Αποκτά... συνήγορο ο Κύπριος ασθενής-Κοντά του όλα τα παράπονα και οι καταγγελίες

Πολύ κοντά στη θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου Υγείας» βρίσκεται η Κύπρος, με τον ασθενή στον τόπο μας να αποκτά επιτέλους φωνή, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίνει ή επιβάλλεται να βρει το δίκιο του.
 
Στόχος του θεσμού του «Συνηγόρου Υγείας», είναι να πληροφορεί και να επιλύει προβλήματα δυσλειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας, γεγονός που, όπως εκτιμάται, θα συμβάλει καθοριστικά στην πληροφόρηση και την προστασία των ασθενών.
 
Όχι μόνο ως προς την ομαλή διευθέτηση των παραπόνων που υποβάλλονται από οποιονδήποτε ασθενή σε εξωδικαστικό επίπεδο, αλλά κυρίως ως προς την ενημέρωση για τη διαφύλαξη και προώθηση των δικαιωμάτων τους.
 
Στον Συνήγορο τα παράπονα και οι καταγγελίες
Πιο επιτακτική από ποτέ για τους ασθενείς είναι η θέσπιση του «Συνηγόρου Υγείας», τόνισε μιλώντας στον REPORTER, η Ειδική σύμβουλος της Ad hoc Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική για Προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών Δρ. Ανδρούλλα Ελευθερίου.
 
Διατυπώνοντας τη θέση ότι η αξιοπρεπής διαχείριση των παραπόνων και καταγγελιών των ασθενών, αποτελεί δείκτη ενός ποιοτικού συστήματος υγείας μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας, η κ. Ελευθερίου παραδέχθηκε ότι οι μηχανισμοί που μέχρι σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν στην Κύπρο, δεν μπορούν να αποδώσουν σωστά και χρειάζονται ενίσχυση και καλύτερο συντονισμό προς όφελος των ασθενών.
 
Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου Υγείας», είναι καθοριστικής σημασίας βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Μήνας ορόσημο ο Ιούνιος 
«Φιλοδοξούμε μέχρι τον Ιούνιο του 2019 να έχει ολοκληρωθεί η τροποποίηση του Νόμου για τον θεσμό του Συνηγόρου Υγείας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να έχει εμπεδωθεί ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του θεσμού, να τεθεί κατόπιν σε δημόσια διαβούλευση, να γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία του και να προωθηθεί, τελικώς, ο σχετικός νόμος προς ψήφιση», όπως επισήμανε.
 
Προκειμένου να εξηγήσει τη χρησιμότητα του θεσμού του Συνηγόρου Υπεράσπισης, η κ. Ελευθερίου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό ιατρικής αμέλειας με Ελλαδίτη ασθενή, που νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με οδοντιατρική λοίμωξη και ο οποίος, όπως είπε, εξήλθε με παράλυση στο αριστερό του πόδι και έχοντας μάλιστα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην υγεία του.
 
«Μετά από πολύχρονο δικαστικό αγώνα, η Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκε να καταβάλει στον άνθρωπο αυτόν αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ», τόνισε η κ. Ελευθερίου.
 
Μίλησε για σοκαριστική είδηση, η οποία όμως, όπως επισήμανε, δεν είναι και η μοναδική, καθώς «η υπόθεση αυτή ήρθε να προστεθεί σε αρκετές άλλες που βλέπουν για λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας κατά διαστήματα και κατόπιν ξεχνιούνται, μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος πάσχοντας συνάνθρωπός μας θα βρεθεί σε έναν κυκεώνα ταλαιπωρίας και προβλημάτων, ο οποίος πιθανότατα και ως έναν βαθμό θα μπορούσε να έχει αποτραπεί».
 
Οι ασθενείς, ούτε γνωρίζουν ούτε διεκδικούν
Κατά την κ. Ελευθερίου, αποτελεί οδυνηρή η διαπίστωση το γεγονός ότι ελάχιστοι ασθενείς γνωρίζουν επαρκώς τα δικαιώματά τους και ακόμη λιγότεροι τα διεκδικούν, προβάλλοντας σωστά και τεκμηριωμένα τις θέσεις τους.
 
Δυστυχώς, είπε χαρακτηριστικά, η «δύναμη» που έχουν δώσει στους πάσχοντες οι «Περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών» και «Περί της Διαδικασίας Διαβούλευσης Κρατικών και άλλων Υπηρεσιών σε θέματα που αφορούν τους Ασθενείς» Νόμοι, του 2005 και 2016 αντίστοιχα, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά.
 
Σημείωσε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο,  η «δύναμη» αυτή χρειάζεται να δομηθεί στο πλαίσιο ενός ανεξάρτητου θεσμού, ο οποίος θα διαχειρίζεται όλες τις πτυχές του θέματος από την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών έως και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του ίδιου του θεσμού, τον συνεχή εκσυγχρονισμό του και την έγκαιρη λήψη διορθωτικών μέτρων, όταν αυτό απαιτείται, στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων ή των παραπόνων του ασθενούς που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επισήμανε μάλιστα, πως ο θεσμός του «Συνηγόρου Υγείας» ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
 
Αδήριτη ανάγκη ο θεσμός
στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ
«Συνεπώς, θεωρώ αδήριτη ανάγκη την άμεση προώθηση και εφαρμογή του θεσμού αυτού, ειδικά εν μέσω της τεράστιας κοινωνικής μεταρρύθμισης που βρίσκεται προ των πυλών με το Γενικό Σχέδιο Υγείας», τόνισε η κ. Ελευθερίου, επισημαίνοντας ότι η διαρκής εκπαίδευση και ενημέρωση της κοινωνίας, της κοινότητας των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική, αν πραγματικά θέλουμε τα κακώς έχοντα να περιοριστούν.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας