Ανυποχώρητη η κυβέρνηση σε μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών στην Α8

  Ενώπιον μιας εκ των μεγαλυτέρων απεργιών που έχουν γίνει στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται η Κυβέρνηση η οποία ωστόσο δεν φαίνεται διατεθημένη να υποχωρήσει ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Για 5η μέρα, οι νοσηλευτές συνεχίζουν  να απεργούν ζητώντας την αναγνώριση της πανεπιστημιακής τους μόρφωσης.

Ως αποτέλεσμα της επ’ αόριστον απεργίας  η καθημερινότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα. Αποκορύφωμα, περιστατικά όπου νοσηλευτές-απεργοί απαγόρευσαν σε νοσηλευτές που εργάζονταν ως προσωπικό ασφαλείας να συνοδεύσουν ασθενείς στο ασθενοφόρο προς ιδιωτικά νοσηλευτήρια όπου παραπέμφθηκαν λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Τα περιστατικά σύμφωνα με πληροφορίες εκτυλίχθηκαν στο γενικό νοσοκομείο Λεμεσού και δεν αποκλείεται να καταγγελθούν ή και να παραπεμφθούν στον Γενικό Εισαγγελέα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να προβεί στην επίταξη ιδιωτικών ασθενοφόρων, με πολλαπλάσιο κόστος.
Η επίταξη προσωπικού, εάν και εφόσον η απεργία διαρκέσει για μέρες, δεν αποκλείεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωστόσο θεωρείται απομακρυσμένο ενδεχόμενο. 

Ανυποχώρητη η Κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, ούτε να συζητήσει τη μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών στην κλίμακα Α8 αφού κάτι τέτοιο  θα αποτελούσε την “ταφόπλακα” του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων όπου στόχος είναι να διασυνδεθεί η προσφορά του καθενός με τις απολαβές του.

Παρότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να διακινδυνεύσει την υγεία των ασθενών, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των νοσηλευτών, η ετήσια δαπάνη στο κρατικό μισθολόγιο τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί κατά 33 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον 5 με 6 εκατομμύρια δαπάνη για τις συντάξεις τους, πόσο το οποίο όπως φαίνεται, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να διαθέσει, τη στιγμή μάλιστα που συγκεκριμένες ομάδες ασθενών είναι στην αναμονή για τα φάρμακά τους.

Επιπροσθέτως, χαρακτηρίζουν ανυπόστατες τις δηλώσεις των στελεχών της ΠΑΣΥΝΟ ότι ο Υπουργός Υγείας δεν προσέρχεται σε διάλογο μαζί τους, τονίζοντας ότι από την έναρξη της απεργίας οι νοσηλευτές έχουν καθημερινή επικοινωνία με τον Γιώργο Παμπορίδη, με σκοπό την εξεύρεση λύσης. 
Σήμερα, από τις 3.306 νοσηλευτές, οι 966 (δηλαδή το 1/3) είναι έκτακτοι με την χαμηλότερη αμοιβή να ξεπερνά τα 1.376 ευρώ το μήνα.
Η Κυβέρνηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επιμένει στη θέση ότι προστάτεψε σε μεγάλο βαθμό τους μισθούς των νοσηλευτών, διαβεβαιώνοντας ότι οι μόνες αποκοπές που έγιναν ήταν αυτές που συμφωνήθηκαν για τους μισθούς όλων των υπαλλήλων το 2012 από την προηγούμενη κυβέρνηση με μια κλιμακωτή αποκοπή.

 

ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
 
Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και το Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι, ικανοποίηση του αιτήματος αναβάθμισης του νοσηλευτικού κλάδου, με βάση τη μέση ετήσια μακροπρόθεσμη δαπάνη, συνεπάγεται, κατά μέσο όρο, πρόσθετη ετήσια δαπάνη ύψους €33 εκατομμυρίων. Ήτοι, η μέση μακροπρόθεσμη ετήσια δαπάνη θα αυξηθεί από €113 εκ. σε €146 εκ. ετησίως (αύξηση 29%).
 
Η υπό αναφορά εκτίμηση της δαπάνης θα αυξηθεί περαιτέρω εάν ληφθεί υπόψη η πρόσθετη δαπάνη που θα προκύψει από την καταβολή αυξημένων συνταξιοδοτικών ωφελημάτων / φιλοδωρήματος εκτάκτων.
 
Η αύξηση θα είναι σταδιακή. Με βάση τις υφιστάμενες μισθοδοσίες του επηρεαζόμενου προσωπικού, η πρόσθετη δαπάνη κατά το πρώτο έτος της αναβάθμισης εκτιμάται κατά προσέγγιση περίπου στα €4 εκατομμύρια. Το δεύτερο έτος της αναβάθμισης η πρόσθετη δαπάνη θα ανέλθει περίπου σε €8 εκ. (€4 και €4 εκ.). Μακροχρόνια, θα ανέλθει κατά μέσο όρο σε €33 εκατομμύρια ετησίως.
 
Για σκοπούς κοστολόγησης λήφθηκαν υπόψη οι υπηρετούντες μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι στον εισαγωγικό βαθμό της οικείας δομής (θέσεις Νοσηλευτικού Λειτουργού), με βάση στοιχεία του ΤΔΔΠ για το Φεβρουάριο του 2016, ενώ για τις θέσεις προαγωγής λήφθηκαν υπόψη οι εγκεκριμένες θέσεις στον Προϋπολογισμό (πληρωθείσες και κενές), ως ακολούθως:
 
ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
 

Θέση Κλίμακα Αριθμός επηρεαζομένων
Διευθυντής Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Κλ.Α15(i) (μη αναβάθμιση) 1
Λειτουργοί Νοσηλευτικών Υπηρεσιών Κλ.Α8-Α10-Α11 (μη αναβάθμιση)
 
4
Προϊστάμενοι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Αναβάθμιση από Κλ.Α12(ii) σε Κλ.Α13(ii) 9 + 3 Ψυχικής Υγείας (ΨΥ) = 12
Βοηθοί Προϊστάμενοι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Κλ.Α11(ii) (μη αναβάθμιση) 38 + 5 ΨΥ = 43
Πρώτοι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Αναβάθμιση από Κλ.Α10(ii) σε Κλ.Α8-Α10-Α11 167 + 16 ΨΥ = 183
 
Ανώτεροι Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Αναβάθμιση από Κλ.Α9(ii) σε Κλ.Α8-Α10-Α11 390+ 80 ΨΥ = 470
 
Νοσηλευτικοί Λειτουργοί Αναβάθμιση από Κλ. Α5 (2η βαθμ.) –Α7-Α8(i) ή Κλ. Α5 (2η βαθμ.) –Α7-Α8(ii) σε Κλ.Α8-A10-A11 Μόνιμοι
1.568+ 192 ΨΥ = 1.760
 
Έκτακτοι
834 + 132 ΨΥ = 966
(++) Βοηθητικοί Νοσοκόμοι Κλ. Α5(ii) (μη αναβάθμιση) 1
Σύνολο 3.440
(2.474 μόνιμοι και 966 έκτακτοι)

 
 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΑ 2011-2016

 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας