Το 42% της Κύπρου καλυμμένο με δάση και άλλη βλάστηση

Το 42% της συνολικής έκτασης της Κύπρου είναι καλυμμένο με δάση και άλλη θαμνώδη και φρυγανώδη βλάστηση, αναφέρει το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι “τα δάση και οι φυτοδιαπλάσεις στην ΕΕ καλύπτουν πάνω από το 42% της χερσαίας επιφάνειάς της, ή ποσοστό 5% των δασών του πλανήτη”.
 
Με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου Διεθνούς Μέρας Δασών, το Τμήμα Δασών, αναφέρει ότι “η μετατροπή δασικής γης σε γεωργοκτηνοτροφική, η υπερβόσκηση, οι πυρκαγιές, η μη αειφόρος εκμετάλλευση της ξυλείας, οι ανεπαρκείς διαχειριστικές πρακτικές και η υπέρμετρη οικιστική ανάπτυξη, αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες απώλειας δασικών εκτάσεων”.
 
Μιας απώλειας που ωστόσο, την τελευταία 5ετία μειώθηκε, λαμβάνοντας υπόψη και την επέκταση που γίνεται, στα 3,3 εκατομμύρια εκτάρια τον χρόνο σε σχέση με 8.3 εκατομμύρια εκτάρια, το 1990, συνεχίζει το Τμήμα Δασών.
 
Αναφέρει ακόμα ότι “σχεδόν 80% του ανθρώπινου πληθυσμού, δηλαδή 8 στα 10 άτομα, είναι εκτεθειμένο σε απειλές από τη χρήση μη επιβεβαιωμένης καλής ποιότητας νερού και μέχρι το 2050 αναμένεται ότι άλλα 2,3 δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας, ένεκα της πίεσης για καλή ποιότητα νερού, να καταλήξουν σε παραποτάμιες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αφρική και στην Ασία”.
 
Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών “η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων μπορεί να αποφέρει σημαντικό οικονομικό όφελος και εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 η ανθρωπότητα αναμένεται να αντιμετωπίσει έλλειψη καλής ποιότητας νερού μέχρι και 40%”.
 
Επίσης, “εκτιμάται ότι το κόστος για την προστασία των λεκανών απορροής είναι μέχρι και 200 φορές μικρότερο του κόστους για δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής καλής ποιότητας νερού”.
 
Καταλήγοντας το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Δασών θα πραγματοποιηθούν ποικίλες εκδηλώσεις όπως επίσκεψη στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Μαχαιρά, η οποία περιλαμβάνει ξενάγηση στο παρατηρητήριο Κιόνια, περπάτημα σε Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης, ξενάγηση σε πολιτιστικά στοιχεία του Πάρκου, καθώς και συμβολική δενδροφύτευση στον εκδρομικό χώρο Μάντρα του Καμπιού.
 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας