«Στου Κυριλλή για λουκουμά, σιάμιση, καττημέρι…»

Στου Κυριλλή για λουκουμά
σιάμιση, καττημέρι
όλο τον κόσμο γύρισα
είδα χιλιάδες μέρη
Μα μόνο εις το ΓΣΠ
εις την παλιά κερκίδα
στάζει το χέρι του Θεού
ροδόσταγμα κι ελπίδα.
 
Με αυτό το ποίημα του Χρήστου Χαραλάμπους αναρτημένο σε ένα από τους τοίχους του μαγαζιού, σε υποδέχεται ο Κυριλλής. Το πιο ξακουστό λουκουματζίδικο της Λευκωσίας, που χάρισε στιγμές απόλαυσης σε χιλιάδες κόσμου, στα εβδομήντα και περισσότερα χρόνια λειτουργίας του.
Ο εμβληματικός λουκουματζής του παλιού ΓΣΠ, τον οποίο επισκέπτονταν οι ποδοσφαιρόφιλοι πριν και μετά τα παιχνίδια, αλλά και οι περίοικοι μέχρι το 2017 άλλαξε στέγη, αλλά όχι συνταγή. Έφυγε-αναγκαστικά-από το κέντρο της Λευκωσίας λόγω κατεδάφισης των κερκίδων του ΓΣΠ, αλλά έμεινε πιστός στην παράδοση.
 
Από το κέντρο στη… Λακατάμια
Ο Κυριλλής ξεκίνησε τη λειτουργία του περί τα τέλη της δεκαετίας του ’40 με αρχές του ’50 από τον γερό-Κυριλλή και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του πατέρα της κ. Κυριακής Παυλίδου από το 1965.
 
«Η επιχείρηση ήταν του πατέρα μου, έτσι εργάζομαι εδώ πάρα πολλά χρόνια γιατί ήμουν δίπλα του και μάθαινα. Μόνη μου με τη δική μου οικογένεια έχει γύρω στα 23 χρόνια, αλλά έχει 52 συνολικά χρόνια που είμαι στη δουλειά».
Όπως εξηγεί η κ. Κυριακή παρότι μετακινήθηκαν από το αρχικό μαγαζί τους, εντούτοις οι πελάτες δεν τους άφησαν. Αντίθετα, αυξήθηκε η δουλειά τους γιατί κέρδισαν κόσμο και από άλλες περιοχές.

«Οι πελάτες μας που γνώρισαν εξαρχής το λουκουμά μας, ήρθαν και μας βρήκαν. Δυσκολεύουμε τους πελάτες που είναι από την Αγλαντζιά ή την Παλλουριώτισα που είναι μακριά από εδώ, αλλά πάλι έρχονται όταν μπορούν. Είναι μια νέα περιοχή εδώ και δεν μπορώ να πω ότι επηρεαστήκαμε αρνητικά. Μάλλον θετικά επηρεαστήκαμε. Διότι ο Στρόβολος, τα Λατσιά, το Τσέρι, η Λακατάμια αντί ο κόσμος τους να μπει στη Λευκωσία, λόγω του κυκλοφοριακού, έρχονται εδώ και ψωνίζουν».
«Μυστικό δεν υπάρχει αλλά…χρειάζεται τέχνη»
Όσον αφορά τους λουκουμάδες, η κ. Κυριακή αναφέρει πως δεν υπάρχει μυστικό στον καλό λουκουμά, αλλά μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος που δουλεύουν και φυσικά τα υλικά που χρησιμοποιούν.

«Εμείς μάθαμε μια συνταγή που είναι πολύ δύσκολο να την ακολουθήσεις αν δεν την κάνεις συχνά. Είναι μια συνταγή που έκαναν οι γιαγιάδες, οι παππούδες, πριν δημιουργηθούν τα μπέικιν πάουντερ, οι μαγιές. Είναι δύσκολο να κουμαντάρεις αυτή τη ζύμη».
Στον καλό λουκουμά συνέχισε, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο δύο παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με την αλλαγή της θερμοκρασίας και την ποιότητα του αλευριού.
«Το αλεύρι τον τελευταίο καιρό αλλάζει λόγω των παρασκευών στη ζαχαροπλαστική. Καμιά φορά έχουν διαφορές τα αλεύρια μεταξύ τους, αλλά εμείς βασιζόμαστε στους προμηθευτές μας που είναι πάντα οι ίδιοι άνθρωποι και τους ξέρουμε».

Παράλληλα, το τελευταίο πράγμα που μπορεί να σκεφτεί η κ. Κυριακή, όπως λέει, είναι η αλλαγή στη συνταγή αφού πορεύονται για δεκάδες χρόνια με την υφιστάμενη και δεν θέλουν να την αλλάξουν. «Αν την αλλάξουμε θα αλλάξει η γεύση και η υφή του λουκουμά. Δεν θα είναι ο λουκουμάς που σου έφερνε ο παππούς σου ή ο παπάς σου από τον Κυριλλή. Είμαστε πιστοί στην παράδοση, όπως το έκαναν οι γιαγιάδες μας και οι γονείς μας».
Οι νέοι λουκουματζήδες πρέπει να έχουν αντοχές
Η δουλειά του λουκουματζή ή καλύτερα η τέχνη του λουκουμά χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί, όπως τονίζει η κ. Κυριακή. Έτσι, το μήνυμά της στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη δουλειά, είναι πως πρέπει να το θέλουν πραγματικά. «Αν κάποιος το θέλει πραγματικά και δεν είναι ένας νέος που λέει πήγα στον Κυριλλή και είδα ότι βγάζουν λεφτά, για παράδειγμα αν ήρθε τα Φώτα ή σε ώρες αιχμής, εγώ λέω να το κάνει. Να το κάνει αν το αγαπά. Γιατί αν δεν το αγαπά δεν θα αντέξει. Θα πιαστεί αλλά θέλει υπομονή και πρέπει να δουλέψει».

Όπως αποκαλύπτει η ίδια που βρίσκεται για πενήντα και περισσότερα χρόνια στο χώρο υπάρχουν φορές που προβληματίζεται με τον λουκουμά, αφού υπάρχον περιπτώσεις που αποτυγχάνει.

«Μπορεί να μη σου βγαίνει εσένα του ίδιου (σ.σ. ο λουκουμάς) και να σκέφτεσαι “ο πελάτης τι θα πει”. Είναι μια δουλειά αέρας και δεν ξέρεις αν θα έρθεις σήμερα να δουλέψεις και θα πάρεις ένα «Χ» ποσό είσπραξης. Μπορεί να υπολογίσεις ότι θα δουλέψεις και να μην δουλέψεις και θα αναγκαστείς να πετάξεις το μίγμα, δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις την επόμενη μέρα. Χρειάζεται υπομονή».
Οι νέοι που σκέφτονται επίσης να ασχοληθούν με το επάγγελμα, πρέπει να βάλουν στη ζυγαριά και τα ωράρια αλλά και τις μέρες που εργάζονται τα λουκουματζίδικα, σύμφωνα με την κ. Κυριακή.

«Αυτή η δουλειά είναι δύσκολη γιατί εργάζεσαι όταν οι άλλοι δεν δουλεύουν. Πολλές φορές είπα πως αν είχα μια άλλη δουλειά με πρωινό ωράριο ή σταθερό ωράριο θα το προτιμούσα. Όμως σε αυτή τη δουλειά χρειάζεται να δουλεύω απογεύματα ή αργίες για να έχω οικονομικό όφελος. Έχει φορές πλέον που κουράζομαι, αλλά αυτή τη δουλειά επέλεξα και αγάπησα, άρα δεν έχω παράπονο. Αυτό πρέπει να το έχουν υπόψιν τους όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν».
 
Ο καλός λουκουμάς έχει όνομα και διεύθυνση, αλλά και πολλά χρόνια εμπειρίας. Ο Κυριλλής σε κάθε γεύση του λουκουμά του, σου ξυπνά μνήμες από την παράδοση. Η κ. Κυριακή τονίζει πως με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να πορεύεται για όσο έχει υπό τη διεύθυνση της την επιχείρηση.

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Ο Γιώργος Σκαλιάς ο εκλεκτός του ΠτΔ ως ειδικός σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων