Φρουρούς ασφαλείας και σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας

Την επέκταση του θεσμού των φρουρών ασφαλείας στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές, καθ΄όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής του με τους οργανωμένους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, στο πλαίσιο συζήτησης για τη βία και παραβατικότητα στα σχολεία.

Η εισαγωγή φρουρών ασφαλείας ήταν αίτημα της Συνομοσπονδίας Οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με αφορμή τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν ανά διαστήματα την τρέχουσα χρονιά, γεγονός που έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος αναμένεται να μεταφέρει το μέτρο στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι φρουροί θα βρίσκονται στους σχολικούς χώρους από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι.

Πάντως την αντίθεση τους για την πιο πάνω απόφαση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), οι οποίοι σε δηλώσεις τους τόνισαν πως μέτρο σαν αυτό θα ενισχύσει την καταστολή.

Παρέδωσαν δεκάλογο κοινών θέσεων
Κατά τη σημερινή συνάντηση, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, οργανωμένοι γονείς, εκπαιδευτικές οργανώσεις-ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ-, αλλά και μαθητές κατέθεσαν ενώπιον του υπουργού Παιδείας, κοινό έγγραφο στο οποίο αναγράφονταν οι δέκα κοινές τους θέσεις, στις οποίες κατέληξαν μετά από κοινή συνάντηση που είχαν την προηγούμενη βδομάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Τα δέκα σημεία της πρότασης εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για τη βία

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του είπε πως, «τα πλείστα θέματα τα οποία έχουν τεθεί στη σημερινή συνάντηση έχουν ήδη τροχοδρομηθεί για να υλοποιηθούν από το Υπουργείο προς επίλυση. Περιλαμβάνονται αυτά όλα στην Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας αλλά επιπλέον και στην ευρύτερη πολιτική στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Μάλιστα τόνισε, πως «σύντομα θα απαντήσω στο έγγραφο με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα γιατί έχουμε λύσεις και θα συγκαλέσω ξεχωριστά τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους γονείς, τους μαθητές να δούμε σε μεγαλύτερο βάθος τα θέματα».

Σε ερώτηση εάν οι Κοινωνικοί λειτουργοί θα αποτελούν ένα επιπλέον κόστος για του Υπουργείο, ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως, «στη συνάντηση έγινε αναφορά στο θεσμός του Σχολικού Κοινωνικού Λειτουργού. Αντιλαμβάνεστε ότι οι Κοινωνικοί λειτουργοί δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας, εκεί πρέπει να γίνει συνεννόηση με άλλα Υπουργεία για αυτό να μου επιτρέψετε να μείνω ως εδώ και θα επανέλθουμε».

Όσον αφορά τις δέκα θέσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι, ο υπουργός σημείωσε πως βρίσκουν σύμφωνο το Υπουργείο, επειδή, όπως εξήγησε, «είναι θέματα που τα είχαμε υπόψη μας και θα τροχοδρομηθούν και θα επιλυθούν σύντομα. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως προχωράμε με τους 20 ψυχολόγους, προχωράμε με τους φρουρούς ασφαλείας στα Λύκεια, στα εξατάξια σχολεία και στις Τεχνικές Σχολές. Έχουμε οριοθετήσει και έχουμε ετοιμάσει τα εναλλακτικά προγράμματα μάθησης και πολλά άλλα για τα οποία έχουμε ενημερώσει και θα τα δώσουμε και γραπτώς».

Οι γονείς
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την απόφασή του να επεκτείνει τον θεσμό των φρουρών ασφαλείας στα Λύκεια και στις Τεχνικές Σχολές.

«Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση στο Υπουργείο σχετικά με τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία. Εμείς σαν οργανωμένοι γονείς, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαθητές έχουμε παραδώσει ένα έντυπο με το οποίο αναλύουμε τις απόψεις όλων μας σχετικά με βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν. Έχουμε ακούσει τον υπουργό Παιδείας να αναλύει τα θέματα, όπως το πλάνο για τους ψυχολόγους και άλλα. Περιμένουμε τις απαντήσεις και στα υπόλοιπα ζητήματα», είπε ο κ. Νικηφόρου.

Οι εκπαιδευτικοί
Εκ μέρους των εκπαιδευτικών οργανώσεων μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ο οποίος ανέφερε πως «το σημαντικό της σημερινής ημέρας είναι ότι γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και Υπουργείο Παιδείας, κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και προσπάθησαν πραγματικά να δουν με ποιο τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο στα σχολεία, αυτό της βίας και παραβατικότητας».

Πρόσθεσε, επίσης, πως «διάφοροι φορείς, κατέθεσαν ένα πολύ συγκεκριμένο έγγραφο, ένα δεκάλογο προτάσεων. Τις θέσαμε, τις αναπτύξαμε ενώπιον του υπουργού και αναμένουμε αυτή τη στιγμή να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις ούτος ώστε να ακολουθήσουν άλλες συναντήσεις για να εξειδικεύσουμε ακριβώς την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Ζητήσαμε σαφέστατα χρονοδιαγράμματα γιατί η επόμενη σχολική χρονιά είναι κοντά».

Η ΠΣΕΜ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου είπε «εμείς καταθέσαμε με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ένα πλαίσιο αιτημάτων του οποίου θεωρούμε ότι η υλοποίηση είναι επιτακτική ανάγκη. Χαιρόμαστε γιατί σήμερα είδαμε από όλους τους φορείς και όλες τις πλευρές καλή διάθεση και αυτό είναι ελπιδοφόρο».

Τόνισε επίσης πως, «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αρκεστούμε σε αερολογίες και αόριστες τοποθετήσεις. Θέλουμε να δούμε απτά αποτελέσματα, τα οποία θα συμβάλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της βίας και της παραβατικότητας και τονίζουμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό με πρόληψη και όχι με καταστολή».

Τέλος οι μαθητές σημείωσαν πως «τους λυπεί το γεγονός ότι υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου εν έτη 2019 για να μπουν φρουροί στα σχολεία μας και στις σχολικές μονάδες. Πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο μόνο την καταστολή μπορεί να ενισχύσει και ήρθε η ώρα όλοι να καταλάβουμε πως πρέπει δημιουργήσουμε μια κοινωνία πρόληψης και όχι καταστολής».
 

Δειτε Επισης

Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ