Κάνουν τα φράγματα, οργανωμένες πίστες για θαλάσσια αθλήματα

Πώς θα σας φαινόταν αν τα κυπριακά φράγματα, τα οποία φέτος έχουν την τιμητική τους, μετατρέπονταν κάποια στιγμή σε σημεία στα οποία θα διεξάγονται ναυτικά αθλήματα, όπως αγώνες κωπηλασίας, θαλάσσιου σκι και άλλα, ενώ στη γύρω περιοχή δούμε να κατασκευάζονται ακόμη και εστιατόρια; Και όμως...!
 
Όσον αφορά τουλάχιστον το κομμάτι των ναυτικών αθλημάτων μέσα στα φράγματα, η πλειοψηφία των οποίων φέτος λόγω των χρυσοφόρων βροχών έχει υπερχειλίσει, δεν γίνονται απλά σκέψεις, αλλά από πλευράς Κυβέρνησης έχουν κατατεθεί στη Βουλή και κανονισμοί προς έγκριση υπό τον τίτλο «Οι περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων (Χρήση Υδατικών Έργων για Ναυταθλητισμό με Πλωτά Μέσα) Κανονισμοί του 2017.
 
Θα δίνεται η δυνατότητα, δηλαδή, σε ομοσπονδίες να διεξάγουν αγώνες και προπονήσεις μέσα στα φράγματα, αφού πρώτα φυσικά εξασφαλίσουν την ειδική άδεια χρήσης που θα απαιτείται από τον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτουν τα φράγματα.
 
Τέσσερις είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες, που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο του ΚΟΑ, και οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και θα μπορούν να αξιοποιούν τα φράγματα για ναυταθλητισμό:
 
1.Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας
2.Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό-Καγιάκ
3.Κυπριακή Ομοσποδνία Θαλάσσιου Σκι και Wakeboard
4.Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat
 
Θα χρειαστούν εγκαταστάσεις
Για να μπορέσει να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο, οι ομάδες και τα σωματεία που θα εξασφαλίζουν τις άδειες θα χρειάζονται κάποια υποδομή για τη φύλαξη του εξοπλισμού και οτιδήποτε άλλο πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους.
 
Για το λόγο αυτό, υποχρεούνται με την υποβολή της αίτησης να καταθέτουν μαζί σχέδια και περιγραφή των προσωρινών εγκαταστάσεων που θεωρούνται απαραίτητες για τη διεξαγωγή των ναυταθλημάτων και που επιθυμούν να δημιουργήσουν.  
 
Για σκοπούς λήψης απόφασης σχετικά με τις εγκαταστάσεις, θα ζητείται και η γνώμη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αλλά και του Τμήματος Περιβάλλοντος ή και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας αρχής ή λειτουργού.
 
Οι περιορισμοί, το πόσιμο
νερό και τα καύσιμα
Στο νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν περιορισμοί στα είδη αθλημάτων, αλλά και στα μέσα που θα χρησιμοποιούνται μέσα στο νερό, όπως και σε ποιους φράκτες θα γίνονται αθλήματα με μηχανοκίνητα σκάφη που χρησιμοποιούν καύσιμα και σε ποιους θα απαγορεύονται.
 
Επισημαίνεται πως, άδεια χρήσης φραγμάτων πόσιμου νερού, θα χορηγείται μόνο για διεξαγωγή των ναυταθλημάτων κωπηλασίας, «κανό-καγιάκ», «ντράγκον μπόουτ», θαλάσσιου σκι και κυματοσανίδας («γουέηκμποαρντ»), με χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα πλωτά μέσα.
 
Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται ότι σε ταμιευτήρες πόσιμου νερού θα εισέρχονται μόνο χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα πλωτά μέσα.
 
Διευκρινίζεται ότι άδεια για χρήση ταμιευτήρων ανακυκλωμένου νερού, δυνατόν να χορηγείται και για διεξαγωγή ναυταθλημάτων με μηχανοκίνητα πλωτά μέσα.
 
Επισημαίνεται ακόμη πως η οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί την παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών.
 
Σε περίπτωση ζημιάς που μπορεί να προκληθεί από κάποια ομάδα, ο χρήστης υποχρεούται να καταβάλει όλα τα έξοδα και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα μπορεί να κατακρατεί το αντίστοιχο ποσό των εξόδων από την τραπεζική εγγύηση που θα καταθέτει ο χρήστης που εξασφάλισε την άδεια.
 
Θα τοποθετηθούν τουαλέτες
Στον χώρο κοντά στους φράκτες θα τοποθετηθούν τουαλέτες, που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν οι ίδιοι οι χρήστες.
 
Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, οφείλουν να εγκαταστήσουν τους αναγκαίους χώρους υγιεινής στον χώρο κοντά στο έργο, με τρόπο ώστε αυτοί να συνάδουν με τις υποδείξεις των αρμοδίων, ώστε να αποκλείεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για πρόκληση ρύπανσης.
 
Θα λαμβάνονται υπόψη
οι καιρικές συνθήκες
Στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο παράγοντας καιρός, τόσο σε σχέση με τις θερμοκρασίες οι οποίες πρέπει να κυμαίνονται από 0 έως 40 βαθμούς Κελσίου, όσο η ένταση των ανέμων ώστε να είναι σε θέση τα κωπήλατα σκάφη τα εισέρχονται εντός του φράγματος με ασφάλεια.
 
Σημασία έχει και το βάθος του νερού, το οποίο πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των δύο μέτρων, εκτός από το άθλημα του καλωδιοσυρώμενου σκι («cable ski») για το οποίο ισχύουν άλλα δεδομένα.
 
Σε περίπτωση παράβασης των κανονισμών, ο παραβάτης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €3.400,00 ή και στις δυο αυτές ποινές. Ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με διοικητικό πρόστιμο.
 
Φόβοι από τους Οικολόγους
να μη δούμε και εστιατόρια 
Σύμφωνα με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, στο παρών νομοσχέδιο δεν γίνεται αναφορά για τα μέτρα και τις υποχρεώσεις, ώστε να μην εμποδίζεται η υδροληψία από ελικόπτερα σε περίπτωση πυρκαγιών.
 
Σημειώνει επίσης ότι πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω οι προϋποθέσεις και οι όροι για κατασκευή εγκαταστάσεων εντός του χώρου των φραγμάτων, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε εκεί ακόμη και εστιατόρια, γεγονός που θα επιβαρύνει οικολογικά την περιοχή.
 
Ο κ. Θεοπέμπτου διερωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που η ποιότητα των νερών δεν είναι κατάλληλη.
 
Επίσης υπέβαλε το ερώτημα τι θα γίνει αν μειωθούν οι ποσότητες νερού. «Θα υπάρχει πρόβλημα να μη διατίθεται στους γεωργούς για να υπάρχει νερό για τα αθλήματα, ερώτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί για το ποιος τελικά θα έχει προτεραιότητα».  
 
Εκφράζει ακόμη ανησυχία για την οχληρία στη φύση, αλλά και τα έργα που θα απαιτηθεί να γίνει όπως δρόμοι και άλλες προσβάσεις, τα οποία θα αλλοιώσουν και τον τόπο.

Δειτε Επισης

Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους