Απάντησε στις αντιδράσεις για τον τερματισμό του σκυβαλότοπου στον Κοτσιάτη ο υπουργός Γεωργίας

Στόχος είναι να γίνεται διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ο κ. Καδής, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των δήμων και των κοινοτήτων της μείζονος Λευκωσίας από τον τερματισμό της λειτουργίας του σκυβαλότοπου Κοτσιάτη, είπε ότι «πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι έχει μεγάλη διαφορά το να θάβω από το να διαχειρίζομαι». Αυτό που συνέβαινε στον Κοτσιάτη μέχρι σήμερα, είπε, είναι ότι οικιακά απορρίμματα θάβονταν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα γίνεται πλέον, με διαχείριση.

Αυτό, είπε, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ αλλά και της δικής μας πολιτικής, για να υιοθετήσουμε τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπου ένα απόβλητο θα αποτελεί την πρώτη ύλη για μια νέα διαδικασία.

Αυτή, είπε, η διαφορά  στη διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων, συνεπάγεται ένα επιπρόσθετο κόστος, το οποίο θα πρέπει να επωμιστούμε όλοι.
Κληθείς να σχολιάσει το αυξημένο κόστος και για τους δήμους, ο κ. Καδής είπε ότι δόθηκαν στους δήμους νομοθετικά εργαλεία για να αυξήσουν τα έσοδα ενώ σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους Λευκωσίας, ζήτησε στοιχεία για το επιπρόσθετο κόστος για να δούμε αν μπορεί να καλυφθεί μέσα από τα νομοθετικά εργαλεία που είχαμε δώσει. 
Αναμένουμε τα στοιχεία από τους δήμους Λευκωσίας και θέλουμε να στηρίξουμε τους δήμους για να κινηθούμε όλοι μαζί προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και της ορθολογικότερης διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων και για να λειτουργήσουμε στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ αλλά και γενικότερα να λειτουργήσουμε με ένα πιο φιλοπεριβαλλοντικό αειφορικό ρόλο. Αυτό θα χαρακτηρίζει από εδώ και πέρα τις πολιτικές μας.
Συστήματα διαχωρισμού αποβλήτων
Εξάλλου, ο κ. Καδής ανακοίνωσε ότι έρχονται πολύ σύντομα νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα υποχρεώνουν τις αρχές τοπικής διοίκησης να εφαρμόσουν συστήματα διαχωρισμού των αποβλήτων στην πηγή και συστήματα του τύπου «πληρώνω όσο πετώ».

Για την εφαρμογή αυτών των συστημάτων, είπε, τα οποία θα μειώσουν ουσιαστικά το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων για τους δήμους και θα δοθεί στήριξη από το κράτος.

Με τη εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, είπε, το Υπουργείο θα στηρίξει με συγκεκριμένους μηχανισμούς τους δήμους.

Με τη νέα διαδικασία, είπε, με το πρόγραμμα «πληρώνω όσο πετώ», το κάθε άτομο θα επωμίζεται το κόστος για τα δικά του απόβλητα.  Και αυτό, θα θεσπιστεί σε εθνικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών