Στο παλιό ΓΣΠ για ντέρμπι και σάντουιτς «Γιαπανά»-Η κόρη του στον REPORTER

Είναι Κυριακή απόγευμα, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Η Λευκωσία, ζει και αναπνέει για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ντέρμπι των αιωνίων. ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια, Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ, ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο γήπεδο της πρωτεύουσας, στο παλαίο ΓΣΠ. 

Χιλιάδες κόσμος κατακλύζει την περιοχή στην καρδιά της Λευκωσίας για τον πολύ μεγάλο αγώνα. Γαλαζοκίτρινοι και πράσινοι, πράσινοι και γαλαζοκίτρινοι, πανέτοιμοι για μια ποδοσφαιρική γιορτή, που όμοια της στην Κύπρο δεν υπάρχει.

Σε λίγο, οι κερκίδες του παλαίου ΓΣΠ, θα σφύζουν από ζωή, δεν θα πέφτει καρφίτσα. Όμως, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, πολύ περισσότερο ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, δεν είναι μια τυπική συνηθισμένη εκδήλωση, που απλώς πηγαίνεις, την παρακολουθείς και φεύγεις.

Είναι μια ιεροτελεστία ή μάλλον κάτι περισσότερο από ιεροτελεστία. Και μέρος αυτής της ιεροτελεστίας, της συγκεκριμένης ιεροτελεστίας, είναι η σύναξη στου «Γιαπανά», κάτω από το ΓΣΠ για το καθιερωμένο σάντουιτς, πριν ή μετά το παιχνίδι. 

Εμείς οι νεότεροι δεν είχαμε την τύχη να ζήσουμε εκείνες τις ρομαντικές εποχές του ποδοσφαίρου. Τις ζούμε, όμως, μέσα από τις διηγήσεις των πατεράδων μας, των συγγενικών μας προσώπων, που ο κάθε ένας από αυτούς έχει να θυμάται και να λέει για τον αξέχαστο εκείνον αγώνα, που είτε κέρδισε είτε έχασε η ομάδα του. Αλλά και για κάτι άλλο. Για το σάντουιτς που έφαγε στον «Γιαπανά». 

Στον «Γιαπανά», το σαντουίτσιδικο σήμα κατατεθέν της Λευκωσίας, του παλαίου ΓΣΠ, ακόμη και σήμερα που το γήπεδο δεν υπάρχει και η επιχείρηση αναγκάστηκε να μετακομίσει και να στεγαστεί αλλού. 
 
Η ιστορία του «Γιαπανά», είναι ένα success story, το οποίο άρχισε από…τύχη. Και όπως εξιστορεί στον REPORTER, η κ. Φλωρεντία Γιαπανά, η οποία έχει υπό την εποπτεία της πλέον την επιχείρηση που είχε ανοίξει ο πατέρας της το 1955, δεν περίμεναν πως θα κρατούσε για τόσα χρόνια. 

«Αφορμή για να ανοίξει η επιχείρηση μας το 1955, ήταν η ανάγκη του πατέρα μου να βρει δουλειά. Έφυγε από το χωριό του, τον Πολύστυπο, ήρθε στην Λευκωσία, επειδή ήταν και πολυμελής οικογένεια. Δεν υπήρχαν πολλές δουλειές στο χωριό, οπόταν κάποιοι έπρεπε να φύγουν. Έτσι ο πατέρας μου επέλεξε να έρθει στη Λευκωσία για να βοηθήσει την οικογένεια και έτσι ξεκίνησε αυτό που έχουμε σήμερα», εξηγεί γεμάτη περηφάνια η κ. Φλωρεντία.
 
Παραδέχεται βέβαια ότι ήταν στην τύχη που ξεκίνησε το μαγαζί, αλλά στην τελική πολλοί μπορούν να ευχαριστήσουν τον κ. Γιαπανά, που δημιούργησε τη μοναδική του συνταγή για σάντουιτς.

«Καταλήξαμε να έχουμε ένα όνομα που γνωρίζει σχεδόν όλη η Κύπρος, κάνουμε μια δουλειά που κάνουν πολλοί, αλλά ο τρόπος μας, μας κάνει ξεχωριστούς», σημειώνει.

«Είμαι στο μαγαζί από τη μέρα που γεννήθηκα»
Μετά τον θάνατο του πατέρα της, η κ. Φλωρεντία ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, η οποία μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια έχει μετακινηθεί λόγω της κατεδάφισης των κερκίδων του παλιού ΓΣΠ.
 
Η αλλαγή σκυτάλης στην επιχείρηση ήταν μεν δύσκολη για την κ. Φλωρεντία, η οποία όμως όπως λέει, βρισκόταν σε αυτή τη δουλειά από τη μέρα που γεννήθηκε.
 
«Στη δουλειά ήμουν από όταν γεννήθηκα, όποτε είναι κάτι πολύ οικείο σε μένα. Η μετάβαση ήταν δύσκολη, μέχρι ένα σημείο, γιατί το παλιό ΓΣΠ, ήταν σήμα κατατεθέν, συνδεόταν και με όλα τα υπόλοιπα που υπήρχαν στην περιοχή. Οπότε ήταν λίγο δύσκολο να φύγεις από ένα χώρο που συνδύαζες, πολλά πράγματα μαζί», όπως τόνισε.
 
Παράλληλα όμως η αλλαγή δεν την πτόησε, αλλά αντίθετα βλέπει τα πράγματα από μία θετική σκοπιά. Όπως εξήγησε, «είναι κάτι καινούργιο αυτό, όταν πας κάπου και είσαι νέος στην περιοχή. Ο κόσμος μας αναζητά, αλλά αποκτάς και νέους πελάτες. Έχεις και τους παλιούς, αλλά με την αλλαγή αποκτήσαμε και άλλο κόσμο».

Η καταλυτική παρουσία του συζύγου και τα μυστικά του Γιαπανά
Η κ. Φλωρεντία μπορεί να ανέλαβε την επιχείρηση, όμως επισημαίνει πως χωρίς την βοήθεια του άνδρα της αλλά και των υπαλλήλων τους, που τους νιώθει οικογένεια, το μαγαζί δεν θα μπορούσε να κρατηθεί στη ζωή.  
 
«Πλέον δεν βρίσκω ιδιαίτερες δυσκολίες, τώρα που ανέλαβα την επιχείρηση γιατί ήμουν με το σύζυγο μου από όταν πέθανε ο πατέρας μου, όποτε ουσιαστικά τα περισσότερα πράγματα τα κάνει ο άντρας μου. Για καλή μου τύχη είχα και τον άντρα μου και τους υπαλλήλους μου μαζί μου, οπόταν ήταν πολύ εύκολο», όπως λέει.
Ο πατέρας της του έμαθε τον τρόπο και φυσικά τα μυστικά της δουλειάς, τα οποία σύμφωνα με την ίδια είναι δύο. Το μπέικον και τα λουκάνικα.
 
Παρότι αρχικά είπε ότι δεν υπάρχουν μυστικά, εντούτοις, μόλις προσεγγίσαμε την κουζίνα μας έδειξε με περηφάνια ότι τα δύο αυτά υλικά που χρησιμοποιούν έχουν κάνει τα σάντουιτς τους πασίγνωστα. Το πιο σημαντικό όμως στην τέχνη του σάντουιτς είναι ο τρόπος και η αντιμετώπιση του πελάτη.
 
«Το βασικότερο πιστεύω στην αρχή ήταν ο χαρακτήρας του πατέρα μου, γιατί ήταν ένας άνθρωπος ευχάριστος, καλόψυχος, ευγενικός, που σίγουρα έπαιξε ρόλο, για να έρχονται οι πελάτες κοντά μας».
Το μέλλον και οι... fake Γιαπανάδες
Εκτός από το μαγαζί που μπορείς να εντοπίσεις πλέον στην οδό Στασάνδρου στη Λευκωσία, διατηρούν και ένα αυτοκίνητο κοντά στον κυκλικό κόμβο του νέου ΓΣΠ, το οποίο δουλεύει με τον δικό τους τρόπο, όπως εξηγεί.
 
Στο παρελθόν όμως, έχουν «φυτρώσει» κάποια άλλα σαντουιτσίδικα, τα οποία «βαφτίστηκαν σάντουιτς «Γιαπανά» όμως ποτέ δεν κατάφεραν να στεριώσουν.  
 
«Έχουμε ακούσει αρκετές φορές πως στο παρελθόν πολλοί προσπάθησαν να κάνουν σάντουιτς υπό την επωνυμία «Σάντουιτς Γιαπανά», απλά για να τραβήξουν πελατεία. Αλλά απ’ ότι βλέπετε αν ήταν το πραγματικό θα είχε διάρκεια. Αυτοί που προσπάθησαν να αντιγράψουν το όνομα δεν υπάρχουν πλέον, αφού δεν είχαν τον ίδιο τρόπο με μας, με αποτέλεσμα να κλείσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φλωρεντία.

Σκοπός μας, είπε, είναι να «επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις αν τα καταφέρουμε, απλά αυτό χρειάζεται πολλή διαδικασία και μελέτη, που αν τα καταφέρουμε κάποια στιγμή θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, αλλά από την άλλη και έτσι όπως είμαστε μέχρι τώρα είμαστε πολύ καλά».
 
Ο κόσμος συνεχίζει να τους αγκαλιάζει και αυτό το στοιχείο είναι το σημαντικότερο για να κρατηθεί μια επιχείρηση σε βάθος χρόνου, η αγάπη του κόσμου.
 
Πέραν της δουλειάς η κ. Φλωρεντία έχει και τρία παιδιά, από τα οποία δεν έχει απαίτηση να συνεχίσουν την επιχείρηση, αλλά αν κάποιο από αυτά ενδιαφερθεί να ασχοληθεί, δεν θα του το στερήσει.


«Αν κάποιο από τα παιδιά μου πει ότι θέλει να κάνει τη δουλειά που κάνω, δεν θα με χαλάσει, αλλά δεν μπορώ να τα υποχρεώσω. Θεωρώ ότι τα παιδιά πρέπει να τραβούν το δρόμο τους και να επιλέγουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Εγώ μπήκα σε αυτή τη δουλειά γιατί γεννήθηκα σε αυτή τη δουλειά και το έκανα με ευχαρίστηση», όπως τόνισε.

Δειτε Επισης

Χρυσό Βραβείο Προστάτη του Περιβάλλοντος πήρε η ΑΗΚ
Αύξηση ορίου de minimis χορηγήσεων στη γεωργία ζήτησε η Μ. Παναγιώτου στην ΕΕ
Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητά ονοματοδοσία δρόμου στη Λάρνακα εις μνήμη Δώρου Χριστοδουλίδη
Μόνιμα μέτρα κατά της ακρίβειας ζητά η ΕΚΥΣΥ
Η διακήρυξη της ΣΕΚ ενόψει της Πρωτομαγιάς-Μισθοί, ασφάλεια και αξιοπρέπεια στο επίκεντρο
Στις κοινές προκλήσεις των MED9 στη γεωργία αναφέρθηκε η Υπουργός Γεωργίας
Αναθεωρημένη Μελέτη Χωροθέτησης για υδατοκαλλιεργητές σε Μονή-Βασιλικό ζητά η ΕΥ
Η δράση ΝΖ4Υ επεκτείνεται σε όλα τα σχολεία Μέσης εκπαίδευσης
Κοινή εκδήλωση για Εργατική Πρωτομαγιά από ΠΕΟ και τ/κ συντεχνίες
Πέθανε και ο τελευταίος λαγός που είχε απελευθερωθεί με πομπό-Τους έφαγαν άλλα ζώα