«Σε πέντε με δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν πολύτεκνοι στην Κύπρο»

Τρομάζουν οι αριθμοί σε σχέση με την υπογεννητικότητα στην Κύπρο. Το φαινόμενο εντείνεται και η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων προειδοποιεί για τους σοβαρότατους κινδύνους που εμπερικλείει, τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων, υπό τη μορφή κινήτρων, για αύξηση των γεννήσεων και στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Ντίνος Ολύμπιος, επικαλέστηκε στοιχεία διεθνούς επιστημονικής μελέτης, που παρουσιάζουν την Κύπρο ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά υπογεννητικότητας.
 
Κατά μέσο όρο, στην Κύπρο σημειώνεται μια γέννηση από κάθε γυναίκα, γεγονός που μαρτυρά του λόγου το αληθές.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο, ο δείκτης γονιμότητας έπεσε στο χαμηλότερο σημείο, 1,30 παιδιά ανά γυναίκα, και για την αναπλήρωση του πληθυσμού χρειάζονται 2,1 παιδιά γυναίκα.
 
Κάθε χρόνο και λιγότεροι… ενώ ο πληθυσμός γερνάει
1992 - Γεννήσεις 4ου παιδιού & άνω         1189 οικογένειες
2017 - Γεννήσεις 4ου παιδιού & άνω           345 οικογένειες
 
1992 - σύνολο παιδιών που γεννήθηκαν    11372 οικογένειες
2017 - σύνολο παιδιών που γεννήθηκαν     9229 οικογένειες
 
Η Οργάνωση Πολυτέκνων
προειδοποιεί για τους κινδύνους
Αναφερόμενος στη γήρανση του πληθυσμού, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων επικαλέστηκε και τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το προσδόκιμο ζωής συνεχώς αυξάνεται. Στις γυναίκες βρίσκεται στο 84,1 και στους άντρες στο 80+. Και την ίδια ώρα που ο πληθυσμός γερνάει, οι γεννήσεις μειώνονται δραματικά, υπέδειξε. 
 
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος.
 
Παρέθεσε μάλιστα συγκριτικά στοιχεία, λέγοντας ότι, ενώ στην Κύπρο το 1973 ο νεανικός πληθυσμός ήταν στο 30%, σήμερα έπεσε στο 16%. Αντίθετα τότε (1973), ο πληθυσμός των συνταξιούχων ήταν στο 10%, ενώ σήμερα βρίσκεται στο 16%.
 
Με βάση τις στατιστικές, εξήγησε ο κ. Ολύμπιος, σε αναλογία πληθυσμού για να υπάρχει ισορροπία, σε κάθε τέσσερις εργαζόμενους αναλογεί ένας συνταξιούχος. «Αυτή τη στιγμή μειώθηκε στους τρεις και σε ελάχιστα χρόνια θα πέσει στους δυο».
 
Γι’ αυτό, επισήμανε, η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει ή θα βοηθήσει να αυξηθούν οι γεννήσεις δίνοντας τα απαραίτητα κίνητρα στον πληθυσμό, ή θα προχωρήσει σε δραστικές μειώσεις των συντάξεων.
 
Το γεγονός ότι κάθε χρόνο μειώνονται σημαντικά οι γεννήσεις στην Κύπρο, αυτό λέει πολλά, τόνισε ο πρόεδρος των πολυτέκνων.
 
Παρέθεσε μάλιστα και τις καταγεγραμμένες γεννήσεις κατά τα έτη 2011/12, λέγοντας ότι «μέχρι τότε εγγράφονταν στην Οργάνωση Πολυτέκνων πεντακόσιες οικογένειες περίπου κάθε έτος, επισημαίνοντας ότι αυτά τα ποσοστά κάθε χρόνο μειώνονται, με αποτέλεσμα το 2018 να έχουμε μόνο 150 νέες εγγραφές πολυτέκνων.
 
Δώστε κίνητρα, αλλιώς χαθήκαμε
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων εξέφρασε την ανάγκη η Πολιτεία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και να δώσει κίνητρα στους πολίτες, ώστε να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, διαφορετικά όπως προειδοποίησε, χαθήκαμε, κατά την έκφρασή του. 

Τι ζητούν οι πολύτεκνοι
-Αύξηση της φοιτητικής χορηγίας εφόσον αποκόπτεται το επίδομα τέκνου κατά την ενηλικίωση ή επαναφορά των φοιτητών σε καθεστώς εξαρτώμενου.
-Επαναφορά της χορηγίας για αγορά αυτοκινήτου.
-Αύξηση επιδομάτων.
-Αφαίρεση εισοδηματικών κριτηρίων ή επιστροφή εκπτώσεων στο φόρο εισοδήματος.
-Επιστροφή επιδόματος μάνας.
-Ειδική τιμολόγηση στην κατανάλωση νερού.
-Ειδική τιμολόγηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
-Δημιουργία υποδομών για λειτουργία ολοήμερων σχολείων, νηπιοκομικών και παιδοκομικών σταθμών για να διευκόλυνση των εργαζόμενων γονιών και ιδιαίτερα των μανάδων.
 
Νέα ηγεσία της Π.Ο.Π. τον Απρίλιο
Οι πολύτεκνοι πρόκειται να εκλέξουν τη νέα ηγεσία της Οργάνωσής τους στις 7 Απριλίου. Αμέσως μετά θα επιδιώξουν να συναντηθούν με την Υπουργό Εργασίας για να θέσουν τα αιτήματά τους, με την ελπίδα να υπάρξουν νέες εξαγγελίες, στη Γιορτή της Μάνας, που διοργανώνεται κάθε πρώτη Κυριακή Μαΐου.
 
Φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου την Κυριακή, 5 Μαΐου και είναι αφιερωμένη στην εγκλωβισμένη πολύτεκνη μάνα.
 
Αυτό που θα μεταφέρουμε στην Υπουργό, είπε ο κ. Ολύμπιος, είναι την αγωνία μας ότι σε πέντε με δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν πολύτεκνοι στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ