Με δύο νέους διαγωνισμούς θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Διαγωνισμός Ρομποτικής, Robotex Cyprus

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων της Cyta η Διάσκεψη Τύπου για την παρουσίαση του 3ου Παγκύπριου Διαγωνισμού Ρομποτικής, Robotex Cyprus.

Μετά την τεράστια επιτυχία των δύο προηγούμενων διοργανώσεων, το Robotex Cyprus 19, θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου,  και υπόσσχεται νέες εμπειρίες με αφορμή την εισαγωγή δύο νέων τύπου διαγωνισμών, τον Folkrace και τον Colour Picking.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρους της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Την σημερινή εκδήλωση χαιρέτισαν, οι κύριοι συντελεστές και εκπρόσωποι του Cyprus Computer Society (CCS) ως διοργανωτής, του Πανεπιστήμιου Κύπρου και του Οργανισμού Νεολαίας ως συνδιοργανωτές,  της Cyta Στρατηγικός Συνεργάτης, το Υπουργείο Παιδείας ως υποστηρικτής, η Τράπεζα Κύπρου ως Youth Supporter, το Πανεπιστήμιο Κύπρου ως Educational Innovational Leader, το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας και το RISE ως χορηγοί και το ΙΕΤ και η Engino ως αργυροί χορηγοί.
Στο χαιρετισμό του, ο Ανώτερος Διευθυντής Τεχνολογίας και πληροφορικής της Cyta Χρύσης Φοινιώτης είπε πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θεωρείται πλέον δεδομένη. Σημείωσε πως η CYTA με υποδομές και πλατφόρμες που στηρίζονται στην τεχνολογική της υπεροχή πρωταγωνιστεί στο ψηφιακό μέλλον του τόπου και αποτελεί βασικό συμμέτοχο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

 «Στο πλαίσιο αυτό επενδύουμε συστηματικά στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην εκπαίδευση των νέων της Κύπρου μέσω της καινοτομίας και της τεχνολογίας», είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προσαρμογή της εκπαίδευσης στη νέα εποχή είναι πλέον απαραίτητη για να μπορεί να προσφέρει τα εφόδια που χρειάζονται για να προετοιμαστούν για το αύριο. «Ως Στρατηγικός Συνεργάτης του Cyprus Computer Society μοιραζόμαστε τους στόχους των διοργανωτών και στηρίζουμε τις προσπάθειες για εισαγωγή της ρομποτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Κύπρο», σημείωσε.

 Ο Ανδρέας Λούτσιος Αντιπρόεδρος του CCS που είναι ο διοργανωτής του Διαγωνισμού, στο δικό του χαιρετισμό είπε αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραματίζει η περσινή επιτυχία σε συνδυασμό με τη φετινή αναβάθμιση της διοργάνωσης στην επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού. Πρόσθεσε πως η δυναμική παρουσία της Κύπρου στον αντίστοιχο παγκόσμιο διαγωνισμό στην Εσθονία αποδεικνύει ότι παράγεται πολύ σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων της ανάπτυξης της εκπαιδευτικής ρομποτικής και την προσέλκυση παιδιών στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στην Κύπρο.

 Ο κ. Λούτσιος είπε πως ο αριθμός των συμμετοχών σε ομάδες αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, ενώ ευχαρίστησε εκτός από τα συνδιοργανωτές και τους υποστηρικτές του διαγωνισμού., τους εθελοντές, οι οποίοι θα ξεπεράσουν στον αριθμό τους 100.

 Ο Μιχάλης Τουρτούρης, Επιθεωρητής Πληροφορικής Διεύθυνσης Μέσης του Υπουργείου Παιδείας, είπε πως μέσω της επιστήμης της πληροφορικής οι μαθητές μπορούν να ασχοληθούν με ένα μεγάλο εύρος διδακτικών περιοχών. «Είναι ευθύνη όλων μας η κατοχύρωση, η διασφάλιση και η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας. Το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της κεντρικής επιδίωξης του για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στηρίζει και προωθεί τέτοιους διαγωνισμούς για να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εμπλακούν και να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας, ομαδικής δουλειάς, ευγενούς άμιλλας αλλά και ευστροφίας και καινοτομίας», είπε.
Τον διαγωνισμό παρουσίασαν τα μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Robotex Πανίκος Μασούρας, Γιώργος Γεωργίου και Περικλής Cheng. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές και ενήλικες και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται με τη βοήθεια του προπονητή-εκπαιδευτή τους να ετοιμάσουν ομάδες για να δημιουργήσουν ρομπότ τα οποία θα διαγωνιστούν στις διάφορες προκλήσεις.

 Όπως είπε ο κ. Μασούρας, οι προκλήσεις όπως η μονομαχία μεταξύ δύο ρομπότ, η έξοδος από τον λαβύρινθο, όπως και η έκθεση κατασκευών των παιδιών του δημοτικού, αναμένεται να έχουν απήχηση εκτός από τους διαγωνιζόμενους και στους φίλους και συγγενείς που θα παρακολουθήσουν. Οι νικητές θα λάβουν μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Robotex στην Εσθονία.

 Οι ενδιαφερόμενοι για να δημιουργήσουν ομάδα συμμετοχής, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.robotex.org.cy και να εγγραφούν μέχρι τις 26 Μαΐου 2019.

Χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού είναι το ΚΥΠΕ, ο ALPHA Κύπρου και ο REPORTER.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»