Πρόωρο να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της απόφασης του Ανωτάτου

Είναι πολύ πρόωρο να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου να κρίνει ως αντισυνταγματικούς τους νόμους που θεσπίστηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης επιβάλλοντας μειώσεις και παγοποίηση προσαυξήσεων στις απολαβές και στις συντάξεις των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, δήλωσε ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ).
 
Μάλιστα, η ίδια πηγή εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το οικονομικό βάρος της απόφασης θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο απ’ ότι παρουσιάζεται.
 
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κανένας υπολογισμός κόστους, επειδή ακριβώς η απόφαση πρέπει να ερμηνευθεί σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία για το τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, πότε εφαρμόζεται και πώς εφαρμόζεται», δήλωσε η ίδια πηγή.
 
Θεωρείται δεδομένο ότι η Δημοκρατία θα καταθέσει έφεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ταυτόχρονο αίτημα για αναστολή της εφαρμογής της απόφασης μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
 
Επίσης, εκτιμάται ως ακραίο σενάριο η απόφαση αυτή να οδηγήσει σε αυτόματη και αναδρομική επιστροφή των αποκοπών, ενώ θεωρείται ότι αυτό το δικαίωμα πιθανώς να περιορίζεται αποκλειστικά σε όσους προσέφυγαν ονομαστικά κατά των νομοθεσιών αυτών, κάτι που περιορίζει σημαντικά το κόστος.
 
Παράλληλα, στην περίπτωση που η απόφαση του Δικαστηρίου θα εφαρμοστεί από εδώ και μπρος, ο αντίκτυπος μειώνεται, αφού ήδη υπάρχει ειλημμένη απόφαση για σταδιακή επιστροφή των απολεσθέντων εισοδημάτων στους υπαλλήλους και συνταξιούχους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα, μια απόφαση που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στο τέλος του 2022 ή αρχές του 2023.
 
Είναι πολύ πρόωρο, ανέφερε η ίδια πηγή, να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος χωρίς να ερμηνευθεί η απόφαση και συνακόλουθα να υπολογιστεί η όποια δημοσιονομική επίπτωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας με σφραγίδα Ανωτάτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος ΚΕΒΕ: Όχι μόνο στις πλάτες του ιδιωτικού τομέα το βάρος της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΕΒ: Κάθε απειλή για την πατρίδα θα την σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας

Δειτε Επισης

Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Τέσσερις οι συλληφθέντες για «Δημητρούι» που προσφεύγουν στο Εφετείο-Οι βασικοί άξονες της έφεσης
Τέλος στην Οδύσσεια του παππού Χρύσανθου-Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απονομή χάριτος
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Άλλη μια τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 61χρονος Πολύκαρπος Μιχαήλ
Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες