληπτικές και οργανοληπτικές εξετάσεις, καταστράφηκαν 919 κιλά τροφίμων και 10,554 λίτρα ποτών και εκδόθηκαν τέσσερα πιστοποιητικά καταστροφής.  
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας