Το ζεύγος Σταυρίδη από την Αραδίππου με τα δέκα παιδιά και τα δώδεκα εγγόνια

Όχι μόνο χαίρονται, αλλά νοσταλγούν τις στιγμές που όλα τα παιδιά ήταν μικρότερα και το σπίτι τους ήταν γεμάτο από παιδικές φωνές και χαμόγελα.
 
Ο λόγος για τον ιερέα Σταύρο Σταυρίδη και τη σύζυγό του Μαρία από την Αραδίππου, οι οποίοι έχουν μια από τις μεγαλύτερες οικογένειες στην Κύπρο.
 
Για την ακρίβεια απέκτησαν δέκα παιδιά, με το μεγαλύτερο να είναι αυτή τη στιγμή 32 και το μικρότερο 11.
 
Το ζεύγος Σταυρίδη έχει παντρέψει μάλιστα και έξι από τα παιδιά του και έτσι σε αυτήν προστέθηκαν και 12 εγγονάκια. Σύνολο δηλαδή 24.

Η γνωριμία, ο γάμος και
ο ερχομός των παιδιών
Όπως η κ. Μαρία εξομολογείται στον REPORTER, με τον σύζυγό της γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν από συνοικέσιο. «Ήταν όμως έρωτας με την πρώτη ματιά», αναφέρει η ίδια.
 
Αυτή σε ηλικία 17 ετών και εκείνος στα 24. Το πρώτο παιδί γεννήθηκε δυο χρόνια μετά τον γάμο. Όπως τονίζει η κ. Μαρία από μικρή ονειρευόταν να έχει μεγάλη οικογένεια, όμως η αλήθεια, δεν πίστευε ποτέ ότι τελικά θα είχε την ευλογία να αποκτήσει δέκα -τα επτά αγόρια της και τα τρία κορίτσια της-, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε κατά την περίοδο της κύησης και αναγκαζόταν να βρίσκεται στο κρεβάτι.
 
Το πρώτο παιδί της οικογένειας, η Άννα, ήρθε στον κόσμο τον Ιούλιο του 1985 και το δεύτερο η Μαρίνα τον Μάρτιο του 1987. Ακολούθησε τον Αύγουστο του 1990 ο Χαράλαμπος και τον Οκτώβριο του 1991 ο Μιχάλης.
 
Γέννησε δύο παιδιά σε ένα
χρόνο και …δεν είναι δίδυμα
Μάλιστα, σε ένα μόνο χρόνο ο Σταύρος και η Μαρία απέκτησαν δύο παιδιά, τα οποία όμως…δεν είναι δίδυμα.
 
Η Γεωργία ήρθε στον κόσμο τον Ιανουάριο του 1993 και τον ίδιο χρόνο τον τελευταίο μήνα ο Επιφάνειος. Όπως αναφέρει η κ. Μαρία, μόλις γέννησε έμεινε και πάλι έγκυος.
 
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1997 γεννήθηκε ο Πέτρος. Ακολούθησε ο Στέφανος τον Μάρτιο του 2000 και μετά τα δύο μικρότερα παιδιά της οικογένειας, ο Βασίλης τον Φεβρουάριο του 2002 και ο τελευταίος, ο Χρήστος τον Δεκέμβριο του 2007.
Όταν μάλιστα ήταν έγκυος τον μικρό Χρήστο, την ίδια περίοδο κυοφορούσε και η κόρη της Άννα, με την κ. Μαρία να αναφέρει με συγκίνηση ότι τα δυο παιδιά, θείος και ανιψιός ουσιαστικά, μεγαλώνουν μαζί και είναι πολύ δεμένα.
 
Τα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας.


Η ζωή με δέκα παιδιά
Η κ. Μαρία όχι μόνο δεν μετανιώνει που απέκτησε τόσα παιδιά, αλλά νοσταλγεί τις στιγμές που τα παιδιά της ήταν ακόμη μικρά.«Βλέπω τώρα τις νεαρές μαμάδες και τις ζηλεύω, πάντοτε με την καλή έννοια διότι θυμάμαι όταν τα δικά μου παιδιά ήταν μικρά».

Και στην ερώτηση αν μπορούσε σωματικά και ψυχικά να ανταπεξέλθει, επισημαίνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα όσο φαντάζονται εκείνοι που δεν έχουν μεγάλες οικογένειες.

Το παν, λέει η κ. Μαρία είναι να υπάρχει πρόγραμμα. Έτσι μεγάλωσε η ίδια τα παιδιά της και μάλιστα κατάφερνε να αφιερώνει σε όλα χρόνο. «Έστω πέντε λεπτά στο καθένα κατάφερνα να αφιερώσω, διότι το θέμα είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Χρειάζεται πρόγραμμα και όλα γίνονται».

Δεν κρύβει ότι σαν άνθρωπος κουραζόταν, αλλά όπως μας εξομολογείται, τα παιδιά δεν πρέπει να τα βλέπεις σαν αγγαρεία, αλλά σαν ευλογία.

Η οικογένεια Σταυρίδη με τα δέκα της παιδιά.

Το μυστικό μιας πολύτεκνης μάνας
Και αν διερωτάστε ποιο είναι το μυστικό να μεγαλώνεις τόσα παιδιά και να συνεχίζεις να χαμογελάς, η κ. Μαρία απάντησε με μια λέξη. «Υπομονή».
 
«Για να μεγαλώνεις παιδιά ψυχικά υγιή πρέπει να έχεις υπομονή. Όταν έχεις υπομονή και είσαι ήρεμη εκπέμπεις ηρεμία. Όταν εκπέμπεις θυμό, σε βλέπουν και αντιγράφουν. Τα παιδιά έχουν πιο καθαρό συναίσθημα και το παραμικρό που είσαι ταραγμένη το συλλαμβάνουν».
 

Η σχέση με τον σύζυγο

Η σχέση με τον σύζυγό της, όπως η ίδια λέει, ήταν και παραμένει εξαίρετη. Τη βοηθούσε σε όλα. «Όταν εγώ έκανα μπάνιο τα παιδιά, ο σύζυγός μου είχε έτοιμα στη σειρά τα μπιμπερό με το γάλα τους. Με βοηθούσε πολύ».

Και στην ερώτηση αν νιώθει ότι υπήρξαν μεγάλες στερήσεις στην οικογένεια, η κ. Μαρία λέει πως όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σωστά, μαθαίνουν να μοιράζονται τα πάντα και να μην νιώθουν ότι στερούνται οτιδήποτε. Το λένε άλλωστε και τα ίδια της τα παιδιά.
 
Η ίδια όμως, όπως εξομολογείται, νιώθει ότι εκείνο που δεν μπόρεσε να προσφέρει στα παιδιά της, ήταν η επιπρόσθετη βοήθεια για το σχολείο μέσω του φροντιστηρίου, λόγω των πολλών οικονομικών υποχρεώσεων που είχαν σαν πολυμελής οικογένεια.

Όπως μας είπε, ο μικρότερος τώρα ο Χρήστος, χρειάζεται κάποια βοήθεια μέσω της ειδικής εκπαίδευσης, όμως τα ποσά είναι αποτρεπτικά. Για 45 λεπτά πρέπει να πληρώνει 20 ευρώ το μάθημα.
 
Η Πολιτεία και η στήριξη προς τις πολύτεκνες οικογένειες
Το παράπονο της κ. Μαρίας είναι ότι οικονομικά δεν μπορεί να στηρίξει τα παιδιά της, προκειμένου να αποκτήσουν κάποτε το δικό τους σπίτι.
 
Θα μπορούσε όπως η ίδια είπε, αυτά τα παιδιά να τυγχάνουν βοήθειας από το κράτος όπως συμβαίνει και με τα παιδιά των προσφύγων.
 
Πρέπει, τόνισε, η κυβέρνηση μέσω ενός σχεδίου ενοικιαγοράς σπιτιών, να παράσχει αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά των πολυτέκνων, ώστε να γνωρίζουν ότι θα πληρώνουν κάποια λεφτά για ένα σπίτι και θα ξέρουν όμως ότι είναι δικό τους.
 
Είναι μεγάλο θέμα η εξασφάλιση στέγης για παιδιά πολυτέκνων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνδρομή της Πολιτείας.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας