Το τρίπτυχο της ανησυχίας για τις επιπτώσεις του Βrexit στην ανώτατη εκπαίδευση

Σε τρεις άξονες, όπως αυτοί αναλύθηκαν και συζητήθηκαν εκ νέου στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, περιστρέφονται οι ανησυχίες ως προς τις επιπτώσεις του επερχόμενου brexit-με συμφωνία ή χώρις- στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου.   
 
Αναγνώριση πτυχίων
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκφράστηκε και συζητήθηκε η έντονη ανησυχία για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών και ειδικοτήτων που αποκτώνται από Κύπριους φοιτητές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε παρέμβασή της, Λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται θέμα μη αναγνωρισμένων διπλωμάτων, αφού όπως εξήγησε, «τα επαγγελματικά προσόντα διέπονται από τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι' αυτόματη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων που αποκτώνται σε κράτη-μέλη. Η οδηγία παύει να ισχύει και να δεσμεύει το Ηνωμένο Βασίλειο».

Πρακτικά, όσα επαγγελματικά προσόντα έχουν ήδη αποκτηθεί και αναγνωριστεί θα συνεχίσουν να ισχύουν, ενώ όσα είναι σε διαδικασία αναγνώρισης, εναπόκειται στο κράτος-μέλος πώς θα χειριστεί το ζήτημα. Ένας Κύπριος που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να αποκτήσει οποιαδήποτε ειδικότητα, δεν θα έχει πρόβλημα».

Κύμα μεταγραφών από βρετανικά
Πανεπιστήμια στην Κύπρο
Τα μέλη της Επιτρπής Παιδείας, εξέφερασαν φόβους για τους φοιτητές, οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν λόγω των ευρωπαϊκών δανείων, ενώ παράλληλα έγινε λόγος για μεγάλο ποσοστό, που δεν θα μπορούν ούτε να συνεχίσουν ούτε να επιλέξουν το Ηνωμένο Βασίλειο για τις σπουδές τους.

Σε τοποθέτησή της, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως, «θα πρέπει να εξεταστούν οι  τρόποι να απορροφήσουμε Κύπριους φοιτητές στην Κύπρο, όπως έγινε και μετά την κρίση. Η ενημέρωση που έχουμε είναι πως αυτοί που σπουδάζουν διασφαλίζονται, με επιφύλαξη. Αναμένουμε και υπάρχουν αρκετές σκέψεις για τη διασφάλιση των φοιτητικών δανείων. Το θέμα μελετάται και αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις».

Ερωτηθείσα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, κατά πόσο αναμένεται κύμα μεταγραφών φοιτητών από τα βρετανικά πανεπιστήμια στα κυπριακά, η απάντηση της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας ήταν πως, «αναμένουμε πως θα υπάρξει και αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες συζητήσεις, ώστε να δοθούν παράλληλες θέσεις από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και οι κατάλληλες υποτροφίες από τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια».

Ωστόσο, η λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας εξέφρασε την ανάγκη αναζήτησης Πανεπιστημίων από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι σπουδές παρέχονται δωρεάν.

Προγράμματα Erasmus
Σε μεγάλο βαθμό, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει την ανταλλαγή φοιτητών-Erasmus-στα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτούς επιλέγουν πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Η διαδικασία των Erasmus, γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η όλη συζήτηση θα συνεχιστεί στη βάση αυτή, ωστόσο τα προγράμματα που τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν διασφαλίζονται σε περίπτωση συμφωνίας μέχρι το 2020, ενώ σε περίπτωση άτακτου Brexit, μέχρι την ολοκλήρωσή του προγράμματος.

Τα κείμενα των τροποποιήσεων
Σημειώνεται πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ετοίμασε τα κείμενα των τροποποιήσεων που επιβάλλεται να γίνουν προκειμένου να καταστούν νόμιμες οι συμφωνίες μεταξύ κυπριακών και βρετανικών πανεπιστημίων, καθώς θα καταστούν έκνομες στην περίπτωση Brexit.
 
Πρόκειται για δύο τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία, του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και το δεύτερο στη νομοθεσία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, υπό το προσωπικό ενδιαφέρον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη επεξεργάστηκε τα δύο κείμενα σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας.
 
Μετά την τελική συζήτηση των κειμένων, τα δύο νομοθετήματα θα τεθούν ενώπιον του Προέδρου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να αποφασίσουν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση αν και πότε θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, καθώς συνεχίζει να είναι ρευστό το τοπίο αναφορικά με το ενδεχόμενο Brexit και τη μορφή του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμες οι νομοθεσίες για τους τίτλους σπουδών ενόψει Brexit

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας