«Ξεγύμνωσε» την ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ο Δρ. Παπαδούρης

Το γεγονός ότι η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου, επιβεβαιώνει η επιστολή-κόλαφος που απέστειλε χθες ο παιδίατρος Δρ. Άλκης Παπαδούρης, προς το Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με την οποία κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί από μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος(ΣΙΣ).
 
«Η πορεία που ακολουθεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος, χειραγωγείται από μεγάλα συμφέρονται και από πολιτικές ξένες προς την ιατρική και ιπποκρατική ηθική και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση του ιατρικού κόσμου», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Δρ. Άλκης Παπαδούρης, ο οποίος υποδεικνύει παράλληλα πως μια ενδεχόμενη αποτυχία του ΓΕΣΥ, θα βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με την πολιτική που ακολουθεί.
 
Στην επιστολή παραίτησής του από μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος, ο Δρ. Παπαδούρης, αμφισβητεί ανοικτά τους χειρισμούς από μέλη του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως επιδιώκουν μη εφαρμογή ή και ανατροπή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ).
 
Μάλιστα, κατηγορεί ανοικτά την παρούσα ηγεσία του ΠΙΣ, ότι συνεργάζεται με φορείς που σκοπό έχουν την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και πως πληροφορεί τους γιατρούς σε θέματα που αφορούν το ΓΕΣΥ.
 
Ο Δρ. Παπαδούρης υποδεικνύει πως δεν γίνεται μέλη του ΣΙΣ, που έχουν δηλώσει δημόσια ή δεσμευτεί ενυπόγραφα ότι δεν θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ να εκπροσωπούν τον ιατρικό κόσμο και τους γιατρούς, που έχουν σκοπό να συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ.
 
Μάλιστα, εκφράζει την άποψη πως μια ενδεχόμενη αποτυχία του ΓΕΣΥ θα βαραίνει σε μεγάλο βαθμό το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με την πολιτική που ακολουθεί, και δηλώνει ότι η πορεία που ακολουθεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος ουδόλως τον εκφράζει, ούτε συνδικαλιστικά, αλλά ούτε και ηθικά ή δεοντολογικά, αφού στοχεύει στην υποστήριξη της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως απόψε συνεδριάζει το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και δεν αποκλείεται να προκύψει μια ακόμα παραίτηση, καθώς ένα ακόμη μέλος του Σώματος δεν συμμερίζεται τις ενέργειες της ηγεσίας του ΠΙΣ σε σχέση με το ΓΕΣΥ, κινούμενο στο ίδιο μήκος κύματος απόψεων με τον Δρ. Παπαδούρη. 
 
Μιλώντας εξάλλου στο κρατικό ραδιόφωνο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ. Βάσος Οικονόμου εξέφρασε την πρόθεσή του να υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο Σώμα, με στόχο, όπως είπε, ΠΙΣ και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι ώστε να βρεθεί η φόρμουλα για ένταξη των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. 
 
Διαβάστε πιο κάτων αυτούσια την επιστολή παραίτησης του Δρ. Άλκη Παπαδούρη:
 
«Έχω διαπιστώσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μεγάλη μερίδα των μελών του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος (ΣΙΣ) επιδιώκει  μη εφαρμογή ή και την ανατροπή του ΓΕΣΥ παρά το ότι φραστικά δηλώνει ότι επιδιώκει βελτιώσεις στο υφιστάμενο σχεδιασμό.
 
Αντιλαμβάνομαι ότι η παρούσα ηγεσία του ΠΙΣ ακολουθεί ή συνεργάζεται με φορείς που σκοπό έχουν την προώθηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και ελέγχεται πλήρως από την ΕΝΙΚ (Άλλωστε αυτός ήταν ο σκοπός δημιουργίας της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου.
 
Έχω διαπιστώσει ότι μέλη του ΣΙΣ ακόμη και σήμερα παραπληροφορούν τους συναδέλφους σε θέματα που αφορούν το ΓΕΣΥ.
 
Για τους πιο πάνω λόγους αλλά και άλλους στους οποίους δεν θα επιθυμούσα να αναφερθώ στην παρούσα συνειδητά είχα επιλέξει να αποστασιοποιηθώ από την ακολουθούμενη πορεία του ΣΙΣ μη συμμετέχοντας στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος και τους τελευταίους μήνες.
 
Είναι έντονη η πεποίθηση μου ότι οι συνάδελφοι μέλη του ΣΙΣ οι οποίοι διαπραγματεύονται το ΓΕΣΥ εκ μέρους του ιατρικού κόσμου και ταυτόχρονα έχουν δηλώσει δημόσια ή και έχουν δεσμευτεί ενυπόγραφα ότι δεν θα συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ αλλά και συμμετέχουν σε σχεδιασμούς για την εξασφάλιση των προσωπικών τους συμφερόντων (π.χ. πλατφόρμα ιδιωτικής ιατρικής, εργοδότηση συναδέλφων στους οποίους θα εγγράψουν ασθενείς τους στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, ενώ οι ίδιοι θα απέχουν), δεν νομιμοποιούνται ηθικά να εκπροσωπούν ούτε τους συναδέλφους που έχουν σκοπό να ενταχθούν, αλλά ούτε και τον ιατρικό κόσμο.
 
Μια ενδεχόμενη απευκταία βέβαια αποτυχία του ΓΕΣΥ θα βαραίνει σε μεγάλο βαθμό το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με την πολιτική που ακολουθεί.
 
Μέχρι πρόσφατα η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ αποτελούσε κόκκινη γραμμή του ΣΙΣ. Η δημιουργία της πλατφόρμας ιδιωτικής ιατρικής, στην οποία συμμετέχουν μέλη του ΣΙΣ, η ταυτόχρονη επιδίωξη αποκλεισμού από αυτή των συναδέλφων που θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, έχει πλέον αποκαλύψει τους πραγματικούς σκοπούς της δημιουργίας της, η οποία όπως βέβαια γνωρίζετε, έχει τροχοδρομηθεί προ πολλού.  
 
Μια ενδεχόμενη – απευκταία βέβαια – αποτυχία του ΓΕΣΥ θα βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος με την πολιτική που ακολουθεί.
 
Ως εκ των πιο πάνω, και ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών τις οποίες έχω παρακολουθήσει με ιδιαίτερη λύπη (δημιουργία πλατφόρμας ιδιωτικής ιατρικής στην οποία συμμετέχουν μέλη του ΣΙΣ, θέμα μνημονίου συναντίληψης, δηλώσεις και ήθος του αντιπροέδρου του ΣΙΣ που αντανακλά σε όλα τα μέλη του ΣΙΣ), δηλώνων ότι η πορεία που ακολουθεί το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος ουδόλως με εκφράζει, ούτε συνδικαλιστικά, αλλά ούτε και ηθικά ή δεοντολογικά, αφού στοχεύει στην υποστήριξη της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, χειραγωγείται από μεγάλα συμφέρονται και από πολιτικές ξένες προς την ιατρική και ιπποκρατική ηθική και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση του ιατρικού κόσμου.
 
Κατά συνέπεια με την παρούσα διαχωρίζω τη θέση μου και υποβάλλω την παραίτηση μου από μέλος του ΣΙΣ, με την επιφύλαξη των νόμιμων δικαιωμάτων μου».
 

Δειτε Επισης

Εκδηλώσεις στην Πάφο για επέτειο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Βία στα σχολεία και στελέχωση των ΚΙΕ θέτουν ενώπιον Χριστοδουλίδη οι καθηγητές
Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Συντονίζουν ενέργειες για την Εθνική Στρατηγική για ορεινά και θέτουν προτεραιότητες στη διυπουργική
Αγώνας δρόμου για να αποφύγουν τις παγίδες θανάτου οι μοτοσικλετιστές-«Λάδια, χαλίκια, πασαλάκια παντού»
Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»