Στη Βουλή τα αδήλωτα και διαφιλονικούμενα τεμάχια γης στα κατεχόμενα

Προβλήματα για τα οποία αναζητούνται λύσεις, δημιουργούν τα αδήλωτα και διαφιλονικούμενα τεμάχια γης στα κατεχόμενα.
 
Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής η οποία ζητά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εντάξει στα ΜΟΕ το θέμα της παραχώρησης των μητρώων των κτηματολογίων Κερύνειας και Αμμοχώστου που σήμερα βρίσκονται στα χέρια του ψευδοκράτους.
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι με βάση στοιχεία, το συνολικό ποσοστό των διαφιλονικούμενων τεμαχίων ανέρχεται στο 1,83 %. Από αυτά το 0,68% ή 3,138 τεμάχια είναι στην Κερύνεια και 1,15% ή 5,275 τεμάχια στην Αμμόχωστο.

Τα αδήλωτα ανέρχονται στο 19,81% ή 91,000 τεμάχια και ανήκουν σε Ε/κ.
 
Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, το θέμα συζητήθηκε και παλαιότερα και είχε ζητηθεί από το ΥΠΕΣ να καθοριστεί μια επιτροπή για εξέταση τέτοιων υποθέσεων.
 
Η εισήγηση τέθηκε εκ νέου και σήμερα και πρόσθεσε πως την επιτροπή μπορούν να απαρτίζουν λειτουργοί του Κτηματολογίου, εκπρόσωποι της Τοπική Αυτοδιοίκησης ή και της Νομικής Υπηρεσίας και μπορεί να λειτουργεί ως επιτροπή μεσολάβησης για εξέταση αυτών των περιπτώσεων.

Ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα μητρώα του Κτηματολογίου Κερύνειας και Αμμοχώστου και ότι καλείται ο ΠτΔ να εντάξει στα ΜΟΕ την παράδοση των μητρώων αυτών.
 
Σύμφωνα με την κ. Κουκουμά, αυτό υπάρχει στην ατζέντα, αλλά η θέση των Τ/κ είναι ότι η παράδοση θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης για λύση του Κυπριακού.
 
Ανέφερε ότι την κατάσταση δυσχεραίνει και το γεγονός ότι κόσμος που γνώριζε λεπτομέρειες απεβίωσε και άρα πρέπει να εξευρεθεί άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης γιατί πολλοί επιθυμούν να αξιοποιήσουν αυτή την περιουσία και στο πλαίσιο του φορέα ισότιμης κατανομής βαρών.
 
Η Μαριέλλα Αριστείδου του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε το ζήτημα πολύ σοβαρό λέγοντας ότι στα αδήλωτα υπάρχουν και τεμάχια που ανήκουν σε Τ/κ.
 
Όπως γίνεται αντιληπτό, ανέφερε, τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά κάποιες υποθέσεις μπορούν να διευθετηθούν αν γίνουν αποδεκτές δηλώσεις νόμιμων κληρονόμων ως αξιόπιστες και τα τεμάχια μεταβιβαστούν σε αυτούς.
 
Ανέφερε ακόμη πως μπορεί να υπάρξει και διευθέτηση του ζητήματος με νομοθετήματα.

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου