Η… smelia και καινοτόμα ιδέα εννέα μικρών επιχειρηματιών

Σπάνια συναντάς παιδιά με αγάπη για το περιβάλλον, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει έρμαιο κάθε ασυνείδητου, ο οποίος αφήνει τα σκουπίδια του σε κάθε σημείο της γης που θα βρεθεί. Σπάνια συναντάς παιδιά με οικολογική συνείδηση, τα οποία να έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους το καλό του περιβάλλοντος, σκεπτόμενα τι θα αφήσουν στις επόμενες γενιές.
 
Μια τέτοια ομάδα, είναι αυτή του Λυκείου Ιδαλίου, που συμμετέχει στο διαγωνισμό Junior Achievement, που έχει ως στόχο να κινητοποιήσει μαθητές από σχολεία της Ευρώπης να δημιουργήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα και να φτιάξουν καινοτόμα προϊόντα.
 
Η ομάδα τους συστάθηκε από εννέα μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι επέλεξαν να φτιάξουν ένα οικολογικό προϊόν υπό την επωνυμία «Smelia», το οποίο θα πηγαίνει κόντρα στις συνήθειες του μέσου νέου. Έχουν δημιουργήσει ένα αρωματικό προϊόν για αυτοκίνητα, το οποίο προέρχεται από βιολογικά προϊόντα και συγκεκριμένα φελλούς, οινόπνευμα και αιθέρια έλαια.
 
Οι εννέα μαθητές είναι: 
Σώτια Καλλή
Μαρία Καρατζιά
Χαρά Χασάπη
Χριστίνα Κούννου
Σωτήρης Κουλούμης
Αντωνία Αντωνίου
Ραφαέλα Χρίστου
Αγγελική Κραμπιά
Ευρυδίκη Λοϊζίδου
Μιλώντας στον REPORTER, οι διαγωνιζόμενοι εξήγησαν ότι ο διαγωνισμός αφορά μαθητές, που έχουν κατεύθυνση τον οικονομικό κλάδο.
 
«Εμείς είχαμε ως στόχο να κάνουμε κάτι οικολογικό. Καταρχάς κάναμε πολλές έρευνες για το πως το προϊόν μας θα είναι οικολογικό και είχαμε αρχικά κι άλλες επιλογές, ωστόσο καταλήξαμε στο αρωματικό αυτοκινήτου», όπως εξηγούν οι μαθητές, προσθέτοντας οτι το παράξανε μόνοι τους, παίρνοντας «αιθέρια έλαια και οινόπνευμα και κάναμε πειράματα με τις ποσότητες για να βγει το ανάλογο αποτέλεσμα».
Παρότι πέρασαν από το μυαλό τους διάφορες ιδέες ως προς το προϊόν που θα δημιουργούσαν, εντούτοις κάποιος συμμαθητής τους, τους είπε πως τα αρωματικά αυτοκινήτου είναι καρκινογόνα και αφού έκαναν την έρευνα τους μέσω διαδικτύου, το επιβεβαίωσαν.
 
Παραδέχθηκαν ότι άργησαν μέχρι να καταλήξουν στην ιδέα, αλλά το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε αρκετά, αφού δημιούργησαν αρωματικά με φράουλα και βανίλια, άγρια ορχιδέα και καραμέλα, τα οποία αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, που τα δοκίμασε και έμεινε ευχαριστημένος.
Τα στάδια του διαγωνισμού και… η προώθηση
Όσον αφορά το διαγωνισμό, οι μαθητές εξήγησαν πως είναι πανευρωπαϊκός. Αρχικά θα κερδίσει μία ομάδα από την Κύπρο η οποία θα ψηφιστεί από την κριτική επιτροπή και στη συνέχεια θα πάει στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για να αντιπροσωπεύσει τη χώρα μας.
 
Ακολούθως, εάν η ιδέα της κυπριακής ομάδας ψηφιστεί ως η καλύτερη στην Ευρώπη, η ομάδα θα μεταβεί στην Αμερική για τον παγκόσμιο διαγωνισμό του Junior Achievement,
 
«Στα της διαδικασίας που ακολουθείται, πρέπει να παράξεις τα προϊόντα σου και να τα προωθήσεις και στις 16 με 17 Μαρτίου γίνεται η παρουσίαση στο Mall of Cyprus, όπου θα υπάρχει κριτική επιτροπή και θα στήσει η κάθε επιχείρηση τα περίπτερα της. Εκεί θα μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας και φυσικά να βαθμολογηθούμε από τους κριτές».
Μια μέρα που τα παιδιά του λυκείου Ιδαλίου αναμένουν εναγωνίως. Στη βαθμολογία των κριτών σημαντικό ρόλο θα παίξει και το κέρδος που θα έχουν, αφού ο διαγωνισμός αφορά μαθητές του οικονομικού κλάδου.
 
«Δεν έχει σημασία πόσα προϊόντα θα πουλήσεις, αλλά πόσο κέρδος θα βγάλεις. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να πουλήσει χίλια προϊόντα που να είναι πενήντα σεντς και να βγάλει χαμηλό κέρδος, ενώ κάποιος που το προϊόν του είναι χίλια ευρώ, να πουλήσει δύο και να βγάλει κέρδος δύο χιλιάδες ευρώ. Εκείνος που θα κερδίσει τα περισσότερα κερδίζει το βραβείο».
 
Παιδιά παράδειγμα προς μίμηση
Μέσα από την επιλογή τους για δημιουργία ενός βιολογικού προϊόντος τα παιδιά θέλουν να στείλουν μηνύματα και στους υπόλοιπους πολίτες, αφού αν είμαστε, όπως λένε, φιλικοί με το περιβάλλον και αυτό θα είναι φιλικό προς εμάς.
 
«Τα κυρίως μηνύματα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι πρέπει να ψαχνόμαστε περισσότερο γιατί πιστεύω ότι οι περισσότεροι από μας δεν ξέρουν ότι τα αρωματικά αυτοκινήτου προκαλούν προβλήματα στην υγεία».
 
Διαμηνύουν εξάλλου, ότι μέσα από την προσπάθεια τους για να παράξουν το προϊόν, έμαθαν αρκετά πράγματα που βοηθούν στα λογιστικά και απέκτησαν εμπειρία και δεξιότητες.
Πάντως, μετά τον διαγωνισμό τα παιδιά θα μπορούν να το αναπτύξουν και να συνεχίσουν την παραγωγή, αν το θέλουν, αφού στο παρελθόν υπήρξαν παραδείγματα όπου μαθητές πώλησαν τα δικαιώματα των προϊόντων που εφηύραν σε εταιρείες.
 
«Με τις πωλήσεις των αρωματικών αρχικά, καλύπτουμε τα έξοδα μας και ακολούθως αν προκύψουν κέρδη θα είναι δικά μας, απλά θα επιλέξουμε κατά πόσο θα τα κρατήσουμε ή αν θα τα δώσουμε για κάποιο καλό σκοπό».
 
Το συναίσθημα της επιτυχίας
Όλοι τους όταν κλήθηκαν να μοιραστούν τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της παραγωγής του προϊόντος, δήλωσαν πολύ αγχωμένοι, όμως όταν τα κατάφεραν ήταν ευτυχισμένοι με το αποτέλεσμα και περήφανοι που ο χρόνος που σπατάλησαν για αυτή την προσπάθεια δεν πήγε χαμένος.
 
Καταλήγοντας, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αγκαλιάσουν το περιβάλλον.
 
«Σαν η επόμενη γενιά πρέπει να κάνουμε κάτι καινοτόμο. Να βοηθήσουμε το περιβάλλον και τις επόμενες γενιές».
Το «Smelia» θα βρίσκεται το Σάββατο 16 Μαρτίου στο Mall of Cyprus, όπου το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί το περίπτερο των παιδιών, αλλά και των υπολοίπων ομάδων για να δουν και αγοράσουν τα προϊόντα.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας