Χρειάζονται νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες από ΔΕΑ, είπε ο Νίκος Σεργίδης

Χρειάζονται νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες προκειμένου η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους για την ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας για το θέμα των αγνοουμένων, αναφέρει ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Σεργίδης, σε επιστολή που απέστειλε σήμερα προς το Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ, Πολ Ανρί Αρνί.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναφερόμενος ειδικότερα σε εσκεμμένη και οργανωμένη μετακίνηση οστών από μεγάλους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως στις περιπτώσεις της Άσσιας, της Λαπήθου, της Λαπάτσα κ.α., ο κ. Σεργίδης επισημαίνει, στην επιστολή, πως «τα στοιχεία υπάρχουν και τα γνωρίζουν πολλοί, αξιωματούχοι και μη. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να λείπει η ειλικρίνεια και η συνεργασία που έπρεπε για τη λύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, παρά τις εκκλήσεις ηγετών που γίνονται, ενίοτε κι από εκείνους που κατέχουν τις πληροφορίες», αναφέρει, σημειώνοντας πως "και εμείς γνωρίζουμε, όπως και σεις, πού βρίσκονται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αναζητούνται και ποίοι τα κατέχουν».
 
Περαιτέρω, ο κ. Σεργίδης ερωτά τον κ. Αρνί τι έχει κάνει ως Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ και εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να πεισθούν αρχές και άτομα να δώσουν τα στοιχεία. "Ένας τρόπος κατά την άποψή μας ήταν η υπόδειξη μέσα από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυστυχώς στην πρόσφατη έκθεσή του γίνεται μια υποτυπώδης αναφορά, που αντί να παρουσιάζει την ανησυχητική σημερινή κατάσταση στο θέμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και με ποιον τρόπο θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν, είναι εμφανής η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και ότι τάχατες όλα βαίνουν καλώς», σημειώνει.
 
Στην επιστολή ο κ. Σεργίδης αναφέρεται στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στο ΚΥΠΕ ο κ. Αρνί, επισημαίνοντας πως οι διαπιστώσεις του όσον αφορά τα αναμενόμενα αποτελέσματα στο πλαίσιο του έργου της ΔΕΑ δεν μπορεί παρά να δημιουργούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
 
Επισημαίνει πως η Οργάνωση στηρίζει την προσπάθεια που καταβάλλει η ΔΕΑ και είναι πάντοτε στη διάθεσή της να βοηθήσει, «όσο βέβαια εξαρτάται από μας, το έργο της για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες».
 
«Σημειώνουμε και χαιρετίζουμε τις διάφορες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η ΔΕΑ, όπως η μετάκληση ψυχολόγου από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, η συνεργασία με Πανεπιστήμια, η εκπαίδευση ερευνητών, κ.α. Πλην όμως αυτό που οι οικογένειες αγνοουμένων αναμένουν πρωτίστως και κύρια από τη ΔΕΑ είναι η ανεύρεση των ανθρώπων τους», υπογραμμίζει ο κ. Σεργίδης.
 
Ακόμη αναφέρει πως το έργο που έχει να επιδείξει η ΔΕΑ δεν υποτιμάται «όμως τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων είναι αποκαρδιωτικά  (το 2018 ανευρέθηκαν τα  οστά μόλις 13 ατόμων) και πιο αποκαρδιωτική είναι η πρόβλεψή σας πως ‘τα αποτελέσματα δεν θα αυξάνονται’».
 
«Κατανοούμε τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ στο έργο της και συμφωνούμε πως ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη πληροφοριών. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τις πραγματικότητες. Και εμείς γνωρίζουμε, όπως και σεις, πού βρίσκονται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που αναζητούνται και ποιοι τα κατέχουν», σημειώνει ο κ. Σεργίδης.
 
«Αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα που έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ΔΕΑ. Την εσκεμμένη και οργανωμένη μετακίνηση οστών από μεγάλους πρωτογενείς χώρους ταφής, όπως στις περιπτώσεις της Άσσιας, της Λαπήθου, της Λαπάτσα κ.α. Τα στοιχεία υπάρχουν και τα γνωρίζουν πολλοί, αξιωματούχοι και μη. Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να λείπει η ειλικρίνεια και η συνεργασία που έπρεπε για τη λύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, παρά τις εκκλήσεις ηγετών που γίνονται, ενίοτε κι από εκείνους που κατέχουν τις πληροφορίες», προσθέτει.
 
Ο κ. Σεργίδης ερωτά στην επιστολή του ποιες ενέργειες έχει κάμει η ΔΕΑ προς αυτή την κατεύθυνση. «Τι έχετε κάμει εσείς ως Τρίτο Μέλος της ΔΕΑ και εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να πείσετε αρχές και άτομα να σας δώσουν τα στοιχεία; Ένας τρόπος κατά την άποψή μας ήταν η υπόδειξη μέσα από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δυστυχώς στην πρόσφατη έκθεση του, γίνεται μια υποτυπώδης αναφορά, που αντί να παρουσιάζει την ανησυχητική σημερινή κατάσταση στο θέμα, τα προβλήματα που υπάρχουν και με ποιο τρόπο θα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν, είναι  εμφανής η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και ότι τάχατες όλα βαίνουν καλώς», σημειώνει.
 
Καταλήγει τονίζοντας πως «πιστεύουμε στη ΔΕΑ και στις δυνατότητες που μπορεί να έχει. Νέες ενέργειες και πρωτοβουλίες χρειάζονται για να πείσει όλους τους εμπλεκόμενους στην ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας».
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο