Σειρά του Χαμπιαούρη να απαντήσει στο υπόμνημα για τη βία στα σχολεία

Οι φορείς της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ – ΟΕΛΜΕΚ- ΟΛΤΕΚ, οργανωμένοι γονείς Μέσης, Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης, μαθητές, αναμένουν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει γραπτώς απάντηση στο υπόμνημα, το οποίο του κατέθεσαν κατά την χθεσινή κοινή συνάντηση τους σε σχέση με τα θέματα αποκλίνουσας ή/και βίαιης συμπεριφοράς στα σχολεία, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.
 
«Εμείς αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας να δώσει γραπτώς απάντηση στο υπόμνημα που του δώσαμε και να προσδιορίσει με συγκεκριμένο τρόπο το πότε και το πως θα εφαρμόσει τα μέτρα. Ως απότοκο της χθεσινής συνάντησης, σήμερα παρουσιάζεται η τοποθέτηση φυλάκων στα σχολεία. Είναι απογοητευτικό διότι δεν είναι με αυτά τα μέτρα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά με σειρά άλλων μέτρων που παραθέσαμε εμείς στο υπόμνημα. Και έτσι εμείς αναμένουμε το πως θα τοποθετηθεί το Υπουργείο γραπτώς», είπε ο κ. Φυλακτού.  
 
Στο μεταξύ, σε σημερινή ανακοίνωση της για την χθεσινή συνάντηση των φορέων της εκπαίδευσης με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για τα θέματα της βίας και της παραβατικότητας, η ΠΣΕΜ αναφέρει ότι κατέθεσαν ενώπιον του Υπουργού μετά από συνεννόηση με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς φορείς, γονείς και καθηγητές, κοινό πλαίσιο αιτημάτων έτσι ώστε να τεθούν οι σωστές βάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραβατικότητας.
 
«Το πρόβλημα της παραβατικότητας παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα λόγω της αύξησης των προβλημάτων και ανισοτήτων που επικρατούν τόσο στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στα σχολεία μας. Η ολιστική και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνει με σποραδικές επεμβάσεις και περιστασιακά μέτρα τα οποία θα στηρίζονται στην καταστολή, αλλά με τη σωστή υποστήριξη του κόσμου που το έχει ανάγκη και των μαθητών από την κοινωνία και το σχολείο.
 
Ο μόνος τρόπος για να χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, είναι η οικοδόμηση ενός πραγματικά ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου, το οποίο θα καλλιεργεί μέσω της ολόπλευρης μόρφωσης την κριτική σκέψη στον μαθητή και θα τον εφοδιάζει με τις κατάλληλες αντιστάσεις, έτσι ώστε να μένει μακριά από τέτοια φαινόμενα», προσθέτει.
 
Η ΠΣΕΜ αναφέρει, επίσης, ότι στη χθεσινή συνάντηση, κατήλθαν με καλή διάθεση και διαλλακτικότητα αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα.
 
«Καταστήσαμε ξεκάθαρο εξ αρχής πως απαιτούμε την άμεση υλοποίηση των αιτημάτων μας τα οποία ενισχύουν την πρόληψη. Η πλευρά του Υπουργείου για ακόμα μια φορά  επέλεξε τις υπεκφυγές και την αοριστολογία. Μας έκαναν λόγο, για δήθεν δυσκολίες και οικονομικά αδιέξοδα, αλλά και για τροχιοδρομήσεις μέτρων που βρίσκονται ήδη(!) σε τροχιά υλοποίησης.
 
Επιπρόσθετα, μόνο λύπη μας προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου, για να μπουν ιδιωτικοί φρουροί στα σχολεία μας. Αυτό το μέτρο αποτελεί άλλο ένα συντηρητικό πισωγύρισμα για την Παιδεία του τόπου. Η καταστολή με την εισαγωγή φρουρών, ψηλών περιφράξεων και καμερών ασφαλείας ενισχύει μόνο την καταστολή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος αλλά αντίθετα θα συμβάλει στην ενίσχυση των προβλημάτων μέσω της παρακολούθησης και την τρομοκρατία σε βάρος των μαθητών», συμπληρώνει.
 
Με απλά λόγια το Υπουργείο, συνεχίζει η ΠΣΕΜ, «μας ανέφερε ότι υπάρχουν λεφτά για να επενδύσουμε στην καταστολή μέσω της εισαγωγής φρουρών, αλλά δεν υπάρχουν λεφτά για περαιτέρω ενίσχυση της πρόληψης με την εισαγωγή περισσότερων εκπαιδευτικών ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και συμβούλων«.
 
«Ήρθε η ώρα όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει δημιουργήσουμε μια κοινωνία πρόληψης και όχι καταστολής. Ως ΠΣΕΜ θεωρώντας πως τα όσα θέσαμε προς υλοποίηση στο Υπουργείο είναι εφικτά και αναγκαία και ενισχύουν την πρόληψη, καλούμε το Υπουργείο να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος και να επενδύσουν στην πρόληψη και όχι στην καταστολή», προσθέτει.
 
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου, σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας είπε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρκεστούν σε αερολογίες και αόριστες τοποθετήσεις, ότι θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα, τα οποία θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του συγκεκριμένου φαινομένου, του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας.
 
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με πρόληψη και όχι με καταστολή. Ήρθε η ώρα επιτέλους όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πρόληψης και όχι καταστολής», πρόσθεσε.
 
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι τα πλείστα θέματα τα οποία έχουν τεθεί έχουν ήδη τροχιοδρομηθεί από το Υπουργείο Παιδείας προς επίλυση.
 
«Περιλαμβάνονται αυτά όλα στην εθνική στρατηγική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας, αλλά επιπλέον και στην ευρύτερη πολιτική στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Σύντομα θα απαντήσω στο έγγραφο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί έχουμε λύσεις και θα συγκαλέσω ξεχωριστά τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους γονείς , τους μαθητές, να επεισέλθουμε σε περισσότερο βάθος για συζήτηση των θεμάτων», σημείωσε .
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι αναφέρθηκε ο θεσμός του σχολικού κοινωνικού λειτουργού και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, και  πρέπει να γίνει συνεννόηση με άλλα Υπουργεία.
 
«Προχωρούμε με τους 20 εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, προχωράμε με τους φρουρούς ασφαλείας στα λύκεια, στα εξατάξια σχολεία και στις τεχνικές σχολές. Έχουμε οριοθετήσει και έχουμε ετοιμάσει τα εναλλακτικά προγράμματα μάθησης και πολλά άλλα. Δώσουμε προφορικά κάποιες απαντήσεις και θα τις δώσουμε και γραπτώς», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε χθεσινές δηλώσεις του είπε ότι οι φορείς της εκπαίδευσης κατέθεσαν ένα δεκάλογο στην ουσία προτάσεων, τις οποίες έθεσαν και ανέπτυξαν ενώπιον του Υπουργού Παιδείας και αναμένουν αυτή την στιγμή να τους δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, ούτως ώστε να ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις για να εξειδικεύσουν ακριβώς την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί .
 
«Καταστήσαμε σαφές ως εκπαιδευτικές οργανώσεις αλλά και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί εταίροι ότι θα πρέπει να υπάρξουν σαφέστατα χρονοδιαγράμματα ούτως ώστε να μπορούμε ακριβώς να αξιολογήσουμε στο πλαίσιο αυτών των χρονοδιαγραμμάτων την πρόοδο που θα επιτευχθεί γιατί η επόμενη σχολική χρονιά δεν είναι μακριά. Συνεπώς, θα περιμένουμε να δούμε τις επίσημες απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια θα επανέλθουμε.
 
Ένα φυσικό χρονοδιάγραμμα είναι ακριβώς το τέλος Αυγούστου, γιατί από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Πρέπει να τρέξουν τα πράγματα μέχρι τότε ακριβώς, να είναι όλα έτοιμα για να εφαρμόσουμε πραγματικά κάτι που θα μπορεί να αποδώσει και θα μπορεί να περιορίσει στην επόμενη σχολική χρονιά τα προβλήματα τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει και πραγματικά είναι αρκετά», συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε χθεσινές του δηλώσεις είπε ότι έχουν ακούσει τον Υπουργό Παιδείας να αναλύει διάφορα θέματα.
 
«Θέλω να τον ευχαριστήσω σαν μέση εκπαίδευση γιατί μας έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα μπουν στα σχολεία οι φρουροί ασφαλείας για τα λύκεια και τις τεχνικές σχολές από τις 07:00 – 14:00. Ήταν ένα αίτημα των οργανωμένων γονιών της μέσης εκπαίδευσης. Απ΄ εκεί και πέρα έχει αναλυθεί και το πλάνο για τους ψυχολόγους και διάφορα άλλα θέματα . Θα αναμένουμε τις απαντήσεις και στα υπόλοιπα σημεία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη