Ευθύνη της πολιτείας να στηρίζει γονείς και εκπαιδευτές ατόμων με ειδικές ανάγκες

H πολιτεία αναγνωρίζει την ευθύνη και τον ρόλο της να συνεργάζεται αλλά και να υποστηρίζει, υλικά και ηθικά, τους γονείς και τους εκπαιδευτές των ατόμων με ειδικές ανάγκες,  ανέφερε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης του συγκεκριμένου τομέα.

Ο κ. Τσιόλας μιλούσε στο δείπνο που παρέθεσε απόψε το Τμήμα Αμμοχώστου του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου «Απόστολος Παύλος» στο Λιοπέτρι, προς όφελος των ατόμων με ειδικές ικανότητες που φιλοξενούνται σε αυτό.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις, είπε, στηρίζουν οικονομικά τη λειτουργία και τις οργανωμένες δράσεις του Κέντρου και  συμπληρώνουν την κρατική μέριμνα με σκοπό την παροχή ποιοτικής φροντίδας και αγωγής, καθώς και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε άτομα με ειδικές ικανότητες, στοιχεία τα οποία θεωρούνται αναγκαία και απαραίτητα για την κοινωνική τους ένταξη.

Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε,  η επιστήμη της Ειδικής Αγωγής εξελίσσεται συνεχώς, έχοντας ως πρωταρχικό σκοπό την υποστήριξη και τη βελτίωση της σωματικής, συναισθηματικής, πνευματικής και κοινωνικής κατάστασης των ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες.

 Σε όλη αυτή τη διαδρομή, συνέχισε, η κοινωνία μας παρουσιάζει μία εξελικτική πορεία και μία ανθρωπιστική αντίληψη έναντι των ατόμων με ιδιαιτερότητες. Την αρχική γενική ατμόσφαιρα της απόρριψης, της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της απαισιοδοξίας διαδέχεται σταδιακά η ήρεμη αποδοχή, η αγάπη, η αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων, η εξατομικευμένη εκπαίδευση και η αισιοδοξία, συμπλήρωσε.

Η Κυβέρνηση, είπε, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα όλα τα προγράμματα της ειδικής αγωγής, τόσο στις βαθμίδες της Οργανωμένης Σχολικής Εκπαίδευσης όσο και στα Κέντρα Απασχόλησης Ενήλικων Ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, που λειτουργούν Παγκύπρια, με απώτερο στόχο την παροχή καθολικής βοήθειας ζωής, που επιτρέπει στα άτομα αυτά να καταξιωθούν κοινωνικά και ανθρώπινα, στηρίζοντας παράλληλα τον καθημερινότητα και την αγωνία των οικογενειών τους.

Επιδίωξη μας, είπε, είναι να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή σύγχρονων διδακτικών εφαρμογών, ώστε τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες να καταφέρουν αποκτήσουν βασικές δεξιότητες και πρακτικές επικοινωνίας με την παράλληλη αξιοποίηση των επιτευγμάτων της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και πληροφορίας.

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι η περίπτωση του κάθε ατόμου με ιδιαίτερες ικανότητες, πέρα από τις όποιες δυσλειτουργίες του, είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, οι ξεχωριστές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες θα πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστές. Έχουμε υποχρέωση, είπε, να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν νέες εμπειρίες στο αγώνα τους για μάθηση, να κατανοήσουμε τις μορφές συμπεριφοράς τους και τους ιδιαίτερους κώδικες επικοινωνίας με τους οποίους αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.

Στην προσπάθεια αυτή, επεσήμανε, η πολιτεία αναγνωρίζει την ευθύνη και τον ρόλο της να συνεργάζεται αλλά και να υποστηρίζει, υλικά και ηθικά, τους γονείς και τους εκπαιδευτές των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να αντεπεξέρχονται στις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Αναγνωρίζουμε επίσης, ανέφερε, ότι υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης του συγκεκριμένου τομέα και είναι πολλά τα βελτιωτικά μέτρα, που μπορούμε και οφείλουμε να προωθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Με αισιοδοξία, με υπομονή και επιμονή αλλά κυρίως με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα, κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Βλάβη προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην επαρχία Λάρνακας
Προώθηση σχεδιασμών για συστήματα αποθήκευσης και υδρογόνο ζητά η Επιτροπή Ενέργειας
Ολοκληρώθηκε η σύνταξη Νομοσχεδίου κατοχύρωσης των καλλιτεχνών και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση
Δ. Στυλιανού: Η πλατφόρμα που βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη
Ανυπόστατα παράπονα για ποσότητα υγραερίου σε κυλίνδρους ενώπιον του Συνδέσμου Καταναλωτών
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»