Γιατί αυξήθηκαν κατά επτά σεντ οι τιμές των καυσίμων

Στα έξι με επτά σεντ κυμαίνεται η άνοδος στις τιμές των καυσίμων και όπως ενημερώθηκε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής δεν διαφαίνεται αισχροκέρδεια και ούτε δικαιολογείται παρέμβαση για πλαφόν.
 
Βουλευτές θεωρούν ότι η μείωση που επήλθε στον φόρο κατανάλωσης με ψήφιση της Βουλής πρόσφατα, έχει εξανεμιστεί και οι καταναλωτές δεν την έχουν νιώσει στις τσέπες τους.

Η συζήτηση για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και οι επιπτώσεις στην οικονομία συζητήθηκαν ύστερα από πρόταση του βουλευτή της ΕΔΕΚ Ηλία Μυριάνθους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε πως δεν διαπιστώθηκε αισχροκέρδεια και ότι από το Υπουργείο Εμπορίου λέχθηκε στη συνεδρίαση ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

Εμείς, είπε, θα έχουμε έγνοια ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες νοιώθουν πραγματικά πως στις αυξομειώσεις δεν υπάρχει αισχροκέρδεια.
 
Ανέφερε επίσης πως αν οι εταιρείες διατηρούν σταθερό ποσοστό κέρδους, αυτό διαφαίνεται στους λογαριασμούς που διατηρούν και είναι εύκολο να ελεγχθούν.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι υπάρχει συνέχεια στις αυξήσεις των καυσίμων και ότι η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων από 1,05 σεντ έφθασε τα 1,21 σεντ και πλέον η μείωση στους φόρους έχει υπερκαλυφθεί. 

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να απαντήσει γιατί όταν η τιμή διεθνώς ήταν στα 140 δολάρια το βαρέλι η τιμή της βενζίνης ήταν στο 1,40 σεντ το λίτρο ενώ σήμερα που είναι στα 66 δολάρια, η τιμή είναι στα 1,21 σεντ.
 
Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση γιατί δεν εφαρμόζει τις προτάσεις για ανταγωνισμό και δεν προωθεί την υγραεριοκίνηση και την ηλεκτροκίνηση.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως είμαστε στο ίδιο έργο θεατές στο θέμα των καυσίμων και ότι το Υπουργείο λέει ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια και πως δεν ισχύει αυτό που λέχθηκε για απορρόφηση της μείωσης στις τιμές. Ανέφερε ακόμη πως αν δεν περνούσε η μείωση στους φόρους κατανάλωσης, σήμερα θα είχαμε άλλα έξι σεντ αύξηση στις τιμές.
 
Ο Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ ανέφερε πως σήμερα το κόμμα του δικαιώνεται γιατί είχε καταψηφίσει τη μείωση στους φόρους και είχε τότε εκφράσει επιφυλάξεις ότι αν δεν έμπαιναν ασφαλιστικές δικλείδες και έλεγχος, τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν ως δώρο στους καταναλωτές, θα εξανεμίζονταν.

Ανέφερε ακόμη πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν ότι δεν βλέπουν χειραγώγηση τιμών. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μυριάνθους το 2006 υπήρχαν 240 πρατήρια με πώληση 1 δισ. λίτρα καυσίμων, ενώ σήμερα υπάρχουν 310 πρατήρια και σημειώνεται μείωση στην κατανάλωση των καυσίμων κατά 150 εκ.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι η νομοθεσία για μείωση του φόρου κατανάλωσης που ψήφισε η Βουλή τελικά αποδείχθηκε ότι δεν βοηθά τους καταναλωτές.
 
Εμείς, είπε, είχαμε προβλέψει ότι τη μείωση θα την απορροφούσε η αγορά εις βάρος των καταναλωτών και υπέρ των επιχειρήσεων και λέγαμε μάλιστα ότι σε 4 μήνες η λιανική τιμή θα ανέρχεται στα ίδια επίπεδα.
 
Καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών 
Στην Επιτροπή Εμπορίου συμφωνήθηκε να αποσυρθούν οι δύο προτάσεις νόμου που είχαν κατατεθεί από τους Κωστή Ευσταθίου και Γιώργο Περδίκη και αφορούσαν την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) από τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, υποβλήθηκε πρόταση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, η οποία θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή προς συζήτηση με βάση την οποία προνοείται επέκταση της προστασίας από τις ρήτρες αυτές όχι μόνο σε φυσικά πρόσωπα, αλλά και στις εταιρείες συγκεκριμένου μεγέθους.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απόσυρση των προτάσεων Ευσταθιού-Περδίκη και την υιοθέτηση της πρότασης του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, η οποία ουσιαστικά τις βελτιώνει, και εξήρε τη θετική συμβολή του στη ρύθμιση του ζητήματος.
 
Ο Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ είπε πως η πρόταση Ιωάννου θα βοηθήσει τις ΜμΕ και θα τις προστατεύσει όπως προστατεύει και τα φυσικά πρόσωπα.
 
Αναφέρθηκε όμως στις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τα  δικαστήρια, λέγοντας ότι από τις 50 υποθέσεις, μόνο τρεις προωθήθηκαν στα δικαστήρια εκ των οποίων οι δύο αφορούν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και ότι η επιτροπή απευθύνθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας επίσπευση.
 
Η πρόταση Ιωάννου καλύπτει μικρές επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
 
Αυτά αφορούν οι εταιρείες να έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 2 εκ, να εργοδοτούν πέντε άτομα προσωπικό και να έχουν ενεργητικό ως ένα εκατομμύριο, εξηγώντας ότι αν πληρούν δύο από αυτά τα κριτήρια μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο όπως συμβαίνει και με τα φυσικά πρόσωπα.
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως η πρόταση Ιωάννου είναι πολύ σημαντική και θα κατατεθεί την Παρασκευή προς συζήτηση και ως εκ τούτου αποσύρθηκε η πρόταση που ο ίδιος είχε καταθέσει και αυτή του Κωστή Ευσταθίου της ΕΔΕΚ. Εξήγησε ότι με την πρόταση του Επιτρόπου οι ΜμΕ εμπίπτουν στον νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες και αυτό είναι σημαντικό για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις.
 
Υλοποίηση σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
 
Η Επιτροπή εξέτασε επίσης την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για λειτουργία ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού είπε πως πρόκειται για μια "βασανισμένη ιστορία" με καθυστερήσεις. Εξήγησε πως υποβλήθηκε πρόταση από το ΧΑΚ και ότι αν γινόταν αποδεκτή θα οδηγούσε σε ταχύτερη εφαρμογή της ελεύθερης αγοράς με το μικρότερο κόστος και ενώ συζητήθηκε η πρόταση αυτή και όλοι ήταν υπέρ, ο Υπουργός Εμπορίου μόλις την περασμένη Παρασκευή απέρριψε την πρόταση με κάποιες εξηγήσεις.
 
Ανέφερε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό για να πείσει την Επιτροπή ότι είναι καλύτερα η αγορά να παραμείνει υπό την ομπρέλα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας.
 
Ο  βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως ο Υπουργός αρνήθηκε να συναντήσει το ΔΣ του ΧΑΚ για την πρότασή του και ότι η απόφασή του φαίνεται να ήταν προειλημμένη αφού πάρθηκε την περασμένη Παρασκευή πριν από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι το Υπουργείο θεωρεί μη συμφέρουσα την πρόταση του ΧΑΚ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, αλλά το ίδιο το ΧΑΚ επιμένει ότι δεν ακούστηκαν τα επιχειρήματά του και ότι για μια ακόμη φορά ήταν θεατής στην όλη ιστορία.
 
Ανέφερε ότι κατόπιν τούτου θα υπάρξει επικοινωνία με τον Υπουργό Εμπορίου και συζήτηση της κατάστασης.
 
Ο Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι η παρά την πρόθεση του ΧΑΚ να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, το Υπουργείο έχει άλλες προθέσεις και θεωρεί ότι η ανάληψη από το Χρηματιστήριο θα δημιουργούσε περαιτέρω καθυστέρηση με επιπλέον κόστος 3 εκατομμύρια.

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»