Έφθασε η νέα παρτίδα των εμβολίων για τη γρίπη Α-Δέκα τα σοβαρά περιστατικά

Ένα νέο σοβαρό περιστατικό γρίπης Α επιβεβαιώθηκε σήμερα σε νοσοκομείο της Κύπρου, ανεβάζοντας τον αριθμό των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική Μονάδα στους δέκα, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Δρ. Μαρία Κολιού. 
 
Από το δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 54 σοβαρά περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα δώδεκα κατέληξαν, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την τελευταία δεκαετία.
 
Η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι σήμερα έφθασαν στις  αποθήκες τα εμβόλια, και καλεί όσους επιθυμούν, να φροντίσουν από τη Δευτέρα να μεταβούν στα κέντρα εμβολιασμού ενηλίκων για να τους χορηγηθεί. Αν δεν είναι κάτω των 65 χρόνων, διευκρινίζει, να επισκεφθούν τους γιατρούς τους να τους συνταγογραφήσουν το εμβόλιο.
 
Υπενθυμίζει ότι το εμβόλιο κατά της γρίπης παραμένει ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νόσο κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ καλεί το κοινό να τηρεί αυστηρά τα γενικά μέτρα πρόληψης, τα οποία το Υπουργείο έχει ήδη συστήσει.
 
«Η γρίπη έχει μπει σε μια σχετική ίαση, συνεχίζει όμως η δραστηριότητα της και θα συνεχίσει μέχρι τέλος Μαρτίου. Επομένως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης», πρόσθεσε η Δρ Κολιού.
 
Τα μέτρα που έχει προωθήσει το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, είναι το κοινό να φροντίζει για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζει, να αποφεύγονται οι κλειστοί πολυσύχναστοι χώροι, όταν βήχει ή φταρνίζεται να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένει τα χέρια του, να πλένει καλά και συχνά τα χέρια, να μην καπνίζει και όταν το παιδί του ασθενεί δεν το στέλνει στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες, μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
 
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό ότι έχει παραληφθεί η επιπλέον παρτίδα εμβολίου γρίπης και θα είναι διαθέσιμη στα κρατικά φαρμακεία από τη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019. Το εμβόλιο χορηγείται κατά προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν μέχρι σήμερα εμβολιαστεί για την εποχιακή γρίπη 2018-2019, όπως αναφέρει. Υπενθυμίζεται ότι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι οι ακόλουθες:
  1. Άτομα ηλικίας 65 χρόνων και άνω,
  2. Ένοικοι γηροκομείων ή άλλων ιδρυμάτων,
  3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων ή του καρδιαγγειακού συστήματος,
  4. Άτομα με χρόνια νεφρική νόσο,
  5. Άτομα με χρόνια μεταβολική νόσο, συμπεριλαμβανομένου και του σακχαρώδη διαβήτη,
  6. Άτομα με ΗΙV λοίμωξη,
  7. Ανοσοκατασταλμένα άτομα,
  8. Άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες,
  9. Παιδιά και έφηβοι που χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη,
  10. Έγκυες μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,
  11. Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες υψηλού κινδύνου ως ακολούθως:
    • ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό και βοηθητικό προσωπικό των νοσοκομείων και άλλων μονάδων υγείας,
    • Προσωπικό σε γηροκομεία και σε άλλα ιδρύματα με ενοίκους με χρόνιες παθήσεις, και
    • Άτομα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον του ασθενούς, και
  12. Λειτουργοί των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και πτηνοτρόφοι.

Σημειώνεται ότι άτομα 65 ετών και άνω, μπορούν να αποτείνονται για εμβολιασμό απευθείας στα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων των Νοσοκομείων ή στα Αστικά και Αγροτικά Κέντρα Υγείας, προσκομίζοντας μόνο τη ταυτότητα τους για επιβεβαίωση της ηλικίας τους. Στα υπόλοιπα άτομα που είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης θα χορηγείται δωρεάν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές από τα πιο πάνω κέντρα, κατόπιν συνταγογράφησης από κυβερνητικό ιατρό.
 
"Οι μη δικαιούχοι που ανήκουν στις ομάδες ψηλού κινδύνου μπορούν να εγγράφονται κανονικά σε ιατρό στα κρατικά νοσηλευτήρια (ΟΚΥπΥ), αφού πληρώσουν το αντίτιμο ή να επισκέπτονται τον ιδιώτη ιατρό τους. Σημειώνεται ότι τα κρατικά Κέντρα Εμβολιασμών δεν θα εξυπηρετούν μη δικαιούχους με συνταγές από ιδιώτες ιατρούς", καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα