Νέες τρικλοποδιές του ψευδοκράτους στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων

Συνεχίζονται τα εμπόδια που θέτει η κατοχική δύναμη στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στα κατεχόμενα, ακόμη και για περιοχές όπου έχει συμφωνηθεί να γίνουν εκσκαφές, λέει ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου.
 
Η άδεια στη ΔΕΑ για το 2018, ώστε να ξεκινήσει εκσκαφές σε συμφωνημένες «στρατιωτικές περιοχές» στα κατεχόμενα, δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ένα μόλις μήνα πριν εκπνεύσει το έτος, ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.
 
Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των αγνοουμένων, ο Προεδρικός Επίτροπος είπε εξάλλου ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της ΔΕΑ γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία για την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων».
 
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «χωρίς τη συνεργασία της κατοχικής δύναμης, η ΔΕΑ δεν θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, στη βάση των όρων εντολής που έχει».
 
Ο Προεδρικός Επίτροπος ανέφερε ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις που έχει δώσει κατά διαστήματα η Τουρκία αρνείται πεισματικά να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού. Εκεί, συνέχισε, βρίσκονται καταχωρημένες οι πληροφορίες για τους ομαδικούς τάφους και τις περισυλλογές των νεκρών που έγιναν τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, ιδιαίτερα πέριξ της Κερύνειας, αλλά και οι πληροφορίες όσον αφορά το άλλο μεγάλο έγκλημα με τις μετακινήσεις οστών.
 
Είπε επίσης ότι δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση της ΔΕΑ στα κατεχόμενα, καθώς δημιουργούνται προβλήματα στα συνεργεία της για έρευνες και εκταφές σε περιοχές που είναι ήδη συμφωνημένες.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι παρά το γεγονός ότι προκύπτουν κατά καιρούς μαρτυρίες και για μη στρατιωτικές περιοχές, η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται και δεν δίνει τη συγκατάθεσή της στη ΔΕΑ να προχωρήσει σε εκσκαφές, επικαλούμενη διάφορους λόγους.
 
Μας ανησυχεί η δραματική μείωση των οστών που εντοπίζονται στα κατεχόμενα, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Φωτίου και απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να συνεργαστεί στο καθαρά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων. Σε διαφορετική περίπτωση είπε ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία της ΔΕΑ, υποδεικνύοντας ως βασικό υπαίτιο την Τουρκία.
 
Άλλη πηγή με γνώση του θέματος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι αυτό που θα βοηθήσει ιδιαίτερα το έργο της ΔΕΑ είναι να παραχωρηθούν από την Τουρκία οι πληροφορίες για τους μαζικούς χώρους ταφής των περισυλλογών από τα πεδία των μαχών του 1974.
 
«Από τους περίπου 800 Ε/κ αγνοούμενους που αναζητούμε, οι μισοί είναι σίγουρα στις περισυλλογές» είπε, υποδεικνύοντας τη σημασία να συνεργαστεί η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα.

Δειτε Επισης

Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ