Δρ. Οικονόμου: Διαφωνώ, αλλά πολεμώ για να πετύχει το ΓΕΣΥ

Με την παραδοχή ότι έχει πικράνει τους συναδέλφους του εντός του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) με την απόφασή του να συμβληθεί με το ΓΕΣΥ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΠΙΣ Δρ. Βάσος Οικονόμου μίλησε στον REPORTER, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε τελικά να διαχωρίσει τη θέση του και να πάρει τη μεγάλη απόφαση, απέναντι και αντίθετα με τις αποφάσεις των συλλογικών οργ'ανων των γιατρών. 
 
Αφού αποσαφήνισε ότι το ζήτημα ήταν καθαρά προσωπικό και αμιγώς συνειδησιακό για τον ίδιο, ο Δρ Οικονόμου μίλησε για εγκατάλειψη ασθενών σε περίπτωση που αφεθεί το ΓΕΣΥ να αποτύχει, τώρα που όπως τόνισε, για πρώτη φορά στην ιστορία τους τα κόμματα του τόπου συμφώνησαν να περάσουμε στην υλοποίηση ενός συστήματος υγείας.
 
«Θα με χαροποιούσε αν παίρναμε αυτή την απόφαση και επίσημα ως ΠΙΣ, δηλαδή διατηρώντας τις διαφωνίες μας και συνεχίζοντας να διεκδικούμε εκείνα που πρέπει, σεβόμενοι τις αποφάσεις της Γενικής μας Συνέλευσης ως του ανώτερου σώματος», είπε.
 
Εξήγησε περαιτέρω ότι, δεν διαφωνεί πάνω σε θέματα αρχής με τον ΠΙΣ, «μάλλον για εμένα και το καταθέτω δημόσια, ήταν θέμα χειρισμού».
 
Δεν φοβάται τη διαγραφή
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΠΙΣ Δρ. Πέτρου Αγαθαγγέλου ότι θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) για την περίπτωσή του και θα ληφθούν αποφάσεις, ο Δρ. Οικονόμου τόνισε πως το Συμβούλιο έχει κάθε δικαίωμα να συζητεί ότι αυτό κρίνει στην ημερήσια διάταξή του.
 
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για διαγραφή του, λόγω μη συμμόρφωσης με τη γραμμή του ΠΙΣ, ο Δρ. Οικονόμου, αφού τόνισε ότι κατανοεί τον πρόεδρο του ΠΙΣ, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του για την αποχώρηση και την σύνταξή του με το ΓΕΣΥ, επισήμανε πως αν κρίνει το Σώμα-κακώς κατά την άποψή του- ότι είναι αντιδεοντολογική η συμπεριφορά αυτή, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία.
 
«Εγώ είμαι πανέτοιμος φέροντας πλήρη ευθύνη της απόφασης που πήρα να υποστώ τις συνέπειες της απόφασης και της πράξης μου. Αν κρίνουν ότι είναι παράνομο, θα προχωρήσουν στις ενέργειες στις οποίες οι ίδιοι επιθυμούν τις οποίες θα σεβαστώ απόλυτα».
 
Ο ίδιος πάντως είπε πως δεν αγωνιά καθόλου για τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των γιατρών, διότι δεν έπραξε οτιδήποτε για το οποίο να αισθάνεται ντροπή.
 
Έγκλημα κατά των ασθενών
η εγκατάλειψη του ΓΕΣΥ
«Οι γιατροί», πρόσθεσε, «πρέπει να είναι παρόντες με τις διαφωνίες τους για να στηρίξουμε αυτό το σύστημα, το οποίο αν καταρρεύσει ισοδυναμεί με κατάρρευση της οικονομίας αυτού του τόπου και εγκατάλειψη των ασθενών που θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα. Θα δοκιμαστούμε και εύχομαι παρά τις διαφωνίες, τους φόβους και τις αμφιβολίες, να επιτύχουμε».

«Διαφωνώ στους χειρισμούς,
όχι επί της ουσίας»
Η απόφασή του ομολογουμένως ξάφνιασε τους πάντες και όπως ο ίδιος επισημαίνει, δεν ήταν ενήμερος κανείς, ούτε καν η οικογένειά του.
 
Ανέφερε ότι ο ίδιος υπέβαλε παραίτηση από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΙΣ. «Έμαθα στη ζωή μου να συμπεριφέρομαι σύμφωνα με τους θεσμούς, τη δεοντολογία και τη νομοθεσία και από τη στιγμή που αισθάνθηκα ότι διαχωρίζεται η θέση μου όχι επί θεμάτων αρχών και ουσίας αλλά χειρισμών, έπρεπε να αποχωρήσω από εκπρόσωπος Τύπου».
 
Είπε πως τον χαροποιεί η θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, ότι η απόφαση του κάθε γιατρού, όπως και του Βάσου Οικονόμου, είναι σεβαστή.
 
Έκλεισε το ΓΕΣΥ και
έμεινε το Κυπριακό
Για χρόνια, είπε ο Βάσος Οικονόμου, υπήρχαν δυο ατελείωτοι διάλογοι σε αυτό τον τόπο, για το Κυπριακό και το ΓΕΣΥ.
 
Ήταν καιρός, επισήμανε, να μπει ένα τέλος στις συζητήσεις για το ΓΕΣΥ όπως και έγινε, διότι και οι διάλογοι πρέπει κάποτε να ολοκληρώνονται. «Ως ηγεσία του ΠΙΣ κάναμε το καθήκον μας, είπαμε την άποψή μας σε σχέση με τις παραμέτρους του Γενικού Σχεδίου Υγείας», όμως ο διάλογος έπρεπε να ολοκληρωθεί».
 
«Διαφωνώ, αλλά πολεμώ
για την επιτυχία του ΓΕΣΥ»
Στη συνέντευξή του στον REPORTER, ο Δρ. Βάσος Οικονόμου, επανέλαβε πολλές φορές τις διαφωνίες, τους ενδοιασμούς και τις επιφυλάξεις που διατηρεί ως προς το συγκεκριμένο ΓΕΣΥ, ωστόσο όπως ο ίδιος είπε, «παρ’ όλα αυτά -έκρινα ότι καλώς ή κακώς-, ορθώς κατά την άποψή μου, ότι πρέπει να συμμετάσχουμε για να πολεμήσουμε εντός του ΓΕΣΥ για την επιτυχία του.
 
Μίλησε, μάλιστα, για νεαρή διαπλεκόμενη κομματοκρατούμενη διεφθαρμένη αυτοκαταστροφική κυπριακή κοινωνία, η οποία κατά τον Βάσο Οικονόμου, δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει και στο ΓΕΣΥ, όπως απέτυχε σε όλα τα άλλα από το 1960.
 
Ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα στο ΓΕΣΥ δεν είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα η οποία όπως εκτίμησε, θα ξεκινήσει, έστω και με τα προβλήματα που υπάρχουν.
 
«Το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή της δευτεροβάθμιας και εδώ θα κριθεί η κοινωνία μας και κυρίως αυτοί που κρατούν τα ηνία της εξουσίας. Είναι η αναδιάρθρωση των νοσηλευτηρίων του δημοσίου που θα οδηγήσει στην αυτονόμηση, για να μπορέσουν να ενταχθούν στο σύστημα, διότι τα νοσηλευτήρια του δημοσίου που ανήκουν στον κυπριακό λαό πρέπει να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ΓΕΣΥ, διαφορετικά δεν βλέπω πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου αυτού».
 
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι δεν είναι στις προθέσεις να επηρεάσει οποιονδήποτε συνάδελφό του να συμβληθεί με το ΓΕΣΥ, σεβόμενος την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ.

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο