Ηλικιωμένοι...έτοιμοι για όλα-Χορεύουν, τραγουδούν, γυμνάζονται και παίζουν θέατρο

Τα γηρατειά είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων, αλλά μια φυσιολογική εξέλιξη που θα πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίσει ψυχικά με διαφορετικούς τρόπους ή όπως είπε κάποτε ένας Γερμανός συγγραφέας «να ζήσουν τη ζωή και να ξεχάσουν την ηλικία τους».

Στην Πάφο, εκατοντάδες ηλικιωμένοι παίρνουν ανάσα και χαρά στην καθημερινότητά τους, ξεχνούν τα προβλήματά τους, περνώντας χρόνο στα δύο Κέντρα Ενηλίκων που βρίσκονται στην πόλη τους. Εκεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνει χορό, τραγούδι, μαθήματα χειροτεχνίας, γυμναστική μέχρι και εκδρομές.
 
Τα Κέντρα Μούταλλου και Πάφου, τα οποία λειτουργούν από το 2000 και το 2006 αντίστοιχα, εντάσσονται στα προγράμματα που προσφέρει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ). Στόχος του Οργανισμού, σύμφωνα με τα όσα είπε στον REPORTER, η Διευθύντρια του Κέντρου Ενηλίκων Μουτάλλου, είναι «να προσφέρουμε τις δραστηριότητες αυτές με τις οποίες θα επιτύχουμε την πρόληψη και την αντιμετώπιση των βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι. Κυρίως, όμως, δίνουμε δύναμη, ώστε να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός λόγω ηλικίας».
Κάθε μέρα μια άλλη μέρα
Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κέντρων αλλάζει ανά διαστήματα και οι δραστηριότητες ποικίλουν. Τη Δευτέρα έχουν χορωδία, την Τρίτη φυσιοθεραπεία και μπλέξιμο, την Τετάρτη φοράνε τα γυμναστικά τους παπούτσια και κάνουν τις δικές τους ασκήσεις. Την Πέμπτη χορεύουν, ενώ την Παρασκευή εκτός από γυμναστική και φυσιοθεραπεία, υπόκεινται σε εβδομαδιαία ιατρική εξέταση.

Στις καθημερινές δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται η εκμάθηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά και διαλέξεων.
Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων, είναι η συμμετοχή των ηλικιωμένων του προγράμματος σε θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

«Είχαμε οργανώσει μια μεγάλη εκδήλωση αναπαράσταση της παρασκευής ρεσιού, μια άλλη φορά κάναμε αναπαράσταση της παραδοσιακής γαμήλιας τελετής. Πάντα, εάν και εφόσον υπάρχει ο κόσμος και ο χρόνος, προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε τέτοιου είδους παραστάσεις γιατί η πραγματικότητα είναι ότι το χαίρονται και με το παραπάνω», σχολίασε η κ. Χριστοδούλου.
«Θέλουν να δείξουν πως ακόμα
μπορούν να κάνουν πράγματα»
Τα δύο Κέντρα φιλοξενούν περίπου 150 ηλικιωμένους. Ανθρώπους που ίσως έμειναν μόνοι, ανθρώπους που θέλουν να συνεχίζουν να ζουν τις ημέρες τους και μετά τη συνταξιοδότησή τους ευχάριστα, γεμάτες χαμόγελο, δίπλα από φίλους. Άλλωστε, όπως σημείωσε και η κ. Χρυσοστόμου, «θέλουν να δείξουν πως ακόμα και σ' αυτή την ηλικία μπορούν να κάνουν πράγματα».
«Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να δίνεις σε αυτούς τους ανθρώπους. Τους βλέπουμε χαρούμενους και χαιρόμαστε και εμείς μαζί τους. Είναι κάποιοι από αυτούς που είναι μόνοι τους και το γεγονός ότι δεν είναι μόνοι τους εδώ τους κάνει ευτυχισμένους.
 
Δεν χάνουν την ευκαιρία να μπουν σε ένα λεωφορείο και να πάνε εκδρομή. Το ζητούν, το έχουν ανάγκη. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως δεν πρέπει να αποκλείουμε τα άτομα αυτά από την κοινωνία γιατί κάποτε θα βρεθούμε στη θέση τους», σημείωσε με συγκίνηση η κ. Ξένια Χρυσοστόμου.

Η δράση του Συμβουλίου Κοινωνικού Εθελοντισμού δεν σταματάει εδώ, αφού λόγω της μεγάλης απήχησης γίνεται προσπάθεια λειτουργίας τρίτου Κέντρου ηλικιωμένων στην Κάτω Πάφο.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας